W6DBOKZBYJJVLH2DUA4XLGQKO4

 

МКП підтримує свої членські організації в Аргентині в їхньому заклику до загального страйку 24 січня на знак протесту проти ультраправих заходів, запроваджених урядом Хав'єра Мілея.

Права людини та профспілки Страйк в Аргентині

Три найбільші профспілкові федерації - CGT, CTA-T і CTA-A - об'єдналися, щоб протистояти серйозній загрозі фундаментальним правам трудящих і громадянським свободам, яку несе в собі прагнення Мілея відродити застарілу і розвінчану неоліберальну політику.

Генеральний секретар МКП Люк Тріангл заявив: "Найгірші побоювання наших членських організацій щодо режиму Мілея збуваються, і ми солідарні з ними, коли вони 24 січня виступлять за демократію.

Демократія - це не тільки голосування, це захист цінностей, свобод і прав - все це є центральним для профспілкового руху, і все це знаходиться під загрозою в Аргентині.

Дії уряду Мілея спрямовані на відтворення найтемніших днів диктатури, і вони вимагають сильної, об'єднаної відповіді з боку глобального профспілкового руху. Ми повністю солідарні з трудящими Аргентини в їхньому захисті справедливості та демократії".

З моменту свого обрання президентом 19 листопада адміністрація Мілея оголосила про крайні заходи економії, які він називає "шоковою терапією". Це призвело до запровадження трьох значних репресивних заходів, які вплинуть на робітників і суспільство в цілому:

 "Протокол Буллріча" має на меті криміналізувати вуличні протести профспілок або будь-яких інших груп громадянського суспільства, які намагаються захистити свої права.

 Указ про демонтаж, дерегуляцію та приватизацію державних послуг, включаючи освіту, охорону здоров'я та заклади культури, під прикриттям конституційних надзвичайних повноважень.

 Так званий "Комплексний закон", який оголошує надзвичайний стан у багатьох сферах, щоб консолідувати владу в руках президента, передавши йому контроль над законодавчими функціями і фактично дозволивши йому правити без достатнього демократичного нагляду.

Ці заходи викликали широкі протести в Аргентині, коли громадяни брали участь у нічних "касероласо" (протестах з биттям каструль, а також зазнали жорсткої критики з боку профспілок і правозахисних організацій, які засудили спробу уряду ліквідувати трудові права, а також права на житло, охорону здоров'я, землю і охорону навколишнього середовища.

21 січня 2024 Джерело: ITUC

\ https://www.ituc-csi.org/argentina-ituc-backs-union-action?lang=en