СТОЛ3

22 квітня 2015 року Комітетом з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення проведено Круглий стіл на тему: «Шляхи розв'язання проблем щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати».

У роботі Круглого столу взяли участь народні депутати, представники Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів, міністерств, Рахункової палати України, інших органів державної влади, всеукраїнських профспілок та об'єднань організацій роботодавців, науковці.

Відкриваючи засідання, Голова Комітету Л.Л.Денісова зазначила, що порушення гарантованого Конституцією України права працівників на своєчасне одержання винагороди за працю, наслідком чого є заборгованість із заробітної плати, залишається однією з найгостріших соціальних проблем України.

В умовах масштабної економічної кризи і зовнішньої агресії наявність зарплатних боргів в Україні набуває особливої гостроти, оскільки призводить до зниження рівня життя, поширення бідності серед працюючого населення та зростання соціальної напруги в трудових колективах і цілих регіонах. Переважна частина загальної заборгованості з виплат заробітної плати сконцентрована в промисловому секторі. І тому, підтримуючи профспілки, Л.Л.Денісова підкреслила, що результатом розпочатої роботи має стати вирішення питання ліквідації заборгованості із заробітної плати та повернення зарплатних боргів працівникам підприємств.

З основною доповіддю щодо стану виплати заробітної плати виступив заступник Міністра соціальної політики В.В. Іванкевич, який поінформував присутніх про ситуацію, що склалася із виплатою заробітної плати.

У своєму виступі перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок С.М.Кондрюк наголосив, що в Україні роками попирається гідність людини праці. Українському працівнику, порушуючи Конституцію України та законодавство, не тільки затримують заробітну плату. Безвідповідальні роботодавці сьогодні, коли державна соціальна гарантія – мінімальна заробітна плата занижена що найменш вдвічі, не виплачують навіть цю мізерну зарплату.

При цьому, держава захищає грошові вклади в банках, а працівникам не гарантує повернення заробітних плат. Також залишається невирішеним питання адекватного відшкодування працівникам втрат у випадку затримки виплат у порівнянні зі штрафними санкціями, які сплачує роботодавець за невчасне перерахування податків і внесків, та захищеністю бізнесу й кредитних установ.

ЗАБОРГОВАНА ЗАРПЛАТА – АНТИКОНСТИТУЦІЙНА ІНФЕКЦІЯ, ЩО НАБУВАЄ ОЗНАК ЕПІДЕМІЇ В УКРАЇНІ. Тому, профспілки використовують всі можливі інструменти розв’язання цієї проблеми, зокрема:

- направлена скарга в МОП щодо порушення ратифікованої Україною Конвенції МОП № 95 про захист заробітної плати;

- затверджені та направлені Вимоги до Кабінету Міністрів України та сторони СПО роботодавців на національному рівні;

- звертаємося до суду, правоохоронних органів з питань затримки виплати заробітної плати.

Голова Комітету Л.Л.Денісова,  народні депутати та учасники круглого столу вимагали від посадових осіб органів виконавчої влади, представника роботодавців конкретної інформації про:

- підприємства-боржники та вжиті заходи щодо виплати працівникам заробітної плати;

- результати роботи комісій з питання повернення зарплатних боргів, кількість проведених перевірок та переданих матеріалів до прокуратури, правоохоронних органів;

- причини зростання зарплатних боргів в таких регіонах, як Волинська, Чернівецька, Одеська області;

- створення Реєстру підприємств, установ, організацій усіх форм власності та фізичних осіб-підприємців, які мають заборгованість із заробітної плати, та забезпечення публічного доступу до нього тощо.

Учасники «круглого столу» рекомендували, зокрема, Кабінету Міністрів України:

- забезпечити виконання рішення Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення від 11 лютого 2015 року «Про інформацію Рахункової палати України щодо аналізу стану заборгованості з виплати заробітної плати»;

- надати посадовим особам органів Державної служби України з питань праці дозвіл на проведення перевірок підприємств, на яких мала місце заборгованість з виплати заробітної плати станом на 1 січня 2014 року та збереглася і навіть допущено її зростання на 1 січня 2015 року;

- забезпечити виконання своїх зобов'язань щодо:

фінансування видатків на оплату праці працівників галузей бюджетної сфери в повному обсязі згідно вимог законодавства;

повернення заборгованості за попередні роки та своєчасної сплати підприємствам за роботи, виконані на замовлення держави;

рівномірного перерахування протягом року та повернення заборгованих за попередні роки відшкодувань підприємствам, що надають послуги пільговим категоріям населення тощо.

Підводячи підсумки засідання, Голова Комітету Л.Л.Денісова зазначила, що необхідно змінювати вектор роботи щодо повернення зарплатних боргів працівникам, більш активно залучати до розв’язання цієї проблеми народних депутатів, Генеральну прокуратуру України, інші правоохоронні органи.

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання ФПУ