150623242526 

1). Мінреінтеграції інформує:

- Під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулася нарада з представниками міжнародних гуманітарних організацій щодо грошових виплат населенню, яке постраждало внаслідок техногенної катастрофи на Каховській ГЕС.

Мінреінтеграції спільно з міжнародними партнерами напрацювали механізм додаткових одноразових виплат постраждалим від підтоплення мешканцям Херсонської та Миколаївської областей.

За результатами наради міжнародні партнери одностайно вирішили підтримати постраждалих кеш-виплатами.

Також напрацьовується механізм виплати одноразової грошової допомоги постраждалому населенню від держави.

https://minre.gov.ua/2023/06/14/iryna-vereshhuk-mayemo-pidtrymaty-finansovo-zhyteliv-postrazhdalyh-vid-ekoczydu-regioniv/

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук повідомила в ефірі національного телемарафону новин, що для постраждалих від підтоплення планується одноразова грошова допомога та зазначила, що мешканці постраждалих населених пунктів можуть розраховувати на компенсацію за житло, яке знищено внаслідок підриву Каховської ГЕС, у межах програми єВідновлення.

Факти пошкодженого та зруйнованого майна фіксуватимуть комісії, створені у кожній територіальній громаді.

Слова подяки Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук адресувала власникам житла, які зголосилися прийняти постраждалих мешканців Херсонщини за програмою «Прихисток». 

https://minre.gov.ua/2023/06/15/dlya-postrazhdalyh-vid-pidtoplennya-planuyetsya-odnorazova-groshova-dopomoga/

https://minre.gov.ua/2023/06/14/programa-yevidnovlennya-povnoyu-miroyu-stosuvatymetsya-pidtoplenyh-regioniv/

https://minre.gov.ua/2023/06/14/fakty-poshkodzhenogo-ta-zrujnovanogo-majna-na-hersonshhyni-fiksuvatymut-komisiyi-stvoreni-u-kozhnij-terytorialnij-gromadi/

https://minre.gov.ua/2023/06/14/iryna-vereshhuk-mayemo-pidtrymaty-finansovo-zhyteliv-postrazhdalyh-vid-ekoczydu-regioniv/

https://minre.gov.ua/2023/06/13/dyakuyu-lyudyam-yaki-vidguknulysya-i-dopomagayut-pryhystkom-hersonczyam/

- У Польщі опубліковано Закон, який продовжує тимчасовий захист для громадян України  у зв’язку з російською агресією.

https://minre.gov.ua/2023/06/13/u-polshhi-opublikovano-zakon-yakyj-prodovzhuye-tymchasovyj-zahyst-dlya-gromadyan-ukrayiny/

2). Мінсоцполітики інформує:

Перша заступниця Міністерки соціальної політики України Дарина Марчак розповіла в авторській колонці для Вокс Україна про те, як влада змінює підходи до соціальної підтримки ветеранів: https://voxukraine.org/yak-vlada-zminyuye-pidhody-do-sotsialnoyi-pidtrymky-veteraniv.

В основі філософії змін – людина, захисник чи захисниця зі своїми потребами, проблемами, болями і переживаннями. Тому підтримка має бути, по-перше, індивідуальною, і будуватись за результатами оцінки потреб конкретного ветерана. Також вона має бути крос-секторальною, тобто скоординованою між різними органами, і мати напрацьовані протоколи.

По-друге, підтримка має починатись одразу в момент демобілізації.

По-третє, підтримка має бути спрямована на пошану і на забезпечення якісного життя. А не на формальні пільги, на кшталт права на безкоштовний проїзд.

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid02k5nXGYwbtv6ujaS3RsuvUwCJMW8tGkvNFomh5pD1ydphGkMaa1SCr4JLAnmEoQuJl

- На запит та в співпраці з Мінсоцполітики України UNDP Ukraine/ПРООН в Україні завершила комплексну навчальну програму, спрямовану на підвищення рівня знань і навичок спеціалістів соціально-гуманітарного сектору Територіальних медичних об’єднань МВС і Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Понад 500 фахівців і фахівчинь з усіх областей України пройшли офлайнові та онлайн сесії в межах навчання.

Основна мета – опанувати необхідні знання та навички для ефективної організації та надання соціальної підтримки демобілізованим ветеранам, зокрема людям з інвалідністю, а також членам їхніх сімей.

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid0h7EZuZMrWFesu7vEsvwqpCiW1vVL1Msrn3zDMPfad98Tq8zasxfni1WPUiFK18n5l

- Заступник Міністра соціальної політики України Назар Танасишин взяв участь у конференції держав-учасниць Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю.

Заступник Міністра окреслив важливу тему – забезпечення безбар’єрного та безпечного простору для людей з інвалідністю в контексті повномасштабної війни.

 https://www.msp.gov.ua/news/22890.html

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid02JFyA6xkbJnggH9x3LauNn4BwJp8vUbMqm9rukkKU6ZtrAnAUVPdpS9whz8gNn9Gfl

Мінсоцполітики розвиває сервіси, спрямовані на покращення демографічної ситуації в Україні. Заступник міністра соціальної політики Назар Танасишин у ході Міжнародного Саміту «Україна – Життя. Гідність. Перемога» окреслив принципи і заходи, які Мінсоцполітики спрямовує на підтримку сімей та створення сприятливих умов для покращення демографічної ситуації в Україні.

https://www.msp.gov.ua/news/22886.html

- За ініціативи Мінсполітики України проведено координаційну нараду з обласними та Київською міською військовими адміністраціями щодо створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. 

Ця ініціатива може бути реалізована цьогоріч шляхом субвенції з держказни місцевим бюджетам. Для розширення мережі спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб у держбюджеті передбачено 175,4 млн гривень.

Користуючись державною субвенцією місцеві органи виконавчої влади зможуть створити притулки, денні центри, консультативні служби, які надаватимуть послуги людям, які постраждали від домашнього насильства та допомагатимуть їм повернулася до повноцінного життя.

https://www.msp.gov.ua/news/22887.html

- Як користуватись Реєстром надавачів соціальних послуг.

З 16 лютого 2023 року в Єдиній інформаційній системі соціальної сфери було впроваджено розділ Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг, що забезпечує накопичення, зберігання та використання даних про надавачів та отримувачів соціальних послуг, визначених законодавством.

Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, які надають соціальні послуги, та хочуть подати документи до Реєстру, як надавачі, мають виконати відповідні кроки для їхнього включення до Реєстру. Які саме кроки необхідно здійснити та як отримати додаткову інформацію щодо користування Реєстром – деталі за посиланням: https://www.msp.gov.ua/news/22889.html

3). Мінекономіки:

Новостворений бізнес зможе скористатись урядовою програмою підтримки роботодавців за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб та отримати компенсацію. Відповідні зміни до порядку надання такої компенсації були ухвалені на засіданні Кабінету Міністрів  України 6 червня 2023 року. 

Цього року роботодавцям загалом вже надано 78 млн грн компенсації за працевлаштування 7 тисяч ВПО. Зміни до умов програми дозволять отримувати таку компенсацію і новоствореному бізнесу, який забезпечує роботою переселенців.

Детальніше про зміни та саму програму: https://cutt.ly/GwrhoCZY

Нагадаємо, Уряд запровадив програму стимулювання підприємців брати на роботу ВПО в квітні 2022 року. За кожного працевлаштованого з числа ВПО держава виплачує роботодавцю компенсацію у розмірі мінімальної заробітної плати (6700 грн) впродовж 2 місяців. 

- «Власна справа»: підприємці, що отримали мікрогранти, сплатили 71 млн грн податків та зборів. https://cutt.ly/9we8Knru

4). Мінфін інформує: З моменту старту Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» суб’єкти підприємництва отримали від уповноважених банків 63 403 кредити на загальну суму 205,1 млрд грн, а за час дії воєнного стану в Україні у рамках Програми укладено 28 581 кредитний договір на загальну суму 115,5 млрд гривень.

https://mof.gov.ua/uk/news/minfin_za_chas_dii_voiennogo_stanu_v_mezhakh_derzhavnoi_programi_dostupni_krediti_5-7-9_vidano_28_581_pilgovii_kredit_na_1155_mlrd_grn-4051

5). МОЗ інформує:

- За понад 15 місяців повномасштабної війни росія пошкодила або зруйнувала 1 554 об’єкти медзакладів. Попри постійні бомбардування, Україна продовжує відновлювати  медзаклади. Зокрема, станом на червень 2023 року, вже повністю вдалося відновити 301 об’єкт медзакладів та ще 332 об’єкти відновлено частково.  

https://moz.gov.ua/article/news/za-ponad-15-misjaciv-povnomasshtabnoi-vijni-rosija-poshkodila-abo-zrujnuvala-1-554-ob%e2%80%99ekti-medzakladiv-

- 13 червня 2023 року відбулося третє засідання секторальної робочої групи з питань охорони здоров’я – обговорено актуальні питання координації для ліквідації наслідків підриву дамби Каховської ГЕС, відбудови системи охорони здоров’я, стан підготовки стратегії її розвитку до 2030 року, плани та євроінтеграційні пріоритети МОЗ, системні питання ефективної міжсекторальної взаємодії. 

https://moz.gov.ua/article/news/efektivna-vzaemodija-ta-koordinacija-mizh-partnerami-e-kljuchovoju-skladovoju-protidii-naslidkam-vijni-ta-vidbudovi-sistemi-ohoroni-zdorov%e2%80%99ja-

- Майже 4600 медиків-переселенців вже працевлаштувалися у регіонах тимчасового проживання.

https://moz.gov.ua/article/news/majzhe-4600-medikiv-pereselenciv-vzhe-pracevlashtuvalisja-u-regionah-timchasovogo-prozhivannja-

6). МОН інформує:

- Під час форуму «Освіта Луганської області: відновлення та реінтеграція» відбулася презентація Стратегії відновлення освіти Луганщини після деокупації.

Заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків закликав всіх охочих долучатися до формування кадрового резерву та зазначив, що МОН напрацьовує механізми  збільшення заробітної  плати для вчителів, які працюватимуть на деокупованих територіях.

Докладніше: https://mon.gov.ua/ua/news/vidbulasya-prezentaciya-strategiyi-vidnovlennya-osviti-luganshini-pislya-deokupaciyi

За підсумками засідань КМУ від 13 червня 2023 року, зокрема:

-  Прийнято розпорядження КМУ від 13 червня 2023 р. № 527-р «Деякі питання подолання наслідків надзвичайної ситуації, спричиненої підривом греблі Каховської ГЕС в результаті збройної агресії Російської Федерації» щодо необхідності з боку місцевої влади Херсонщини організувати роботи з обстеження пошкоджених будівель і споруд.

Як зазначив Прем’єр-міністр, мають працювати спеціальні комісії та достатньо людей, щоб швидко обстежити руйнування, а також мають бути проведені розрахунки щодо відповідних обсягів компенсацій, аби відновити житло людей. http://surl.li/hzfll; https://mtu.gov.ua/news/34404.html

https://www.kmu.gov.ua/news/uriad-ukhvalyv-rishennia-shchodo-podolannia-naslidkiv-pidryvu-kakhovskoi-hes

https://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-podolannia-naslidkiv-nadzvychainoi-sytuatsii-sprychynenoi-pidryvom-hrebli-kakhovskoi-t130623

У своїй промові під час засідання КМУ очільник Уряду зазначив, що тиждень пройшов звідтоді, як російські терористи підірвали дамбу Каховської ГЕС, вчинивши один із найбільших екоцидів 21 століття.

Денис Шмигаль подякував нашим міжнародним партнерам, які вже відгукнулися на це страшне лихо – у рамках Механізму цивільного захисту ЄС допомогу Україні надають уже 13 країн. Прем’єр-міністр подякував рятувальникам, медикам, поліцейським та волонтерам, які самовіддано та часто під російськими снарядами допомагають людям.

Шмигаль також зазначив, що Уряд України вже виділив майже 2,5 млрд грн, аби забезпечити Південь нашої країни водою. Починається будівництво нових магістральних водогонів, проводиться оцінка збитків та формується список постраждалих громад, забезпечується підвезення питної води, готується рішення про виплати та компенсації постраждалим українцям. http://surl.li/hzfwb; http://surl.li/hzlsy

- Ухвалено рішення, яке дозволить продовжити програму портфельних гарантій на державній основі на суму 7,8 млрд грн – прийнято постанову КМУ «Про надання державних гарантій на портфельній основі у 2023 році», розроблену Мінфіном для збільшення доступу мікро-, малого і середнього бізнесу до кредитування.

http://surl.li/hzmdd; http://surl.li/hzmac

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-nadannia-derzhavnykh-harantii-na-portfelnii-osn-a591

- Ухвалено рішення про створення у 8 міністерствах та 12 регіонах посади заступників із відновлення. За словами Прем’єр-міністра, наявність посади заступника з відновлення дасть змогу якісно підійти до планування проектів і програм відбудови, а також сформує додаткову відповідальність, прозорість і підзвітність для відбудови України. http://surl.li/hzlyd

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid0YZy4KhH2BoecASRNLEkwMmG6HNFWtLhq9v7HJefsf6LXSXqqt2URmddhQLzBrosLl

Уряд посилив фінансування лікарень, які надаватимуть медичну допомогу в надзвичайних ситуаціях на постраждалих від затоплення територіях. https://www.kmu.gov.ua/news/uriad-posylyv-finansuvannia-likaren-iaki-nadavatymut-medychnu-dopomohu-v-nadzvychainykh-sytuatsiiakh-na-postrazhdalykh-vid-zatoplennia-terytoriiakh

- Мінсоцполітики інформує, що затверджено механізм швидкого надання житлових субсидій – ухвалено постанову, яка дає можливість в рамках експериментального проекту максимально спростити процедуру звернення громадян за житловою субсидією і забезпечити швидке прийняття рішення щодо її надання. Деталі за посиланням: https://www.msp.gov.ua/news/22891.html

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-realizatsiiu-eksperymentalnoho-proektu-shchodo-udoskonalennia-poriadku-nadannia-naselenniu-subsydii-dlia-vidshkoduvannia-vytrat-na-oplatu-zhytlovo-komunalnykh-posluh-601-130623

Департамент з питань бюджету та оплати праці