zarplata 

1). Мінфін інформує:

- За січень-травень 2023 року загальна сума касових видатків загального фонду держбюджету становить 1143,2 млрд гривень. У травні видатки становили 277,7 млрд гривень.

У структурі видатків найбільше спрямовано на оплату праці з нарахуваннями470,6 млрд грн, або 41,2% від загального обсягу видатків, витрачених за січень–травень 2023 року (у травні – 99,1 млрд грн). Зокрема, на грошове утримання військовослужбовців спрямовано 366,4 млрд грн (у травні – 76,6 млрд грн).

НСЗУ на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення перераховано 55,8 млрд грн; 221,8 млрд грн (у травні – 44,1 млрд грн) спрямовано на соціальне забезпечення (виплату пенсій, допомоги, стипендій) або 19,4% від загального обсягу видатків; 62 млрд грн (у травні – 15 млрд грн) – на трансферти місцевим бюджетам; 83,8 млрд грн (у травні – 45,7 млрд грн) – на обслуговування державного боргу або 7,3% від загального обсягу.

Деталі та інфографіка за посиланням:

https://www.mof.gov.ua/uk/news/minfin_vidatki_zagalnogo_fondu_derzhbiudzhetu_u_travni_stanovili_2777_mlrd_grn-4054

- 19 червня Україна отримала 63 млн євро від Світового банку.

Кредитні кошти надані Міжнародною асоціацією розвитку на пільгових умовах, у рамках Проекту Світового банку «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE).

Кошти буде спрямовано на часткове відшкодування видатків Держбюджету, здійснених для забезпечення оплати праці працівників державних органів та педагогічних працівників за лютий та березень 2023 року.

https://www.kmu.gov.ua/news/ukraina-otrymala-63-mln-ievro-vid-svitovoho-banku-dlia-finansuvannia-vyplat-pedahoham

2). Мінреінтеграції інформує:

- Країни Євросоюзу допоможуть Україні подолати наслідки підриву Каховської ГЕС. На запит української влади ЄС мобілізує свої стратегічні резерви із запасів rescEU. Про це повідомляється на сайті Європейської комісії.

Наразі 16 європейських країн – Австрія, Бельгія, Болгарія, Чеська Республіка, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Латвія, Литва, Нідерланди, Норвегія, Польща, Іспанія та Швеція – запропонували свою допомогу Україні у ліквідації наслідків техногенної катастрофи.

https://minre.gov.ua/2023/06/15/krayiny-yevrosoyuzu-dopomozhut-ukrayini-podolaty-naslidky-pidryvu-kahovskoyi-ges/

- В Україні створено чат-бот для допомоги громадянам у консульських питаннях (зокрема щодо оформлення тимчасового захисту, соціального забезпечення, правил в’їзду до іноземної країни, повернення в Україну). Він стане у пригоді громадянам України, які через війну вимушено виїхали до інших країн. https://minre.gov.ua/2023/06/15/v-ukrayini-stvoreno-chat-bot-dlya-dopomogy-gromadyanam-u-konsulskyh-pytannyah/

Українці, які знайшли тимчасовий прихисток у Польщі, можуть звернутися  за консультаціями на гарячу лінію Міжнародної організації з міграції (щодо проживання, права на роботу або ведення бізнесу, доступу до медицини, освіти) – деталі за посиланням: https://minre.gov.ua/2023/06/19/u-polshhi-shukachi-prytulku-z-ukrayiny-mozhut-otrymaty-konsultacziyi-na-garyachij-liniyi-mom/

3). Мінвідновлення: Розпочато розробку плану відбудови громад, постраждалих внаслідок підриву Каховської ГЕС.

https://mtu.gov.ua/news/34418.html

4). Мінветеранів: 15 червня у м. Дніпро відкрито перший в Україні Центр ветеранського розвитку. https://www.kmu.gov.ua/news/yuliia-laputina-vidkryla-pershyi-v-ukraini-tsentr-veteranskoho-rozvytku

5). Мінсоцполітики інформує:

- Мінсоцполітики запустить нові підходи до фінансування соціальних послуг в Україні. Про це розповіла радниця Міністра соціальної політики України Наталія Кавецька під час Всеукраїнського діалогу «Громади – ветеранам» та підкреслила, що Міністерство активно запроваджує нові ініціативи у сфері надання підтримки за різноманітними напрямами.

Одним із таких є впровадження патронатної служби у військових частинах з липня цього року. Це дозволить працівникам цих служб брати на себе виявлення та вирішення цивільних питань і проблем військових. Крім того, служба забезпечуватиме комунікацію з родинами військових, надання психосоціальної підтримки під час виконання військової служби».

https://www.msp.gov.ua/news/22895.html

- Заступник Міністра соціальної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтин Кошеленко взяв участь у Європейській конференції соціальних послуг, що відбулася 14 червня у місті Мальме, Швеція.

У заході також взяли участь Голова Європейської соціальної мережі Крістіан ФІЛЛЕТ, Міністерка соціальних служб Швеції Камілла Вальтерссон ГРЬОНВАЛЛЬ, Генеральна директорка з питань зайнятості, соціальних питань та інклюзії Рут ПАСЕРМАН та заступник мера міста Мальме Седат АРІФ.

Ключовими темами конференції цьогоріч були ІТ-розробки для соціальної інтеграції та використання інноваційних технологій і цифровізації для сприяння автономії й інклюзії в місцевих громадах.

https://www.msp.gov.ua/news/22894.html

6). Мінекономіки:

- єРобота: 30 млн грн грантів від держави отримали 136 підприємців з деокупованої Київщини. Кошти були спрямовані на відновлення зруйнованих окупантами приміщень та розширення бізнесу. https://cutt.ly/XwrYC9uO

- 23 червня у Лондоні на міжнародній Конференції з питань відновлення України будуть обговорювати збільшення міжнародної підтримки та відновлення країни від наслідків війни.

https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=5fbdf25c-e651-4647-8250-02db5b3715d5&title=NaMizhnarodniiKonferentsii

7). МОН інформує: МОН уперше почав фінансування наукових робіт та проєктів за кошти програми ЄС «Горизонт 2020».

У часи війни та повоєнної відбудови розвиток науки набуває особливої важливості та актуалізації нових напрямів досліджень: боротьба з наслідками екологічних катастроф, відбудова енергетики, медичні та безпекові технології. Протягом наступних двох років наукова сфера України додатково отримає 114,6 млн грн із коштів повернення внеску України до найбільш потужної програми ЄС у сфері досліджень – «Горизонт 2020».

https://www.facebook.com/UAMON/posts/pfbid0M7rzfSw1y5r5jW6Q29nzkZqrm5rQ2tMidASiNQtk2p3k9StdM2pGxV2z4dBpfXUkl

8). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит:

- Інформацію про субсидію можна переглянути в особистому кабінеті на сайті е-послуг ПФУ.

Пенсійним фондом України реалізовано можливість перегляду повідомлень про результати прийнятих рішень щодо призначення / непризначення / відмову у призначенні житлових субсидій.

Детальніше: https://news.dtkt.ua/society/community/84186-informaciiu-pro-subsidiiu-mozna-pereglianuti-v-osobistomu-kabineti-na-saiti-e-poslug-pfu

За підсумками засідань КМУ від 16 червня 2023 року, зокрема:

!!! Виділено понад 980 млн грн на відбудову пошкодженого та зруйнованого житла через підрив Каховської ГЕС та 560 млн грн для виплати допомоги постраждалим.

На виконання доручення Президента України Володимира Зеленського Уряд розробив механізм компенсацій за пошкоджені та зруйновані будинки внаслідок теракту росії на Каховській ГЕС. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Для здійснення цих виплат з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії Уряд на виїзному засіданні в Херсонській області 16 червня виділив понад 980 млн гривень.

За словами очільника Уряду, компенсаційний механізм буде аналогічний до програми єВідновлення. Але, враховуючи ситуацію в регіоні, подання заявки буде відбуватись через органи місцевого самоврядування. Людина обиратиме один із двох варіантів. Або придбати собі інше житло, або взяти гроші на самостійний ремонт чи відбудову власного будинку. Деталі за посиланням:  https://mtu.gov.ua/news/34411.html

Також Кабінет Міністрів виділив 560 млн грн для виплати одноразової державної допомоги постраждалим від повені у розмірі 5 тис. грн на одну особу. Мінсоцполітики, Мінреінтеграції та Мінекономіки доручено якнайшвидше розробити проект рішення про порядок використання цих коштів.

Одночасно проводяться перемовини з міжнародними гуманітарними організаціями щодо здійсненнями ними аналогічних виплат для кожної постраждалої людини.

Так, Мінреінтеграції інформує, що за спільною домовленістю з партнерами всім постраждалим буде виплачена додаткова фінансова допомога від Міжнародної організації з міграції ООН. Вона складатиме 6600 грн на особу. http://surl.li/icdcb

http://surl.li/icfgz

https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=b01b34c4-571a-466f-afe6-a6d89c393996&title=UriadVidilivMaizhe565

https://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-likvidatsii-naslidkiv-zbroinoi-ahresii-rosiiskoi-federatsii-sprychynenykh-pidryvom-hrebli-kakhovskoi-hidroelektrostantsii-v-khersonskii-oblasti-i160623-609 - ПКМУ від 16 червня 2023 р. № 609

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vydilennia-koshtiv-z-rezervnoho-fondu-derzhavnoho-biudzhetu-mykolaivskii-ta-khersonskii-oblasnym-derzhavnym-administratsiiam-528r-160623 - розпорядження КМУ від 16 червня 2023 р. № 528-р

- Затверджено перелік перших проєктів, які отримають фінансування з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації.

Уряд ухвалив рішення про спрямування 6,6 млрд грн з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії на реалізацію понад 150 проектів у восьми областях України (Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській та Херсонській областях).

Серед затверджених проєктів – будівництво (капремонт, реконструкція) та аварійно-відновлювальні роботи багатоквартирних будинків, медичних закладів, шкіл та дитячих садків, об’єктів комунальної інфраструктури, а також будівництво захисних споруд цивільного захисту тощо.

Окремою постановою Уряд направлено ще 4,48 млрд грн у вигляді субвенції місцевим бюджетам на проектування, відновлення, будівництво, модернізацію об’єктів соціальної, культурної, житлово-комунальної сфери. З них майже 460 млн грн для Херсонщини й понад 190 млн – для Миколаївщини.

Джерелом цієї субвенції є залишки виділених минулоріч коштів Європейського інвестиційного банку. 

Пріоритет при розподілі субвенції надаватиметься тим областям, які найбільше постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення рф.

http://surl.li/icfhv; https://mtu.gov.ua/news/34415.html

http://surl.li/icrkp; https://mtu.gov.ua/news/34414.html

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vydilennia-koshtiv-z-fondu-likvidatsii-naslidkiv-zb-a534r - розпорядження КМУ від 16 червня 2023 р. № 534-р

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennia-poriadku-ta-umov-nadannia-subv-a608 - постанова КМУ від 16 червня 2023 р. № 608

- Збільшено кількість сеансів реабілітації, які оплачуються за Програмою медичних гарантій, з 42 до 168 днів. http://surl.li/icfmu

- Уряд схвалив зміни до Митного кодексу та інших законів щодо спрощення переміщення вантажів ЗСУ та збройних сил держав – членів ЄС та НАТО http://surl.li/icdcv

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid0XEDDWLTtYiGR3mkhpJasM9BdFgJz4DiLT8RCLGge12gvr9rWdJcE6bn9p8mP9mVQl

Новини Парламенту:

У Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування обговорено позиції експертів Програми підтримки вдосконалення врядування та менеджменту (SIGMA) і ключових українських стейкхолдерів щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців крізь призму законопроєкту №8222. https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/237816.html

https://nads.gov.ua/news/vidbulosia-obhovorennia-zakonoproiektu-pro-vnesennia-zmin-do-zakonu-ukrainy-pro-derzhavnu-sluzhbu-shchodo-vprovadzhennia-iedynykh-pidkhodiv-v-oplati-pratsi-derzhavnykh-sluzhbovtsiv-na-osnovi-klasyfikatsii-posad

Департамент з питань бюджету та оплати праці