359718443 1332237797386824 200723

Постанова про оплату праці створює важливу політичну модель для штатів і міст по всій країні

У 2021 році міська рада Нью-Йорка ухвалила низку законів, спрямованих на захист кур'єрів, які здійснюють доставку через мобільні додатки, в тому числі законопроєкт, покликаний встановити стандарт заробітної плати для близько 65 000 кур'єрів - більшість з яких є іммігрантами - після дослідження, проведеного міським Департаментом захисту прав споживачів і працівників (DCWP).

Тепер, більш ніж через шість місяців після того, як DCWP оприлюднив свої перші висновки, місто виконує свою обіцянку підвищити заробітну плату працівникам служб доставки в таких додатках, як DoorDash, Grubhub та Uber Eats. Нова тарифна сітка в Нью-Йорку стартує з $17,96 за годину 12 липня, а до квітня 2025 року зросте до $19,96 за годину. Згідно з висновками DCWP, це великий крок вперед порівняно з $7,09 на годину, які зараз отримують працівники служб доставки без урахування чайових.

Це величезна віха після багаторічної роботи Проєкту робітничої справедливості, Los Deliveristas Unidos та їхніх союзників, спрямованої на покращення умов праці для працівників, які допомогли втримати Нью-Йорк на плаву під час пандемії. Завдяки детальному аналізу DCWP конфіденційних даних, наданих Grubhub, Uber Eats та DoorDash, ми нарешті маємо точний облік кількості працівників цієї галузі, їхньої заробітної плати, а також витрат і ризиків, які вони несуть на роботі. Los Deliveristas справедливо святкують перемогу.

У той же час, попереду ще довгий шлях до того, щоб дійсно зробити все правильно. Після врахування витрат, які DCWP оцінює в $2,82 за годину, $17,96 - це трохи більше, ніж мінімальна заробітна плата в Нью-Йорку (наразі $15 за годину, до 2026 року вона зросте до $17 за годину). Це набагато менше, ніж $23,82 за годину, які DCWP рекомендував у листопаді. І тепер DoorDash та інші компанії подали до суду на місто Нью-Йорк, намагаючись уникнути виплати цієї справедливої заробітної плати.

Після потужного лобіювання з боку компаній, що займаються розробкою додатків, новий міський стандарт також дозволить компаніям відмовитися від вимоги платити за загальну кількість відпрацьованих годин, натомість компанії зможуть платити лише за час, коли працівники мають замовлення в руках. Ця лазівка дозволяє найгіршим гравцям у цій галузі продовжувати використовувати грабіжницьку модель оплати праці, яка унеможливлює отримання працівниками гідної заробітної плати, якщо тільки вони не виходять на роботу в найнебезпечніших умовах, таких як спека, зливи та різкі похолодання.

Постанова про оплату праці встановлює нову модель для штатів і міст, але вона потребує вдосконалення

Поєднання низької заробітної плати, тривалого робочого дня і все більш небезпечних умов праці змусило багатьох працівників доставки почати об'єднуватися в організації для покращення оплати та умов праці у 2020 році. Los Deliveristas Unidos (LDU) виникла як коаліція під керівництвом робітників, яка у партнерстві з Проектом справедливості для робітників почала лобіювати прийняття міською владою законодавства, яке б хоч трохи полегшило життя працівників, що складаються здебільшого з молодих іммігрантів робітничого класу, які прагнуть заробити на життя в одному з найдорожчих міст Сполучених Штатів.

LDU досягла значного успіху на початковому етапі і здобула ключових союзників у мерії, яка ухвалила низку законів у 2021 році, спрямованих на розширення доступу працівників до туалетів і зон відпочинку по всьому місту та інформування працівників про їхні права. Серед цих законопроектів була резолюція, яка дала поштовх офіційному дослідженню DCWP щодо того, якою має бути справедлива шкала оплати праці для працівників, які працюють у сфері доставки через мобільні додатки.

У листопаді 2022 року DCWP опублікував висновки свого звіту і запропонував мінімальну заробітну плату в розмірі $23,82 на годину, що стало б однією з найбільш значущих перемог для працівників сфери додатків за останні роки. Іншим великим містом, яке працює над покращенням умов для постачальників, є Сіетл, де законодавці встановили власні стандарти заробітної плати, хоча Сіетл ближче до модифікації структури оплати праці, яка вже застосовується в додатках.

Якби рекомендований DCWP нью-йоркський стандарт був впроваджений, він став би першим у країні, що встановив би погодинну оплату праці, яка включала б увесь час, проведений на роботі, а не лише час від забирання до висадки, для працівників таких додатків, як DoorDash, Grubhub та Uber Eats. Зміна способу оплати праці не лише призведе до збільшення заробітної плати на руки, але й стимулюватиме компанії до мінімізації часу, який працівники доставки витрачають на очікування наступного завдання.

Хоча новий стандарт, прийнятий міською радою Нью-Йорка, передбачає погодинну оплату праці, він містить кричущу лазівку. "Альтернативний метод" у Нью-Йорку дає компаніям можливість продовжувати платити працівникам за замовленнями з надбавкою, яка компенсує відсутність погодинної оплати. В існуючій моделі компанії платять працівникам фіксовану ставку за кожну хвилину, протягом якої працівники мають замовлення в руках, у поєднанні з іншою ставкою, яка платить їм за кожну пройдену милю. Альтернативний метод дозволяє компаніям продовжувати платити лише за той час, коли працівники мають замовлення в руках, але підвищує похвилинну ставку до рівня, який теоретично можна порівняти з тим, який би вони заробляли, якби їм платили справжню погодинну заробітну плату.

Проблема полягає в тому, що лише три компанії - DoorDash, Grubhub та Uber Eats - працевлаштовують понад 90% працівників доставки в Нью-Йорку. Вони майже напевно оберуть альтернативний метод, який ґрунтується практично на тій самій структурі оплати праці, яку вони вже застосовують.

Однак навіть після того, як місто погодилося з багатьма вимогами цих корпорацій, DoorDash, Grubhub та Uber Eats подали позов проти міста Нью-Йорка, щоб уникнути справедливої оплати праці. Це свідчить про те, що ці компанії усвідомлюють, наскільки сильно нова структура оплати праці може вплинути на їхній бізнес.

Правда полягає в тому, що ці компанії створили мільярди доларів ринкової вартості для акціонерів за рахунок робочої сили, що складається здебільшого з іммігрантів та кольорових людей, які ледве зводять кінці з кінцями. Хижацька модель ціноутворення, яку використовують ці компанії, змушує працівників брати на себе не лише економічні ризики, а й ризики для життя та здоров'я. Намагання вичавити з відчайдушно низьких зарплат хоч щось на життя перетворило роботу кур'єра в Нью-Йорку на одну з найнебезпечніших у країні. Загалом з 2020 року в Нью-Йорку на роботі загинули 33 працівники доставки, в тому числі 16 - лише у 2021 році. За підрахунками DCWP, кількість смертельних випадків на роботі становить 19 на 100 000 кур'єрів. Для порівняння, серед будівельників у Нью-Йорку, які, як правило, вважаються найнебезпечнішою роботою в Сполучених Штатах, рівень смертності на робочому місці становив 13 на 100 000 робітників.

Новий стандарт для національної проблеми

Зусилля LDU та їхніх партнерів допомогли прокласти шлях до нового підходу до розбудови влади робітників у так званій гіг-економіці. На ринку праці, що базується на платформах, компанії, зокрема Uber і Lyft, послідовно намагалися відмовити водіям та іншим працівникам, які використовують додатки, у статусі найманих працівників, натомість визначаючи їх як незалежних підрядників. Перекваліфікація працівників, зайнятих на розробці додатків, у наймані працівники, як зазначає EPI у численних звітах з цього питання, надала б багатьом працівникам базові пільги та захист, яких вони були позбавлені, зокрема право на організацію профспілки, страхування на випадок безробіття та інше. Стратегія LDU, яка полягає в тому, щоб почати зі стандарту заробітної плати, поки що оминає більш широке питання статусу працівника, водночас домагаючись значного і негайного підвищення заробітної плати.

Наразі Los Deliveristas Unidos та Worker's Justice Project зосередилися на розбудові соціальної та політичної влади в Нью-Йорку та використанні законодавчої політики для зміни стану платформної роботи з доставки в місті. Ще у 2022 році, коли місто провело громадські слухання щодо відповідного стандарту заробітної плати для працівників доставки (на яких ми в МРІ надали усні та письмові свідчення), союзникам було доручено зосередитися на встановленні високого рівня мінімальної заробітної плати через закон, а не на статусі працівника.

Досягнення LDU є особливо цінним прикладом для водіїв служб доставки у 44 штатах, де Uber і Lyft домоглися прийняття законів, які скасовують місцеві стандарти оплати праці для водіїв попутних автомобілів, але де місцеві стандарти для працівників служб доставки все ще залишаються цілком легальним варіантом.

Подолання загроз і тактики залякування компаній

DoorDash, Uber Eats та Grubhub є потужними економічними та політичними гравцями, і коли їм кидають виклик, вони, здається, використовують ті ж самі втомлені аргументи та стратегії, що розколюють суспільство. У Нью-Йорку тактика компаній щодо протидії ухваленню нового стандарту оплати праці включала повідомлення безпосередньо працівникам з дезінформацією про вплив рекомендованої DCWP шкали оплати праці.

Основною претензією компаній у цих повідомленнях був нещирий аргумент, що гідний стандарт оплати праці змусить компанії почати блокувати роботу кур'єрів у певних районах - наприклад, на Мангеттені - і в певні години, коли обсяги замовлень досягають піку. Хоча погодинна оплата праці справді накладає певні природні обмеження на кількість працівників, яких компанія може утримувати в будь-який час, ці додатки вже блокують працівників у певний час і в певних регіонах міста. Це не нова практика і не результат кращої оплати праці.

Ця тактика перегукується з діями Uber і Lyft, коли такі штати, як Нью-Йорк і Каліфорнія, почали приймати закони від імені працівників райдшерінгу. Компанії використовували повідомлення в додатках, щоб звернутися як до працівників, так і до споживачів, стверджуючи, що робочий час працівників буде значно скорочено, а ціни на поїздки в Uber або Lyft злетять до небес. Через три роки ми побачили, що нічого з цього не сталося. Як зазначає Террі Герштейн, старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень та директор Центру праці та справедливої економіки Гарвардського університету права, вища заробітна плата працівників зазвичай призводить до більшої продуктивності, меншої плинності кадрів та кращих загальних результатів як для працівників, так і для їхніх роботодавців.

Загальний урок тут двоякий. По-перше, коли працівники починають організовуватися і брати владу в свої руки, вони мають високі шанси на успіх. Це особливо актуально на місцевому рівні: У тих сферах, де права місцевих працівників не були ущемлені зловживаннями з боку держави, працівники можуть безпосередньо впливати на муніципальних законодавців.

Загальний урок тут двоякий. По-перше, коли працівники починають організовуватися і брати владу в свої руки, вони мають високі шанси на успіх. Це особливо актуально на місцевому рівні: У тих сферах, де права місцевих працівників не були ущемлені зловживаннями з боку держави, працівники можуть безпосередньо впливати на муніципальних законодавців за допомогою низових організаційних стратегій. По-друге, організатори, адвокати та аналітичні центри повинні працювати разом, щоб розробити стратегію контр-наративу для ефективної дискредитації безглуздих заяв корпорацій про те, що справедлива оплата праці завдасть надмірної шкоди споживачам та роботодавцям.

Ентоні Капоте - старший політичний аналітик Ініціативи з дослідження імміграції.

Про Ініціативу з дослідження імміграції

Ініціатива з дослідження імміграції - це неприбутковий, позапартійний аналітичний центр з питань інтеграції іммігрантів, який вивчає питання економічної, соціальної та культурної інтеграції іммігрантів у Сполучених Штатах. МРІ уважно стежить за тим, як живуть іммігранти в Сполучених Штатах і як змінюються громади, що їх приймають, приділяючи особливу увагу наслідкам для расової, гендерної та дохідної рівності.

МРІ є членом Мережі економічного аналізу та досліджень EPI (EARN), мережі державних та місцевих організацій, які покращують життя робітників за допомогою досліджень та адвокації.

Автор: Ентоні Капоте

Джерело:

https://www.epi.org/blog/guest-post-new-york-citys-app-based-delivery-workers-will-receive-a-long-overdue-pay-raise-to-nearly-18-an-hour-pay-ordinance-creates-important-policy-model-for-states-and-cities-across-th/?mc_cid=b90a0aef61&mc_eid=d4a4588581