630 360 1568881248 8678

Народні депутати з фракції «Європейська солідарність» Володимир Ар’єв, Вікторія Сюмар і Ростислав Павленко внесли до Верховної Ради України проект Закону України № 3313 від 08.04.2020 «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо оптимізації процедури розгляду законопроектів у другому читанні», яким передбачається, що у випадку подання до другого читання законопроекту більш як 2000 пропозицій, поправок, Верховна Рада може прийняти процедурне рішення про розгляд відхилених головним комітетом пропозицій, поправок без обговорення. В разі ухвалення такого рішення кожна депутатська фракція, група отримує право на виступ до 10 хвилин, а позафракційні депутати, які  мають зареєстровані поправки до 3 хвилин.

Автори законодавчої ініціативи у пояснювальній записці зазначають, що ці зміни дозволять значно пришвидшити процедуру розгляду законопроєктів у другому читанні, сприятимуть підвищенню ефективності діяльності законотворчого органу держави, удосконаленню законодавчих процедур розгляду законопроектів, що сприятиме забезпеченню належного виконання Верховною Радою України своїх завдань.

Принагідно повідомляємо, що на позачерговому засіданні 30 березня Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності» (реєстр. №2571-д). За час підготовки документа до другого читання депутати внесли до нього понад 16 тисяч поправок.

Таким чином, проект закону, який є приорітетним для провладної більшості народних депутатів Верховною Радою України, не зважаючи на наявні зауваження та пропозиції, що спрямовані на покращення законодавчої ініціативи, може бути прийнятим.

Під такою загрозою знаходиться проект Закону № 2681 від 27.12.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)», який є неприйнятним з точки зору статей 22 і 36 Конституції України, фундаментальних Конвенцій Міжнародної організації праці № 87, 98, 135 та отримав значне обговорення на засіданнях Комітету Верховної Ради України з питань соціального захисту та захисту прав ветеранів.

Департамент правового захисту