15061

 

Заступник Міністра юстиції Світлана Глущенко на офіційному сайті міністерства інформує, яким чином потрібно діяти особі у разі порушення її права на отримання заробітної плати (https://minjust.gov.ua/news/ministry/svitlana-gluschenko-poyasnyue-yak-zahistiti-porushene-pravo-na-otrimannya-zarobitnoi-plati) .

 

Перш за все, кожна людина може отримати безкоштовну юридичну консультацію у Бюро правової допомоги (БПД), які є у всіх районах та містах обласного значення по всій Україні. Звернувшись до них, кожен мешканець територіальної громади зможе отримати безкоштовні консультації з правових питань та скористатися електронними сервісами Мін’юсту.

Також необхідно звернутися до роботодавця із заявою про виплату заробітної плати та про компенсування втрати її частини у зв'язку з порушенням строків її виплати відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги (відповідно до Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати»).

Крім цього, у разі наявності комісії по трудових спорах потрібно звернутися до неї із заявою. Посвідчення комісії, видане на підставі її рішення, є виконавчим документом. У разі незгоди з рішенням комісії його можна оскаржувати у суді.

Ще одним інструментом захисту права на отримання заробітної плати є подання скарги щодо її невиплати до місцевих управлінь Держпраці, до райдержадміністрацій, управлінь пенсійного фонду та соціального захисту населення.

Проте гарантованим і найбільш ефективним способом захистити своє право на отримання заробітної плати є звернення до суду. Звернутися до суду можна у порядку наказного провадження, якщо працівник вимагає стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, або позовного провадження, якщо наявний спір щодо розміру заборгованості з виплати зарплати та/або права на її отримання. За подання позовів про стягнення заробітної плати позивач не сплачує судовий збір.

 

За інформацією Міністерства юстиції України, у виконавчій службі перебуває понад 15 тисяч виконавчих проваджень загальною заборгованістю понад 372 млн грн. Враховуючи перші позитивні  результати роботи штабів, мобільних груп у сфері стягнення заборгованості  зі сплати аліментів, Мін’юст з квітня 2018 року планує розпочати аналогічну кампанію щодо стягнення заборгованості по заробітній платні.

Міністерство юстиції розробило Технологічну картку здійснення державним виконавцем виконавчого провадження за напрямком стягнення заробітної плати та інших виплат, пов’язаних з трудовими правовідносинами.

Зазначений документ має убезпечити виконавців від помилок у ході виконання своїх обов’язків та дасть можливість забезпечити дотримання законних прав усіх сторін виконавчого провадження.

 

Презентація Мінюсту «ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВА НА ЗАРОБІТНУ ПЛАТУ» https://minjust.gov.ua/files/general/2018/03/27/20180327125414-33.pdf

 

 Департамент з питань бюджету

та оплати праці апарату ФПУ