Новини від європейських профспілок громадського обслуговування про переговори, оплату та умови праці, права профспілок, страйки та протести

5ump0rwu63194

Іспанія: Профспілки винесли суперечку з Міністерством юстиції на рівень ЄС

Чехія: Профспілки охорони здоров'я атакують плани щодо збільшення лімітів на понаднормову роботу

Німеччина: Профспілка посилює кампанію за рівні права для працівників церкви

Італія: Профспілки охорони здоров'я та догляду страйкують через відмову приватної організації роботодавців вести переговори

Ірландія: Суперечки точаться у всіх сферах суспільних послуг

Греція: Конфедерація закликає до покращення оплати праці працівників державних служб

Нідерланди: Переважна більшість підтримує дворічну угоду для соціальних працівників

Європа: Опитування щодо ведення переговорів показало зниження реальної заробітної плати за результатами переговорів

Словенія: Конфедерація підкреслює ризики аутсорсингу

Європа: Зростання цін робить відпустку недоступною для багатьох

Португалія: Профспілки вимагають покращення оплати праці та кар'єрних перспектив для ІТ-працівників

Франція: Працівники отримують підвищення заробітної плати в мультинаціональних компаніях з догляду за хворими

Іспанія

Профспілки винесли суперечку з Міністерством юстиції на рівень ЄС

FSC-CCOO, FeSP-UGT та інші профспілки, що беруть участь у страйку в Міністерстві юстиції, домоглися того, щоб їхні вимоги були почуті на рівні ЄС, організувавши демонстрацію в Логроньо, приурочену до зустрічі міністрів юстиції з усієї Європи. Протест став останньою акцією в довготривалому конфлікті, в якому профспілки вимагають підвищення заробітної плати для більшості працівників міністерства відповідно до підвищення, яке вже було надано конкретно адвокатам. Вони також вимагають запровадження справедливої системи оплати праці та покращення кар'єрного зростання. Наступні кроки залежатимуть від того, хто сформує наступний уряд після загальних виборів 23 липня.

Чеська Республіка

Профспілка працівників охорони здоров'я та догляду OSZSP приєдналася до профспілки лікарів LOK-SČL, засудивши пропозиції уряду щодо збільшення лімітів на понаднормову роботу для працівників охорони здоров'я. Уряд стверджує, що це необхідно для забезпечення укомплектування штату в невеликих установах. Профспілки, однак, критикують уряд за те, що він не вживає жодних заходів для подолання кадрової кризи і збільшує ризик вигорання і погіршення здоров'я серед працівників, які вже страждають від тривалого робочого дня. Профспілки також побоюються, що багато працівників охорони здоров'я стануть вразливими до тиску з метою змусити їх працювати понаднормово, і вважають, що ці пропозиції порушують Директиву про робочий час.

Німеччина

Профспілка посилює кампанію за рівні права для працівників церкви

Профспілка ver.di проводить двотижневу акцію в рамках своєї кампанії за забезпечення рівних прав для працівників церковних організацій. З 25 вересня по 6 жовтня члени профспілки поширюватимуть петицію з метою зібрати 4000 підписів. Наразі церковні роботодавці, такі як Дияконія та Карітас, організації, які наймають сотні тисяч працівників охорони здоров'я та догляду, мають особливий режим відповідно до закону щодо спільного визначення, колективних переговорів та права на страйк. Ver.di хоче, щоб це було змінено, щоб усі працівники мали однакові трудові права.

Італія

Профспілки охорони здоров'я та догляду страйкуватимуть через відмову приватної організації роботодавців вести переговори

Федерації профспілок працівників сфери охорони здоров'я FP-CGIL, CISL-FP та UIL-FPL оголосили одноденний страйк 27 вересня, щоб чинити тиск на організацію роботодавців AIOP і змусити її повернутися до переговорів щодо галузевої угоди, яка охоплює приватні інтернатні заклади та будинки для людей похилого віку. Зазвичай ці три профспілки ведуть переговори з AIOP та ARIS, організацією роботодавців, що представляє релігійних провайдерів. Проте AIOP прагне укласти іншу угоду з профспілкою UGL - організацією, що не входить до трьох основних конфедерацій і має зв'язки з ультраправими - і профспілки стверджують, що це суперечить зобов'язанням вести переговори з трьома конфедераціями та ARIS. Профспілки мобілізуватимуться протягом наступних місяців напередодні страйку навколо ключових вимог, які вони висунуть в рамках переговорів.

Ірландія

Суперечки точаться в державних службах

Страйк звільнених пожежників, які вимагали підвищення заробітної плати та збільшення штату, мав продовжитися 26 липня після того, як профспілка SIPTU призупинила його для проведення слухань у Суді з трудових спорів. На слуханні роботодавці не змогли надати прийнятну пропозицію, і профспілка підтвердила дату проведення акції протесту. Тим часом, профспілка Fórsa проводить голосування членів свого підрозділу охорони здоров'я та соціального забезпечення щодо двох суперечок - одна з них стосується кар'єрного росту, а інша - надмірного використання персоналу агентства та зовнішніх консультантів. . Обидві профспілки, разом з профспілкою INMO, також продовжують кампанію за права працівників охорони здоров'я та догляду в некомерційному секторі та ключову вимогу, щоб їхня заробітна плата була співставною з оплатою праці державних службовців, які виконують ту саму роботу. У секторі неодноразово відбувалися страйки, і профспілки закликають уряд вжити заходів для остаточного врегулювання конфлікту.

Греція

Конфедерація закликає до підвищення заробітної плати для державних службовців

Конфедерація працівників державної служби ADEDY оголосила загальнонаціональний страйк з 11 години ранку в середу, 26 липня, і організувала акцію протесту біля будівлі Міністерства фінансів. Ця акція послідувала за попередньою акцією 19 липня на знак протесту проти нового законодавства, яке, на думку ADEDY, не враховує довгостроковий вплив жорсткої економії на заробітну плату та умови праці працівників державного сектору. Конфедерація вимагає вжити низку заходів для підтримки працівників, включаючи відновлення розміру заробітної плати за 13-й і 14-й місяці, неоподатковувану зарплату до 12000 євро, збільшення надбавки за небезпечну і шкідливу роботу, а також уніфіковану структуру оплати праці в державному секторі з реальним підвищенням заробітної плати працівників державного сектору через колективний договір і відсутність зв'язку між оцінкою і зарплатою і просуванням по службі.

Нідерланди

Переважна більшість підтримує дворічну угоду для соціальних працівників

Члени профспілки FNV переважною більшістю голосів підтримали нову колективну угоду, яка охоплює 60000 соціальних працівників і передбачає підвищення заробітної плати на 15% протягом наступних двох років. Угода також передбачає заходи для подолання надмірного робочого навантаження, при цьому постійні працівники матимуть більше контролю над своїм робочим графіком і перевагу над фрілансерами. Заробітна плата зросла на 7% з 1 липня і буде ще два підвищення - одне на 7% з 1 січня 2024 року, а потім ще одне на 4% з 1 липня 2024 року. З 1 січня 2024 року кожен постійний працівник отримуватиме щонайменше 14 євро брутто за годину. Це означає, що деякі працівники, наприклад, помічники двірників і прибиральників, фактично отримають підвищення на 23%. Надбавка за ненормований робочий день за нічні зміни в будні дні та за роботу в п'ятницю ввечері збільшується з 20% до 25% і також розраховується за вищою шкалою заробітної плати.

Європа

Опитування щодо ведення переговорів свідчить про зниження реальної заробітної плати за результатами переговорів

Дослідницький інститут WSI, пов'язаний з профспілками, опублікував свій щорічний огляд колективних переговорів по всій Європі, який, за його словами, "з тривожною ясністю показує, що працівники програють у нинішній хвилі інфляції: по всій Європі купівельна спроможність заробітної плати впала на 4,0% в минулому році". Звіт показує, що у 2022 році договірна заробітна плата в Єврозоні зросла на 2,8%, що є другим найвищим показником за останні 20 років, але вплив інфляції призвів до падіння на 5,2% в реальному вираженні, що є найбільшим падінням за той самий період. Це підтверджується у звіті: "Довгострокова перспектива дає зрозуміти, що нещодавнє зростання цін повністю нівелювало реальний приріст колективно узгодженої заробітної плати, досягнутий за останні кілька років". Огляд надає додаткові докази того, що прибутки більше, ніж заробітна плата, сприяють зростанню інфляції: "Тверезий погляд на дані Європейського центрального банку та Eurofound показує, що розвиток договірної заробітної плати не може пояснити високі темпи інфляції останніх місяців".

Словенія

Конфедерація підкреслює ризики аутсорсингу

Конфедерація профспілок ZSSS опублікувала детальну статтю, в якій розглядається вплив аутсорсингу в багатьох секторах та ініціативи профспілок, спрямовані на запобігання або припинення цього процесу. На прикладах показано негативний вплив аутсорсингу на оплату та умови праці, охорону здоров'я та безпеку, профспілкові організації, а також те, як агентства та аутсорсингові компанії зловживають трудовим законодавством. Енергетична профспілка SDE, членська організація ЄФПГО, зробила свій внесок в огляд, підкресливши, як вона намагається зменшити та обмежити вплив аутсорсингу в секторі. профспілка особливо стурбована зростаючим ризиком того, що сектор вдасться до аутсорсингу через необхідність масових і термінових інвестицій в енергетику в контексті програми Європейської комісії з відновлення та стійкості.

Європа

Зростання цін робить відпочинок недоступним для багатьох

Новий аналіз Європейської конфедерації профспілок (ЄКП) та Європейського інституту профспілок показує, що сім'ї стикаються з найбільшим зростанням вартості відпустки за весь час спостережень. Ціна на пакетний відпочинок вдома або за кордоном зросла на 12,4% по всьому ЄС, і це після зростання на 11,5% в минулому році. Це найвищий показник зростання вартості пакетних відпусток за весь час спостережень. Дослідження показало, що найбільше подорожчали туристичні путівки в Естонії, Франції, Болгарії, Швеції та Чехії - від 18% до 31%. За даними статистичного агентства Євростат, близько 19,5% працюючих людей не можуть дозволити собі провести тиждень далеко від дому, що еквівалентно 38 мільйонам людей. Генеральний секретар ЄКП Естер Лінч заявила: "Лідери ЄС та країн повинні нарешті усунути справжню причину цієї кризи, запровадивши ефективні податки на надприбутки, що спричиняють інфляцію, та посилити колективні переговори, щоб забезпечити підвищення заробітної плати як найкращий спосіб відновити купівельну спроможність працюючих".

Португалія

Профспілки, в тому числі STAL і SINTAP, закликають уряд внести подальші зміни до пропозицій щодо оплати праці та кар'єрного розвитку для ІТ-працівників державного сектору. У відповідь на попередні вимоги профспілок уряд вніс деякі зміни до елементів оплати праці, зокрема, для ІТ-працівників, які координують проекти. Однак, на думку профспілок, ці зміни не є достатніми, а також не передбачено адекватних положень щодо захисту заробітної плати ІТ-працівників у разі зміни кар'єри. Профспілки підкреслюють, що для того, щоб державний сектор міг наймати та утримувати ІТ-персонал і зменшити потребу в аутсорсингу цієї ключової послуги, необхідні поліпшення. Деякі профспілки провели страйк 24 липня на підтримку своїх вимог.

Франція

Працівникам підвищили зарплату в мультинаціональній компанії з догляду за хворими

Незалежним профспілкам скандально відомої міжнародної компанії Orpea вдалося досягти позитивних результатів на щорічних переговорах. CGT повідомляє, що ситуація суттєво змінилася після того, як позиція внутрішньої профспілки була оскаржена, а CGT, CFDT і FO виграли справу проти компанії за фальсифікацію виборів на робочому місці. CGT заявляє, що цього року підвищення заробітної плати для некерівного персоналу становить від 3% до 7% залежно від стажу роботи, тоді як керівний персонал отримає 1%-4% знову ж таки залежно від стажу роботи і того, чи скористалися вони коригуванням заробітної плати у 2022 або 2023 році. Інші виплати включають доплату в розмірі 150 євро за чергування, поступове запровадження 13-місячної зарплати, субсидії на харчування або ваучери на обіди та 776,25 євро брутто як бонус від участі в прибутках.

Ви можете прочитати всі попередні статті розсилки "Колективні переговори" на сайті

ЄФПГО - ЄВРОПЕЙСЬКА ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК ГРОМАДСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ

Джерело:  https://www.epsu.org/