У грудні минулого року Державний комітет національної безпеки затримав двох заступників голови Федерації профспілок Киргизстану (ФПУК), а також кількох голів галузевих профспілок, в тому числі Ельдара Таджибаєва, голову членської організації IndustriALL, Гірничо-металургійної профспілки Киргизстану (ГМТУК). 28 грудня кримінальний суд продовжив термін утримання під вартою Ельдара Таджибаєва та інших профспілкових лідерів до 28 лютого.

Ситуація продовжувала погіршуватися протягом останнього місяця, і IndustriALL привернув до неї увагу Європейської комісії, а також поінформував Міжнародну організацію праці (МОП).

За інформацією киргизьких профспілок, після цих арештів правоохоронні органи застосували залякування та погрози подальших арештів, щоб змусити всіх голів профспілок залишити свої посади. В результаті всі голови галузевих профспілок і всі віце-президенти ФПКС подали у відставку.

190124 02

29 грудня всі члени Ради ФПУК проголосували, імовірно, під тиском держави, за передачу оздоровчих центрів, що належать ФПУК, у тимчасове безоплатне користування Адміністрації Президента, відповідно до указу Президента від 22 листопада 2023 року.

Крім того, було прийнято рішення про проведення позачергового з'їзду ФПУК 15 лютого. За нинішніх обставин, з огляду на шалений тиск на профспілки в Киргизстані, позачерговий з'їзд ФПУК, ймовірно, не зможе провести демократичні та чесні вибори профспілкового керівництва без прямого втручання з боку держави.

Під гаслом боротьби з корупцією правоохоронні органи Киргизстану втручаються у внутрішні справи профспілок з метою захоплення профспілкового майна та заміни всіх лідерів галузевих профспілок на людей, лояльних до влади.

Про це заявив Генеральний секретар IndustriALL Атле Хьойе:

"Ми вважаємо арешт Ельдара Таджибаєва, активного і прогресивного профспілкового лідера, який завжди був на передовій боротьби з порушеннями трудових прав, способом держави позбавити киргизьких працівників їхнього законного голосу через свої профспілки і залякати всіх профспілкових лідерів".

 

Джерело: https://www.industriall-union.org/kyrgyz-union-leader-eldar-tadjibaev-must-be-released

переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ