img1708763619 09

Після двох років російської агресії Європейська федерація профспілок громадського обслуговування (ЄФПГО) підтверджує свою підтримку українському народу. На міжнародній зустрічі солідарності з українськими та міжнародними профспілками, що відбулася 22 лютого 2024 року, Генеральний секретар ЄФПГО Ян Віллем Ґаудріаан нагадав: "Ми висловлюємо нашу повну солідарність з українськими працівниками, профспілками та народом. Працівники охорони здоров'я, пожежники, державні службовці та працівники комунальних служб працюють у неймовірно складних умовах. Росія жорстоко нападає на них.  Без виведення російських військ мир недосяжний".

За ці 730 днів війни понад 10 мільйонів українців були змушені покинути свої домівки - як всередині країни, так і в якості міжнародних біженців. В Україні загинуло багато тисяч цивільних і державних службовців, а ще більше отримали серйозні поранення. Російські бомбардування української території роблять економічну і соціальну ситуацію більш ніж нестабільною. Україна зараз є однією з країн світу з найвищою продовольчою небезпекою через важкодоступні ґрунти. Мільйони людей втратили роботу і опинилися за межею бідності.

ЄФПГО має дев'ять членських організацій в Україні, які представляють десятки тисяч членів. Ці працівники стикаються зі знищенням їхніх робочих місць, профспілкових приміщень та будинків. Працівники отримують поранення і гинуть. Багато наших членів продовжують працювати в екстремальних умовах у сфері охорони здоров'я та догляду, водо- та енергопостачання, освіти та інших ключових галузях, будучи працівниками бюджетної сфери. З лютого 2022 року ВООЗ задокументувала майже 1 550 нападів на заклади охорони здоров'я, що призвело до незліченної кількості смертей і поранень.

У зв'язку з цим ми закликаємо всіх поважати і захищати за будь-яких обставин заклади охорони здоров'я, цивільні та військові медичні підрозділи відповідно до міжнародного гуманітарного права. Повторюючи слова ВООЗ, ми підкреслюємо, що медичні працівники повинні бути захищені, щоб вони могли лікувати поранених і рятувати життя.

Злочини проти людяності та воєнні злочини, скоєні російськими військами, мають бути однозначно переслідувані в Міжнародному кримінальному суді (МКС). Ми переконані, що ця війна - не те, чого хоче більшість трудящих в Росії, якби вони могли вільно і демократично висловити свою думку. ЄФПГО хоче, щоб війна закінчилася якнайшвидше, але вважає, що тільки виведення російських військ з території України може покласти цьому край. Ми підтримуємо українські профспілки, які приєдналися до загальнонаціональних зусиль з протидії імперіалістичній агресії, і закликаємо посилити економічну та гуманітарну допомогу Україні.

Майбутнє України - європейське. У цьому дусі Україна потребуватиме єдності для національної відбудови, побудованої на повазі до трудових прав та соціального діалогу як основи нової промислової політики та політики зайнятості, а отже, необхідного перезапуску її виробничих відносин. Ми шкодуємо, що дії української влади та роботодавців систематично порушують права працівників та профспілок, що може зробити шлях до ЄС більш складним та довготривалим. Проект нового Трудового кодексу має бути негайно відкликаний.

Лідери ЄС повинні чітко дати зрозуміти українському уряду, що процес вступу до ЄС має ґрунтуватися на дотриманні соціального діалогу, залученні соціальних партнерів, а також забезпеченні повної поваги до прав профспілок та соціальних прав. Зростання рівня боргу України має бути вирішене шляхом списання боргів. ЄС та МВФ не повинні повторювати приватизаційні помилки минулого. Майбутнє України не може обмежуватися структурними реформами, які посилять нерівність, призведуть до регіональних дисбалансів і підірвуть державні послуги. Отже, соціальна згуртованість і загальний добробут переважної більшості населення будуть можливими лише через комплексну програму соціальних інвестицій. З цього приводу Ян Віллем Ґаудріаан висловився дуже чітко: "Працівники та профспілки повинні бути залучені до розбудови майбутнього економіки та суспільства. Міжнародна допомога повинна бути пов'язана з соціальними умовами, гідними умовами праці та колективними договорами. За жодних обставин ця допомога не повинна йти на користь олігархам і створювати ще більшу нерівність".

ЄФПГО підтверджує свої вимоги:

  • Негайного припинення військових дій Росії в Україні та виведення російських військ з усіх окупованих українських територій відповідно до міжнародного права та Статуту ООН, що гарантує суверенітет України. Дипломатія повинна досягти цього швидко, а не шляхом ескалації війни.

 

  • Відновлення України повинно мати в центрі трудові та профспілкові цінності і сприяти соціальній справедливості, демократії та інклюзивному суспільству. Після закінчення воєнного стану мають бути відновлені всі трудові та профспілкові права. Ми підтримуємо українські профспілки та громадські рухи в їхньому спротиві лібералізації, дерегуляції та приватизації суспільних послуг.

ЄФПОО закликає своїх членів продовжувати висловлювати свою конкретну солідарність з працівниками та громадянами України, роблячи внески до нашого фонду солідарності. Пожертви будуть використані для підтримки місцевих профспілок у їхніх гуманітарних зусиллях.

Детальніше:

https://www.epsu.org/article/two-years-war-epsu-solidarity-ukrainian-workers

переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ