L0iTO3uY

1). Мінфін інформує:

За оперативними даними Державної казначейської служби, за березень 2023 року до загального фонду державного бюджету надійшло 152,2 млрд гривень. Серед платежів, справляння яких контролюють податкові та митні органи, основні надходження були отримані за рахунок, зокрема: податку на прибуток підприємств – 26,2 млрд грн; податку на доходи фізичних осіб та військового збору – 13,3 млрд грн; податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів – 10,0 млрд грн (зібрано 24,4 млрд, відшкодовано – 14,4 млрд грн) інш.

Крім того, за березень 2023 року до загального фонду державного бюджету надійшло 45,8 млрд грн у вигляді міжнародної допомоги (грантів).

Надходження ЄСВ до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування у березні 2023 року становили 36,2 млрд гривень.

За оперативними даними ДКСУ за січень-березень 2023 року касові видатки державного бюджету становили 747,4 млрд грн, у тому числі загального фонду – 635,5 млрд грн, або 88,7% від розпису звітного періоду.

За перші три місяці 2023 року державний бюджет виконано з дефіцитом у сумі 220,3 млрд гривень.

https://mof.gov.ua/uk/news/u_berezni_do_zagalnogo_fondu_derzhavnogo_biudzhetu_nadiishlo_1522_mlrd_griven-3916

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid02FVic4n4rJtBnrChoXQNFCgyNZ6nyinMMqQKchjLe3Tmy3Ko7WJ9bsY5npw1bBWoUl

У 2023 році для підтримки дітей із особливими освітніми потребами передбачено спрямувати 653 млн грн державних коштів. Із них для проведення психолого-педагогічних і корекційно-розвиткових занять передбачено 304,6 млн гривень державної субвенції. У січні ‒ березні 2023 року спрямовано 76,1 млн грн субвенції, або 100% помісячних призначень.

https://mof.gov.ua/uk/news/minfin_u_2023_rotsi_dlia_pidtrimki_ditei_iz_osoblivimi_osvitnimi_potrebami_peredbacheno_spriamuvati_653_mln_grn_derzhavnikh_koshtiv-3920

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid02hc8nrQchrG1LAnvaeKfLKGBrTJxiZSWVy9UnN52ssXqMvHSShArAL5ixtPb3F9SSl

Україна отримає від Сполучених Штатів грант на 2,5 млрд дол. США з Цільового фонду Світового банку. Кошти буде спрямовано на забезпечення працездатності системи державних органів, освіти, охорони здоров'я та служб першого реагування, а також на забезпечення пенсійних виплат та окремих програм державної соціальної допомоги.

https://www.mof.gov.ua/uk/news/ukraine_will_receive_a_usd_25_billion_grant_from_the_united_states_through_the_world_banks_trust_fund-3921

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid0W4nd7UkBJcmosNPNFoZSdPVwm4oXYF8fh3HjK8tsjrKGCbwYTKUoGJxCSaVJem7yl

5 квітня відбулось друге засідання Керівного комітету міжвідомчої Координаційної Платформи донорів України. Сторони обговорили шляхи покращення координації фінансової підтримки для України, а також потреби на відновлення та реконструкцію.

https://mof.gov.ua/uk/news/second_meeting_of_the_steering_committee_for_the_multi-agency_donor_coordination_platform_for_ukraine-3922

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid02RqidCEaemnpTXJQxWF64hMLxWfD25ksopDGqest9sR5Az3mqTUM76uTrrd3QiUFul

2). Мінсоцполітики відповідає на питання

-  «Отримав повідомлення в Дії «Довідку ВПО не скасовано». Чому та що робити? У яких випадках таке може статися?»

Такий статус виникає у зв'язку із відмовою щодо вашої поданої заяви. Радимо звернутися до найближчого УСЗН для того, щоб дізнатися причини відмови та якнайшвидше скористатися послугою.

У разі наявності запитань ви також, можете, звернутися до найближчого відділення УСЗН. Дізнатися точні контактні дані УСЗН можна на сайтах Обласних державних адміністрацій/ Обласних військових адміністрацій через Департаменти соціального захисту населення за посиланням: https://cutt.ly/e8hA54w

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid02HrEN1M8EcMUQF8CWqM9uTQUBWZ2S6KAV8LesbGxbRkAcF2qFmm1ZaaKfBCRbyMy3l

3). Мінекономіки інформує:

- З початку 2023 року бізнес отримав доступних кредитів на понад 20 млрд грн.

100 підприємців отримали за минулий тиждень кредити за урядовою програмою «Доступні кредити 5-7-9%» на загальну суму 514 млн грн. Від початку дії програми (лютий 2020 року) було видано 58,9 тисяч кредитів на 186 млрд грн.

Найчастіше кредитуються за програмою підприємства, що працюють в сфері сільського господарства (53%), торгівлі та виробництва (24%), промислової переробки (14%). Серед регіонів лідерами за сумами укладених кредитних договорів є Львівська, Одеська, Дніпропетровська, Харківська, Київська, Вінницька області та м. Київ.

https://www.kmu.gov.ua/news/minekonomiky-z-pochatku-2023-roku-biznes-otrymav-dostupnykh-kredytiv-na-ponad-20-mlrd-hrn

- єРобота: Понад 600 українців отримають від держави мікрогранти на старт або розвиток бізнесу. «Визначено 262 переможці третьої цього року хвилі подачі заяв на мікрогранти для старту або розвитку свого бізнесу. Вони отримають фінансову підтримку від держави для підприємницької діяльності на 62,2 млн грн. Загалом з початку цього року за підсумками трьох хвиль 616 українців отримають мікрогранти на загальну суму 146,5 млн грн. За ці кошти вони матимуть можливість реалізувати свої бізнес-ідеї та створять при цьому майже 1400 нових робочих місць», - повідомила заступник Міністра економіки України Тетяна Бережна.

Нагадаємо, за грантовою програмою «Власна справа» українці можуть отримати мікрогрант від 50 до 250 тис. грн. Кошти можна витратити на придбання або лізинг обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, оренду приміщення. Отримати мікрогрант може як діючий підприємець, так і людина без досвіду такої діяльності. Обов'язковою умовою надання коштів є створення 1-2 робочих місць.

https://www.kmu.gov.ua/news/yerobota-ponad-600-ukraintsiv-otrymaiut-vid-derzhavy-mikrohranty-na-start-abo-rozvytok-biznesu

4). Мінреінтеграції інформує:

- ВПО, які змінили місце реєстрації через Дію, потрібно звернутися до органу соцзахисту за новим місцем фактичного проживання для продовження виплат.

https://www.facebook.com/MReintegration/posts/pfbid09rdn31Y1GpWV5dRHPeiQa9DRZH66xUan2CK58zLR4q4xVrVVPjtQdbLTkpEmPm2Wl

- Держава має напрацювати механізм повернення захисників України до мирного життя, – Ірина Верещук.

Під головуванням Віце-прем'єр-міністра - Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук відбулася міжвідомча нарада щодо формування та реалізації державної політики у сфері соціального захисту ветеранів. Відомства представили власні програми підтримки захисників України. Вони стосуються, зокрема, соціальної адаптації, психологічної реабілітації, працевлаштування, стимулювання розвитку підприємництва серед ветеранів. Реалізація кожної з цих програм потребує постійної міжвідомчої взаємодії, тож нарада має стати своєрідним майданчиком для подальших напрацювань.

https://www.kmu.gov.ua/news/derzhava-maie-napratsiuvaty-mekhanizm-povernennia-zakhysnykiv-ukrainy-do-myrnoho-zhyttia-iryna-vereshchuk

5). Міністерство у справах ветеранів України:

- У ЦНАПах надаватимуть 19 нових послуг ветеранам та їхнім родинам, – Юлія Лапутіна. Очільниця Мінветеранів зазначила, що надання належного і якісного сервісу ветеранам, членам їхніх сімей та родинам полеглих є одним із основних завдань, визначених Урядом в межах формування комплексної ветеранської політики. Для цього Мінветеранів вже розпочало серію навчань адміністраторів ЦНАПів усіх областей України.

Також, Мінветеранів підготовлено проект розпорядження Уряду, яким буде додано 19 нових послуг для ветеранів, надання яких передбачено ЦНАПами. Це, зокрема, послуги щодо призначення грошової допомоги чи компенсації, безоплатного капітального ремонту, заміни посвідчень УБД та членів сімей захисників і захисниць тощо. Крім того, Мінветеранів вже реалізує окремі партнерські проекти спільно з місцевими органами влади.

https://www.kmu.gov.ua/news/u-tsnapakh-nadavatymut-19-novykh-posluh-veteranam-ta-ikhnim-rodynam-iuliia-laputina

https://www.facebook.com/mva.gov.ua/posts/pfbid0ng8TPyd4cQ2196iCxwFDqL1XnqicVZNVQrCHPXaBhRV6NFcxtdMDL9S7xuNjBjzAl

6). МОЗ інформує:

- Канадський Червоний Хрест перерахував понад 220 млн доларів підтримки Україні - Про це повідомив Конрад Сове, президент і генеральний директор Канадського Червоного Хреста, під час зустрічі з Міністром охорони здоровʼя України Віктором Ляшком.

Учасники зустрічі обговорили важливість концентрації зусиль на тому, аби забезпечити базову потребу українських пацієнтів у послугах первинної медичної допомоги. Наразі в рамках ініціативи Національного Комітету Товариства Червоного Хреста України на території України вже працює 1000 патронажних медсестер. Також по всій Україні вже працює 100 мобільних бригад, які виїжджають до віддалених населених пунктів.

https://www.kmu.gov.ua/news/kanadskyi-chervonyi-khrest-pererakhuvav-ponad-220-mln-dolariv-pidtrymky-ukraini

- Віктор Ляшко: Медичні працівники в зонах активних бойових дій мають отримувати підвищену заробітну плату.

Держава працює над покращенням доступності медичної допомоги в зонах активних бойових дій та на деокупованих територіях. Про це заявив Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко під час робочого візиту на Херсонщину.

Присутні обговорили ряд питань щодо належного медичного забезпечення людей, які наразі перебувають на Херсонщині, а також проблеми, з якими стикаються лікарі.

У 2023 році заклади  охорони здоров’я  Херсонської  області в рамках Програми медичних гарантій уклали 124 договори з НСЗУ про медичне обслуговування населення за напрямами первинної та спеціалізованої медичної допомоги на загальну суму більше ніж 2 млрд грн. Загальна сума оплат  за  медичні послуги у 2022 році склала понад 3,5 млрд грн.

На нараді з генеральними директорами медзакладів, які розташовані в Херсоні,  Міністр наголосив на доцільності підняття заробітних плат медичним працівникам у звʼязку з характером умов їх праці. Оскільки коштів, які заклади отримують в рамках пакета Програми медгарантій «Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на території, де ведуться бойові дії» вистачає, щоб це зробили всі заклади. 

https://www.kmu.gov.ua/news/viktor-liashko-medychni-pratsivnyky-v-zonakh-aktyvnykh-boiovykh-dii-maiut-otrymuvaty-pidvyshchenu-zarobitnu-platu

За підсумками засідання КМУ від 04 квітня 2023 року, зокрема:

- Доручено створити окрему структуру — Державний центр гуманітарного розмінування. Центр братиме участь у плануванні заходів протимінної діяльності та забезпечить роботу системи управління якістю розмінування. http://surl.li/gbwsj

- Прийнято постанову, яка визначає процедуру реагування на кіберінциденти та кібератаки. Це дасть можливість вчасно реагувати і планувати заходи із кіберзахисту. http://surl.li/gbxhx

- Ухвалено зміни до постанов, що спрощують ідентифікацію особи під час отримання кваліфікованого електронного підпису. Відтепер під час отримання довірчих послуг, зокрема і представниками іноземних юридичних осіб, формування та видавання кваліфікованого сертифіката для фізичних чи юридичних осіб не потрібно бути присутнім особисто. Підтвердити особу можна онлайн. http://surl.li/gbwpz

- Затверджено зміни до плану заходів з реалізації Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Вдосконалений план стосується таких сфер: захисту прав громадян України та юридичних осіб, законні інтереси яких були порушені внаслідок збройної агресії; соціальної та гуманітарної політики; міжнародного співробітництва; економічної політики; оборонної та безпекової складової тощо. http://surl.li/gbwoc

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid0G4NazbddKi1FKo3UhFjaCT9jp79dRMX7XeLpwtgdie5SM3bBvz6B9FAMHbBQtZNel

Новини Парламенту

- У Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів обговорили питання надання послуг реабілітаційними установами в Україні в рамках засідання «круглого столу» на тему: «Діяльність реабілітаційних установ».

Під час широкого обговорення були заслухані доповіді центральних органів виконавчої влади щодо діяльності реабілітаційних центрів, які належать до сфери їх управління, та проблем, які наразі виникають в дотичних до реабілітації питаннях. 

Учасники круглого столу обговорили потребу швидкого зростання кількості кадрів для забезпечення якісної роботи реабілітаційних закладів; впровадження Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров'я (МКФ); необхідність створення загальної карти реабілітаційних закладів в країні тощо.

Водночас Міністерство соціальної політики вже активно працює над впровадженням послуги соціального супроводу, зокрема, для військовослужбовців. Такий супровід передбачається на різних етапах: робота соціальних працівників в центрах комплектації; соціальна адаптація та реабілітація людей в громаді; соціальний супровід осіб з інвалідністю на робочому місці; соціальна адаптація та реабілітація родини військового та військових, які після поранень повертаються додому.

Завершуючи засідання «круглого столу» Сергій Гривко запропонував надсилати до Комітету пропозиції щодо діяльності реабілітаційних установ та вдосконалення системи реабілітації в Україні загалом.

https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/234889.html

https://komspip.rada.gov.ua/news/main_news/75885.html

- У Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів обговорили соціальний захист захисників України.

За результатами обговорення голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко висловив низку рекомендацій Уряду, зокрема: напрацювати конкретні пропозиції розвитку ветеранського підприємництва в Україні; прискорити запровадження реєстру зниклих безвісти; визначити потреби ветеранів у наданні підтримки/допомоги; сформувати перелік документів, які можуть підтвердити факт участі військовослужбовців у обороні держави; спростити порядок оформлення та отримання необхідних довідок для оформлення статусу учасника бойових дій та забезпечити можливість комісіям, які займаються наданням статусу учасника бойових дій, витребовувати необхідні документи самостійно; забезпечити гідне та публічне вшанування пам’яті захисників України. Також пан Остапенко запропонував повернутися до розгляду та доопрацювання проекту Закону про Захисників / Захисниць України та членів їх сімей за реєстр. №4389.

Рекомендації Комітету за підсумками слухань будуть доопрацьовані та затверджені відповідним рішенням. Рішення Комітету буде розміщено за посиланням: https://komspip.rada.gov.ua/documents/sluhannja/recommend-kom/

Зі стенограмою слухань у Комітеті можна ознайомитися, перейшовши за посиланням: https://komspip.rada.gov.ua/news/diyal_kom/stenogr/75886.html

https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/234961.html

- Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів схвалив рекомендації учасників слухань на тему: «Інструменти суспільної підтримки ветеранів-учасників бойових дій у післявоєнний період».

Зокрема Уряду рекомендовано:

- в найкоротші строки розробити та затвердити проект Плану заходів «Поствоєнної адаптації військовослужбовців/демобілізованих»;

- забезпечити розробку і впровадження Порядку соціальної адаптації ветеранів війни та членів їхніх сімей, зокрема, створити Патронатну службу «Ветеранське волонтерство», опрацювавши технології за моделлю роботи ЦНАПів;

- прискорити запуск та роботу Єдиного державного реєстру ветеранів війни;

- забезпечити розроблення й запровадження додаткових дієвих механізмів залучення ветеранів війни у сферу зайнятості шляхом відкриття Центрів ветеранського розвитку;

- прискорити затвердження Стратегії розвитку підприємницьких ініціатив ветеранів війни до 2030 року;

- стимулювати впровадження та розвиток в Україні новітніх технологій протезування ветеранів війни;

- розробити план комунікаційних заходів, спрямованих на формування позитивного образу ветерана в суспільстві;

- розробити та запровадити програми адаптації житла під потреби ветеранів з інвалідністю, у яких порушена мобільність.

Повний текст рекомендацій розміщено за посиланням: https://komspip.rada.gov.ua/uploads/documents/31763.pdf

https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/234988.html

Департамент з питань бюджету та оплати праці