arton27166 63af2

Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) підтримує кампанію "Соціальний захист для всіх", яка стартує 4 жовтня, з метою посилення тиску напередодні щорічних зустрічей Міжнародних фінансових установ (МФУ).

 

28-09-2023

Соціальний захист є однією з шести ключових вимог Нового суспільного договору, який пропонує оновлену економічну модель, орієнтовану на інтереси працюючих людей.

Світовий банк і Міжнародний валютний фонд (МВФ) зустрінуться в Марракеші, Марокко, 9-15 жовтня, і Глобальна коаліція за мінімальний рівень соціального захисту, членом якої є МКП, висуне ключові вимоги, щоб покласти край щоденній несправедливості, через яку 75% людей у світі живуть в умовах недостатнього соціального захисту або взагалі без нього. Про це йдеться у вимогах:

- МФІ зобов'язуються підтримувати держави в реалізації права на соціальне забезпечення шляхом створення або зміцнення систем універсального соціального захисту, орієнтованих на дотримання прав людини, починаючи зі встановлення мінімальних рівнів соціального захисту.

- Світовий банк повинен негайно припинити розробку та поступово згортати існуючі програми, спрямовані на боротьбу з бідністю, і замінити їх універсальними програмами. Він повинен посилити справедливий розподіл ресурсів, поєднавши універсальне соціальне забезпечення з фіскальними реформами, які зменшують нерівність.

- МВФ має підтримувати справедливі та стійкі системи державного соціального забезпечення відповідно до міжнародних стандартів, які передбачають адекватні внески роботодавців та гарантують безпеку доходів.

- МВФ має припинити політику жорсткої економії, яка збільшує соціальні видатки в одному секторі за рахунок ущемлення прав інших, і покласти край будь-яким вимогам щодо виплат соціального забезпечення на основі перевірки платоспроможності. Він повинен переглянути програми, щоб послідовно сприяти універсальному соціальному забезпеченню та універсальним якісним державним послугам. Вона повинна забезпечити, щоб витрати на охорону здоров'я, освіту та соціальне забезпечення відповідали, як мінімум, міжнародним стандартам у відсотках від ВВП і національних бюджетів.

Виконуючий обов'язки Генерального секретаря МКП Люк Тріангл сказав: "Право на соціальний захист для всіх закріплено у Загальній декларації прав людини 1948 року, і все ж, 75 років по тому, глобальний соціальний захист є ганебно низьким - майже три чверті населення світу не мають базового покриття, що порушує їхні права людини.

Міжнародні фінансові інституції відіграють важливу роль у досягненні загального соціального захисту, але вони повинні відійти від застарілої економічної моделі, яка часто підтримує заходи жорсткої економії. Заклик трудящих зрозумілий: збільшення фінансування соціального захисту - це інвестиція в суспільство, яка значно зменшує нерівність, одночасно підвищуючи зайнятість, кваліфікацію, продуктивність, попит на товари і послуги та загальне економічне зростання".

Ви можете прочитати більше про кампанію на цьому сайті, а також зареєструватися тут для участі у заході до 3 жовтня.

Джерело:https://www.ituc-csi.org/ITUC-backs-social-protection-campaign?lang=en

 

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ