170972691 080324

У Міжнародний жіночий день 2024 року Інтернаціонал громадського обслуговування, глобальна федерація профспілок, що представляє працівників сфери догляду в державному, приватному, громадському та некомерційному секторах, закликає до сильнішої та сміливішої політичної волі для перебудови соціальної організації догляду, що лежить в основі гендерної справедливості.

"У 2024 році, через понад сто років після страйку нью-йоркських швачок, який став символом проголошення 8 березня Міжнародним жіночим днем, ІГО підтверджує, що реальний прогрес у зміні життя жінок потребує сильнішої та сміливішої політичної волі для перебудови соціальної організації піклування, що лежить в основі гендерної справедливості", - заявив Даніель Бертосса, Генеральний секретар Міжнародної організації громадського обслуговування.

Реальний прогрес у зміні життя жінок потребує сильнішої та сміливішої політичної волі для перебудови соціальної організації піклування,

Хоча національні держави та система ООН у відповідь на боротьбу жінок досягли більшого консенсусу щодо необхідності визнання, скорочення та перерозподілу неоплачуваної роботи з догляду, яку історично виконували жінки, зберігається значна прогалина у винагороді за оплачувану роботу з догляду шляхом забезпечення гідної праці та представництва, без шкоди для контрактного, міграційного чи професійного статусу.

Крім того, не було досягнуто значного прогресу в питанні відновлення суспільного характеру систем і послуг з догляду, ролі держави в їхньому фінансуванні, наданні та регулюванні в загальних інтересах, до яких повинні прислухатися всі учасники соціальної організації догляду.

Водночас, після пандемії COVID-19 приватизація та фінансіалізація сфери догляду стали все більш помітними, безпосередньо впливаючи на умови праці в секторі та загальний доступ до державних послуг з догляду. Це призвело до подвійного впливу на жінок, які становлять більшість працівників сектору, а також до збільшення обсягів неоплачуваної доглядової праці за відсутності державних послуг.

Джерело: https://publicservices.international/resources/news/psi-calls-to-rebuild-the-social-organisation-of-care-at-the-heart-of-gender-justice?id=14750&lang=en