IMG 20240222 141033

22 лютого ц.р. у Будинку профспілок у Києві відбулась Міжнародна зустріч солідарності з українськими профспілками напередодні 2-ї річниці від початку повномасштабної агресії, яку росія розпочала проти України.

 

Організаторами разом з Федерацією профспілок України та Конфедерацією вільних профспілок виступили глобальні і європейські профспілкові об’єднання: Міжнародна конфедерація профспілок (МКП), Європейська конфедерація профспілок (ЄКП), АКТРАВ, за підтримки Фонду ім. Фрідріха Еберта та ін.

Захід транслювався в режимі відеоконференції за сприяння міжнародних профцентрів для 200 млн членів профспілок, які вони об'єднують у 170 країнах світу.

До другої річниці з початку повномасштабної агресії, яку росія розпочала проти України, спілчани зібрались на конференцію, щоб нагадати усьому світові, якою ціною українці виборюють свою незалежність, захищають демократію та європейські цінності, щоб світова громадськість почула про проблеми українських профспілок та усіх, хто зі зброєю в руках на фронті та з ризиком для життя в тилу під вогнем російських загарбників наближають Перемогу!

IMG 20240222 140840

У своєму виступі Голова ФПУ Григорій Осовий, привітавши братів та сестер з інших країн, подякував Естер Лінч - Генеральній секретарці ЄКП, Люку Тріанглу - Генеральному секретарю МКП, за сприяння у проведенні цієї зустрічі, участь в якій беруть колеги в Європі та інших країнах світу.

- Це – вияв великої солідарності і нашої дружби, - зазначив Г.Осовий, - Для нас є очевидним те, що тільки в умовах миру можна забезпечити гідну працю та рівень життя, безпеку людей. Українські профспілки цим постійно займалися і займаються зараз, хоча війна перекреслила багато наших планів та прагнень. Вона нанесла великі втрати: зруйновані лікарні, школи, підприємства, житловий фонд, покалічені долі працівників, їхніх родин і дітей, втрачено понад 5 млн. робочих місць.

IMG 20240222 140736

Профспілки України з перших днів повномасштабної агресії росії за сприяння своїх зарубіжних партнерів активно допомагають спілчанам, їхнім сім’ям, відновлюють зруйновані будівлі профспілок у прифронтових регіонах, майновий комплекс надав тисячам  внутрішньо переміщеним осіб прихисток.

Для ФПУ міжнародна підтримка, це можливість більш повно виконувати свої статутні зобов’язання та відновлення інституційних спроможностей наших членських організацій. Це допомога членам профспілок, які втратили своїх близьких і рідних, опинилися в результаті воєнних дій у скрутному матеріальному становищі. Він закликав міжнародних партнерів залишатися з Україною й надалі допомагати українським профспілкам і громадянам.

20240222 143220

На конференції виступив Голова КВПУ Михайло Волинець, який підсумував два роки діяльності профоб'єднання в умовах війни.

Про долі спілчан та особливості діяльності підприємств в умовах війни розповіли:

- Наталія Маринюк, голова первинної організації Профспілки металургів і гірників України ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» (ФПУ);

- Дмитро Зелений, голова обласної організації КВПУ в Донецькій області, представник енергетичного сектору КВПУ (КВПУ);

- Тетяна Заморська, голова Донецького обкому працівників  освіти та науки України (ФПУ);

20240222 144645

- Валерій Матов, голова Профспілки працівників атомної енергетики та промисловості України – відеозвернення;

- Лідія Галкіна, регіональний представник у Луганській області КВПУ;

- Сергій Тесленко, голова Об’єднання профспілок Харківської області – відеозвернення.

Від міжнародних організацій до учасників конференції звернувся Генеральний секретар МКП Л.Тріангл, Генеральна секретарка ЄКП Е.Лінч, конфедеративний секретар ЄКП Людовік Фута, директорка Бюро МОП з діяльності трудящих (АКТРАВ) Марія-Елена Андре, а також виступили:

  • Кейті Фейнгольд, директор міжнародного департаменту АФТ-КВП, віце-президент МКП;
  • Кемаль Озкан, заступник генерального секретаря Глобального Союзу IndustriAll;
  • Бріта Лейон, голова шведської Профспілки державних службовців, президент Інтернаціоналу громадського обслуговування;
  • Ян Гудріан, генеральний секретар Європейської федерації профспілок громадського обслуговування;
  • Беа Бруске, президент Конгресу праці Канади;
  • Лоне Крістіансен, директор Данського агентства профспілкового розвитку;
  • Пьер Кутаз - CGT - Загальна конфедерація праці (Франція) та ін.

20240222 161926

Усі вони відзначили мужність і стійкість українського народу, який чинить відчайдушний спротив загарбникам і запевнили, що продовжуватимуть підтримувати українців і їх профспілкові організації.

Керівники ФПУ і КВПУ подякували учасникам конференції в студії і своїм міжнародним колегам за участь у конференції, солідарність та спільну роботу, а також дієву допомогу від світових профспілок. Вони звернулися із закликом до світових профспілок використати власні можливості, щоб максимально широко розповсюдити прийняту  учасниками конференції Заяву, ФПУ і КВПУ до другої річниці з початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну.

 20240222 143101

Пресцентр ФПУ