logo

 

12 червня ц.р. відбулось засідання правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Розглянуто питання про формування нового складу правління, про визначення черговості головування у правлінні Фонду на наступний період, про звіт голови правління Фонду та обрання нового Голови правління Фонду, про звіт Фонду за 2013 рік, про зміни до бюджету Фонду на 2014 рік, про перерахунок страхових виплат потерпілим та інші.

Сторону застрахованих осіб у Фонді протягом наступних 6 років представлятимуть 15 членів правління і 5 дублерів, делегованих всеукраїнськими профоб’єднаннями (персональний склад додається). За домовленістю сторін встановлено черговість головування у правлінні Фонду на наступний шестирічний період: перші 2 роки - сторона держави, наступні 2 роки –застрахованих осіб, наступні 2 роки - сторона роботодавців. Головою правління Фонду на наступні 2 роки обрано від сторони держави заступника Міністра соціальної політики України Іванкевича Віктора Вікторовича. Заступником голови від профспілок – Ольховця Григорія Андрійовича, Голову профспілки працівників радіоелектроніки та машинобудування України.

Запропоновані зміни до бюджету Фонду на 2014 рік пов’язані з тим, що незважаючи на збільшення частки єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на зазначений вид соціального страхування на 0,2506 відсотки, що має дати збільшення доходів бюджету Фонду приблизно на 313,2 млн.грн. - розрахунково очікується зменшення доходів бюджету Фонду в цілому за рік приблизно на 500 млн. грн. У зв’язку з цим, правлінням Фонду майже за кожною статтею бюджету були зменшені суми видатків.    

Проте, при розгляді пропозицій виконавчої дирекції Фонду щодо зменшення (на 35 %) фінансування у 2014 році видатків на навчання та підвищення рівня знань спеціалістів, які вирішують питання охорони праці, і представників профспілок профспілкова сторона наполягла на збереженні обсягів навчання. Пропозиції профспілкової сторони підтримані правлінням Фонду і в 2014 році буде організовано навчання з охорони праці близько 13 тисяч осіб.

 На засідання правління Фонду було внесено питання стосовно перерахунку з 1 березня страхових виплат потерпілим. Це пов’язано з тим, що відповідно до статті 29 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» щорічно з 1 березня мають підвищуватися розміри щомісячних страхових виплат у зв’язку із зростанням середньої заробітної плати в Україні в попередньому році. У минулі роки такий перерахунок страхових виплат провадився з урахуванням середньої номінальної (реальної) заробітної плати в Україні. За даними Держстату України у 2013 році середня номінальна заробітна плата в Україні по відношенню до 2012 року зросла на 7,9 %.

У зв’язку зі складним фінансовим станом виконавча дирекція Фонду внесла на засідання правління Фонду пропозицію, яка не передбачала перерахунку страхових виплат з 1 березня, що не було підтримано профспілковою стороною. Питання знято з розгляду і перенесено на наступне чергове засідання правління Фонду з дорученням виконавчій дирекції Фонду віднайти фінансові можливості для перерахунку страхових виплат з 1 березня ц.р.  Представники профспілок наполягатимуть на обов’язковому перерахунку страхових виплат і забезпеченні прав застрахованих.

Для економного та раціонального витрачання страхових коштів правлінням Фонду затверджені заходи щодо обмеження окремих адміністративно-господарських витрат виконавчої дирекції Фонду та його робочих органів, а також прийнято рішення про оптимізацію чисельності відділень виконавчої дирекції Фонду та оптимізацію чисельності працівників, в ході якої передбачається скоротити протягом цього року загальну чисельність працівників Фонду на 604 одиниці або  на 12,5%. 

         З метою удосконалення та поліпшення порядку отримання потерпілими соціальних послуг внесено зміни до Положення про організацію професійної реабілітації, перекваліфікації інвалідів внаслідок нещасного випадку, Положення про забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації потерпілих, Положення про забезпечення потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання слуховими апаратами, зубопротезуванням, очним протезуванням, окулярами, контактними лінзами, постільною та натільною білизною, постільними речами, гігієнічними виробами, перуками.

На засіданні правління передбачалось також розглянути питання про внесення змін до Положення про виконавчу дирекцію Фонду, до Типового положення про відділення виконавчої дирекції Фонду, Типового положення про управління виконавчої дирекції Фонду, до Статуту Фонду, але за пропозицією сторони від держави розгляд цих питань перенесено на наступне засідання правління Фонду, оскільки потребують більш детального опрацювання. 

Члени правління висловили щиру вдячність Голові правління Райкову Борису Сергійовичу, який склав повноваження. Зі період його каденції підготовлено і прийнято низку рішень, якими підтримано ініціативи профспілок і значно покращено рівень матеріального забезпечення десятків тисяч інвалідів праці. Завдяки цим рішенням тепер на щомісячні виплати додатково спрямовується понад 1 мільярд 200 мільйонів гривень на рік.

 

 

Управління з питань соціального страхування

та пенсійного забезпечення апарату ФПУ