IMG 6310 1

Профспілкам нарешті вдалося домогтись збереження страхового стажу застрахованим особам, яким з прийняттям Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» період отримання застрахованими особами допомоги у зв’язку з відпусткою по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 1 січня 2011 р. не включався до страхового стажу, чим було значно погіршено становище працюючих мам.

Набрав чинності Закон України «Про внесення зміни до статті 7 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" (щодо зарахування до страхового стажу періоду відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) від 19.11.2013 р. № 691-VII. Законом передбачено, що у разі, коли особа перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у період з 1 січня 2011 року до набрання чинності цим Законом, час відпустки зараховується до її страхового стажу.

Зазначеним Законом відновлено право застрахованих осіб на повноцінне відшкодування втраченого заробітку у разі тимчасової непрацездатності (оплата по лікарняним листкам), розмір якого залежить саме від страхового стажу кожної застрахованої особи. Так, згідно з нормами статті 37 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу в таких розмірах:

60% середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж до п'яти років;

80% середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж від п'яти до восьми років;

100% середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років.

Як бачимо, три роки перебування застрахованої особи у відпустці по догляду за дитиною суттєво впливають на розмір компенсації втрати заробітної плати у разі хвороби або травми.

 

 

Управління з питань соціального страхування
та пенсійного забезпечення