IMG 20240122 150609 0234

Європейська комісія, Європейський парламент і Рада міністрів розпочали переговори щодо реформи правил економічного управління. Рада затвердила свій мандат наприкінці 2023 року. За підрахунками ЄКП, пропозиції Ради призведуть до скорочення державних витрат на 100 мільярдів євро у 2025 році. І це щорічно. 

Держави-члени можуть попросити продовжити скорочення на семирічний період. Ризик полягає в тому, що вони будуть змушені взяти на себе зобов'язання щодо більш жорстких антиробітничих економічних реформ, приватизації або комерціалізації державних послуг.

Державні службовці не забули випробування, які держави-члени наклали на нас, на наші послуги і на наші громади. Заробітна плата була знижена, колективні переговори призупинені, приватизація була нав'язана певним державам-членам і так далі. Багато країн все ще страждають від наслідків цього, в основному в сфері охорони здоров'я та соціальних послуг. Накопичується дефіцит кадрів, і працівники громадських служб не можуть надавати послуги тієї якості, якої вони бажають і на яку заслуговують люди, про яких ми піклуємось. 

Парламент проголосує за свій мандат, і ЄКП звернулась до депутатів Європарламенту з проханням:

не допустити запровадження так званих "захисних заходів щодо дефіциту", оскільки вони матимуть серйозний негативний вплив на ВВП;

інвестиції, необхідні для зеленого переходу або Європейської опори соціальних прав, повинні бути захищені, а реформи, спрямовані проти працівників, повинні бути відвернені;

обмеження на співвідношення боргу до ВВП повинні почати знижуватися після завершення періоду адаптації

Позиція та розрахунки ЄКП

ЄФПГО опублікувала серію брифінгів, щоб оскаржити попередні заходи жорсткої економії.

Джерело:

https://www.epsu.org/article/epsu-says-no-council-proposing-100-billion-euros-cuts-public-spending

переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ