IMG 20230626 101314

У рамках реалізації проекту Міжнародної організації праці (МОП) для України щодо забезпечення інституційної стійкості сторін соціального діалогу та забезпечення прогресу розвитку економіки і  соціального добробуту людей 26 червня в Києві у Будинку профспілок відбулась профспілкова дискусія.

У ній взяли участь керівники ФПУ, її членських організацій. Вони обговорили проблеми щодо діяльності профспілок, їх інституційної спроможності у сучасних умовах виконувати свою соціальну місію: бути активними учасниками соціального діалогу, гідно представляти і захищати законні права та інтереси працівників.

IMG 20230626 101508

Під час обміну думками зазначалось, що профспілки мають оперативно реагувати на виклики сучасного ринку праці, який постійно трансформується в умовах воєнного стану.

Відкриваючи дискусію Голова ФПУ Григорій Осовий підкреслив, що    для всіх українців найбільшим викликом стала війна. Вона внесла корективи в діяльність профспілок та примушує нас навчатися працювати у тих надзвичайно важких умовах, що склалися. Наразі нам потрібно оцінити і проаналізувати, наскільки організаційна побудова профспілок, напрямки нашої діяльності відповідають тим викликам, що з’являються на ринку праці.

Ця робота проводиться на виконання проекту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», програма якого розрахована до 2024 року. У ФПУ була створена робоча група з реалізації зазначеного проекту, робота велась із залученням міжнародних організацій, зокрема Європейської конфедерації профспілок, членською організацією якої  нещодавно стала ФПУ.

IMG 20230626 101336

На круглому столі виступив заступник Голови ФПУ Євген Драпятий, який презентував матеріали по темі: «Про організаційну побудову ФПУ, її членських організацій та стан профспілкового руху в умовах воєнного стану», а також питання щодо принципів та критеріїв реформування статутних засад діяльності Федерації профспілок України у контексті запропонованих змін до Статуту ФПУ».

Заступник Голови ФПУ Олександр Шубін розповів про можливі шляхи реформування Федерації профспілок України.

IMG 20230626 110201

У презентаціях було зроблено наголос на тому, що в умовах воєнного стану українські профспілки мають діяти інтегровано та працювати, враховуючі норми і практики європейських профоб’єднань. Зокрема, надзвичайно важливою у цьому сенсі є Програма діяльності профоб’єднання, дотримання профспілками у повсякденній роботі вимог, які вже напрацьовані і діють в європейських профспілках, та прописані у Кодексі доброчесності (етики) між членськими організаціями та ін.

Дискусія з цих питань буде продовжена, а її підсумки планується підбити на конференції, яка запланована на 30 червня ц.р.

IMG 20230626 100826

IMG 20230626 120853