unnamed

Шановні сестри та брати!

24.02.24 - трагічна дата для українського народу - два роки від початку широкомасштабної війни росії в Україні. Війна, яка набирає обертів, вбиває українську націю, сплюндровує українську землю, манкуртує вкрадених українських дітей!

Звертаємось до профспілкової спільноти Європейського Союзу та на глобальному рівні. Росія розпочала активну фазу гібридної війни в європейських державах, щоб підірвати стабільність і єдність. Боротьба за свої права виробників сільськогосподарської продукції Польщі це наріжний камінь профспілкової діяльності. Страйк це священне право і механізм боротьби. Але не потрібно змішувати боротьбу і цілеспрямований вандалізм на користь росії- країні - агресору і терористу!

Російські агенти впливу в Польщі вже використали справедливі наміри фермерів. Росія почала використовувати будь-які протестні наміри або невдоволення в країнах ЄС, щоб забезпечити хаос, розхитати підвалини демократії та привести до влади ультра-праві партії, які вона фінансує. На сьогодні ми констатуємо, що в заторах на кордоні померли декілька українських водіїв - перевізників. Хто відповість за ці смерті? Українське зерно, яке було вирощене в умовах війни, зібрано під обстрілами і бомбардуваннями українськими фермерами, які ризикували своїм життям, висипано з потягів на залізничні колії, які транзитом направлялось в ЄС.

Ми впевнені, що справжні польські фермери, які знають ціну кожного урожаю, не здатні на такі «подвиги». В ніч на 25 лютого вагони потягу, який направлявся в Німеччину, були зламані, і близько 180 тон кукурудзи з 8 вагонів була висипані на залізничні колії. Це не тільки втрачений урожай, але і намагання тимчасово вивести з ладу залізну дорогу та безпеку транспортних шляхів.

Напередодні були пошкоджені вагони з зерном та рапсом, та висипані на залізничні колії також. На одному з кордонних переходів Польщі з Україною висипані шурупи, гвіздки. Зафіксовано вандальні напади на пасажирський цивільний  транспорт, пробиті колеси, пошкоджена дорога. Хто відповість за цей вандалізм? У цей же час потяги з зерном вільно курсують з території Білорусі та рф.

Мета російської федерації - не допустити постачання в Україну снарядів та зброї, і з цим вона вдало справляється, використовуючи протестні настрої фермерів в Польщі. Україна платить життями своїх захисників, серед яких – члени профспілок, - захищаючи Україну і Європу! Закликаємо профспілки Польщі сприяти звільненню транспортних шляхів, як стратегічних об’єктів, блокада яких наразі наносить шкоду Україні і Польщі. Зокрема, страждає економіка обох країн і безпека на прикордонних пропускних пунктах.

Звертаємо увагу профспілковців усіх рівнів; ситуація в Польщі це загрозливий сигнал. Під час організації протестів в своїх країнах, радимо вживати посилених заходів безпеки для унеможливлення провокацій, щоб ваша справедлива боротьба не була використана на послаблення ваших країн. Віримо, що єдність, пильність, посилення безпекових заходів та відданість принципам солідарності дозволять нам спільно захищати права працівників та запобігти провокаціям на користь рф.

In Solidarity!

Голова Атомпроспілки Валерій Матов за дорученням 13 українських членських організацій ГС IndustriALL та IndustriALL-Європа:

- Профспілки працівників атомної енергетики та промисловості України, Профспілки металургів та гірників України (Голова Рябко О.І.), Профспілка працівників вугільної промисловості України (Голова Зимін А.О.), Незалежної профспілки гірників України ( Голова Волинець М.Я.), Профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості, України ( Голова Давиденко О.П.), Профспілки працівників нафтогазової промисловості України (Голова Дмитришин В.І.), Профспілки працівників хімічної та нафтохімічної промисловості України (Голова Мицько М.В.), Профспілки працівників авіабудування та машинобудування України (Голова Жугаєвич Я.В.), Профспілки працівників оборонної промисловості України (Голова Губайдуллін Ф.Ф.), Профспілки працівників радіоелектроніки та машинобудування України (Голова Ольховець Г.А.), Профспілки автомобільного та сільськогосподарського машинобудування України ( Голова Дудник В.О.), Профспілка працівників машинобудування та металообробки (Голова Єйсмонт Є.А.), Профспілки машинобудівників та приладобудівників України (Голова Кубраченко А.В.)

Пресцентр ФПУ