630 360 1705930571 801

Невиплата заробітної плати, шахрайство з соціальним забезпеченням, порушення охорони здоров'я та безпеки і неякісне житло є одними з найпоширеніших порушень прав, з якими стикаються близько 10 мільйонів мобільних працівників у Європі.

З моменту свого заснування у 2019 році ELA провела понад 100 перевірок, які виявили експлуатацію будівельників, водіїв вантажівок, працівників готелів та фабрик. Під час перевірок ELA часто виявляли велику кількість порушень, жертвами яких ставали як громадяни ЄС, так і громадяни третіх країн.

Виступаючи на конференції, присвяченій ролі ELA, організованій бельгійським головуванням в ЄС, заступник генерального секретаря ЄКП Ізабель Шьоманн зазначила, що очевидно, що цей орган потребує більше повноважень для виконання своєї важливої місії.

Більше перевірок, сильніше правозастосування

ЄКП робить цей заклик напередодні перегляду Єврокомісією мандату ELA, який має відбутися до кінця літа. Минулого тижня Європейський парламент також проголосував за пропозицію, що закликає Комісію посилити ELA.

Хоча ELA досяг повної операційної потужності у 2023 році, він повинен ініціювати сотні перевірок щороку, щоб досягти реальних змін.

Для порівняння, агентство EUROJUST (яке має лише трохи більший штат) лише у 2022 році опрацювало понад 11 000 справ і створило близько 300 груп з транскордонних розслідувань.

Складність справ, якими займається ELA, іноді за участю сотень працівників з десятків країн, зайнятих у довгих субпідрядних ланцюжках, також свідчить про необхідність надання йому додаткових слідчих повноважень для ефективної боротьби зі зловживаннями, пов'язаними з трудовими посередниками та компаніями, що надають послуги поштових скриньок.

ЄКП підтримує Парламент і закликає посилити мандат ELA, щоб забезпечити його виконання:

Повноваження щодо доступу та обробки даних, еквівалентні тим, які мають EUROJUST та Європейський банківський орган, що дозволить ELA проводити розслідування за власною ініціативою з метою виявлення та покарання недобросовісних роботодавців.

Захист трудових прав як мобільних трудових мігрантів з ЄС, так і громадян третіх країн. Наразі в ЄС існує шість агентств, компетентних у питаннях міграції з-поза меж ЄС, але оскільки жодне з них не має завдання забезпечити гідні умови праці для трудових мігрантів, ця роль має бути передана ELA.

Посилення участі профспілок у розробці та впровадженні заходів ELA для забезпечення того, щоб вони відповідали потребам працівників і змінювали ситуацію на місцях. ELA не можна розглядати як інстанцію останньої інстанції, але транскордонні справи, подібні до тих, що були подані європейськими профспілками у 2021 році, повинні бути ефективно розслідувані ELA вже з самого початку.

Заступниця генерального секретаря ЄКП Ізабель Шьоманн сказала:

"Мобільні працівники та працівники-мігранти є одними з найбільш вразливих і найменш захищених в Європі. Занадто часто ця вразливість експлуатується роботодавцями по всій економіці для збільшення своїх прибутків за рахунок недоплати заробітної плати, недотримання робочого часу, шахрайства з соціальним забезпеченням або надання неякісного житла.

Інформування працівників про їхні права є важливим, але справедлива трудова мобільність вимагає ефективного дотримання чинних правил у транскордонних ситуаціях. Для цього необхідно змінити мандат ELA, покращити співпрацю з профспілками та національними органами влади.

"Інспекції, проведені ELA, вже виявили сотні порушень, але масштаби зловживань, з якими стикаються 10 мільйонів працівників, вимагають значного розширення її діяльності.

Європейська комісія повинна визнати необхідність надати ELA більше повноважень і ресурсів, щоб мати можливість пролити світло на будівельні майданчики, ферми, заводи і автопарки, де відбуваються зловживання, і належним чином забезпечувати дотримання закону".

Джерело:

https://www.etuc.org/en/pressrelease/eu-labour-authority-needs-powers-tackle-labour-exploitation