22 23 February 2024 0

 Оскільки ЄКП святкує своє 50-річчя (1973-2023), це слушна нагода для ЄКП озирнутися на історію європейського профспілкового руху. Або, можливо, "історії" було б кращим словом, враховуючи її багате розмаїття. Ця конференція об'єднає консорціум європейських дослідників для аналізу різних аспектів цієї історії, починаючи з піонерської ролі шахтарських профспілок в Європейському об'єднанні вугілля і сталі, починаючи з 1950-х років, до історичного внеску жінок в європейський профспілковий рух, через роль деяких історичних національних лідерів, таких як італієць Бруно Трентин, і характер профспілкової динаміки в країнах Східної Європи.

Ця гібридна конференція, яка відбудеться як у Брюсселі, так і в режимі онлайн, запропонує дослідження цих тем, деякі з яких до цього часу залишалися недослідженими. Вона також надасть можливість відомим почесним професорам Річарду Хайману та Ребекці Гамбрел-МакКормік презентувати свою останню книгу "До європейської системи трудових відносин? ЄКП у 21 столітті", яка охоплює період 2004-2015 років.

Ці нові історичні матеріали ще більше збагачують ресурси, які ЄКП надає нинішнім і майбутнім дослідникам для більш детального розуміння внеску європейського профспілкового руху в побудову більш соціальної Європи.

Завантажити ПРОГРАМУ.

Будь ласка, натисніть ТУТ, щоб зареєструватися. Якщо ви бажаєте взяти участь онлайн, ви отримаєте посилання для приєднання до заходу у відповідний час.

Завантажте тут програму конференції

Будь ласка, зареєструйтесь заздалегідь для участі у цій події, натиснувши на посилання ICI.

ETUI поважає вашу конфіденційність. Ми оновлюємо нашу політику захисту даних відповідно до принципів GDPR та вимог законодавства. Ви маєте право отримати додаткову інформацію про те, як використовуються ваші дані, звернувшись за адресою Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.. Якщо ви бажаєте змінити ваші персональні дані в нашій базі даних, ви можете звернутися за адресою Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Ми хотіли б підтримувати з вами зв'язок. Щоб оновити ваші уподобання щодо інформації, яку ви хотіли б отримувати від ETUI, будь ласка, натисніть тут

ETUI співфінансується Європейським Союзом. ETUI, aisbl 2024

Boulevard du Jardin Botanique 20

Брюссель, 1000

Бельгія

Програма

22 лютого 2024 року

14.30 - 15.00 Привітання

Вступне слово Клес-Мікаель Шталь (ETUC), Барт Ванхерке (ETUI), Клод Роккаті (Університет Париж I), Сіґіл Роккаті (Товариство Макса Планка).

I), Сігфрідо Рамірес Перес (Товариство Макса Планка)

15.00 - 18.00 Перший круглий стіл "Нові погляди та нові теми про історію ЄКП"

Голова - Сіґфрідо Рамірес Перес (Товариство Макса Планка)

Ніколас Вершюрен (ULB): Забута мрія про європейський статус для шахтарів.

Йоганна Вольф (Інститут Макса Планка, Франкфурт): заснування Жіночого комітету Європейських профспілок.

Люк Доддс (докторант, KADOC-KU Leuven): Зусилля ЄКП у сфері міграції та боротьби з расизмом на хвилі міграції після 1989 року.

16.30 - 16.45 Перерва на каву

Агустін Менендес (Університет Комплутенсе де Мадрид): ЄКП проти перетворення праці на коригувальну змінну в контексті фіскальної кризи.

Жульєн Луї (Університет Ліон 2): Розвиток правових стратегій ЄКП після

справ Viking та Laval

23 лютого 2024 року

09.30 - 12.00 Другий круглий стіл "Виклик соціального діалогу"

Голова - Барт Ванхерке (ETUI)

Зігфрідо Рамірес Перес (Товариство Макса Планка): Довга історія профспілок та соціального діалогу в Європs: історіографічна перспектива.

Клод Роккаті (CHS-Mondes contemporains, Університет Париж I): Історія

Європейського центру промислових відносин (CERI): причини невдачі.

Джанлука Чірілло (докторант, Неаполітанський університет Федеріко II): Європейська система колективних переговорів та труднощі її імплементації в країнах-членах ЄС.

Маттіа Гамбілонгі (Фонд Вітторіо): Держава загального добробуту та європейська інтеграція: внесок CGIL у розробку ЄКП (1986-1997).

12.00 - 13.00 Обідня перерва

13.00 - 13.15 Презентація майбутнього веб-сайту з історії європейського профспілкового руху (ETUI)

13.15 - 14.30 На шляху до європейської системи виробничих відносин? ЄКП у 21 столітті Голова - Ізабель Шьоманн (ETUI та ЄКП)

Презентація книги Річарда Хаймана та Ребекки Гамбрелл-МакКормік

Після чого відбудуться запитання та відповіді

14.30 - 17.00 Третій круглий стіл "Національні конфедерації та ЄКП"

Голова - Клод Роккаті (Університет Париж I)

Антоніо Муньос Санчес (Інститут соціальних наук Лісабонського університету): Європеїзація Іберія. ЄКП та профспілкове питання в Португалії та Іспанії (1973-2000).

Моніка Латос-Мілковка (Університет Козмінського): Від комунізму до європейської інтеграції. Шлях польських профспілок до членства в Європейському Союзі.

Шлях польських профспілок до членства в Європейській конфедерації профспілок.

Віра Сцепанович (Лейденський університет): ЄКП йде на Схід: Розширення ЄС на схід і

розширення ЄС на Схід і трансформація європейського профспілкового руху.

Карлотта Фавретто (Венеціанський університет Ка'Фоскарі): Роль Бруно Трентіна в участі CGIL  в ЄКП. (онлайн)

17.00 - 17.30 Підсумки конференції та перспективи досліджень, Ізабель Шьоманн (ETUI та ЄКП).

Гібридна конференція ЄКПО, 22-23 лютого 2024 року, Брюссель

Джерело: https://www.etui.org/events/historyies-european-trade-union-movement-what-contributions-social-europe