355651661 670961558407809 6645949058344932267 n

1). Держпраці: Інспектори Держпраці відновлюють контроль за дотриманням прав працівників.

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну Уряд прийняв рішення про припинення на період воєнного стану перевірок бізнесу, зокрема з питань законодавства про працю та про охорону праці. За цей час бізнес мав адаптуватися до роботи в умовах війни.

Задля гарантування трудових прав працівників інспектори праці упродовж всього періоду воєнного стану проводили інформаційні відвідування роботодавців та надавали консультаційну підтримку. Але не всі роботодавці дослухалися до порад інспекторів праці.

До Держпраці звернулося більше 27 тисяч громадян стосовно різних порушень, зокрема щодо неоформлення трудових відносин, невиплати заробітної плати, незаконного звільнення з роботи або призупинення дії трудових договорів.

Держпраці зазначає, зокрема, що загострюється питання щодо дотримання строків виплати заробітної плати працівникам за виконану роботу.

Відповідно до вимог постанови КМУ від 13.03.2022 № 303 на сьогодні частково відновлене право проводити перевірки, але виключно на підставі:

– звернення працівників про порушення їх трудових прав;

– доручення Прем’єр-міністра України, зокрема щодо дотримання строків виплати заробітної плати;

– у разі настання нещасного випадку на виробництві.

У період війни інспектуванню підлягають лише:

– оформлення трудових відносин,

– законність припинення трудових договорів,

– дотримання вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». 

Держпраці звертає увагу, що під час воєнного стану у разі усунення роботодавцем виявлених порушень – штрафи, передбачені статтею 265 Кодексу законів про працю України, не застосовуються.

Тобто, у разі виявлення порушень інспектор праці вручить роботодавцеві припис про їх усунення і встановить для цього строк. Якщо ж роботодавець проігнорує законні вимоги про усунення порушень, інспектор буде змушений вжити заходів щодо притягнення такого роботодавця до відповідальності за відмову  виконання вимог законодавства.

https://dsp.gov.ua/main-news/inspektory-derzhpratsi-vidnovliuiut-kontrol-za-dotrymanniam-prav-pratsivnykiv/

2). 21-22 червня 2023 року в Лондоні відбулася Конференція відновлення України. Участь взяли як вітчизняні, так і світові високопосадовці, представники бізнесу.

Підсумки заходу – підписані угоди, фінансова допомога та конкретні проекти щодо відбудови нашої держави.

Зокрема, серед анонсованих партнерами фінансових ресурсів: 50 млрд євро від ЄС як новий середньостроковий інструмент підтримки; трирічна програма підтримки на 3 млрд фунтів від Великої Британії; 1,76 млрд доларів за угодою зі Світовим банком; 600 млн євро енергокомпаніям «Укргідроенерго», «Укренерго», «Нафтогаз» від ЄБРР; новий портфель проектів для відбудови на 840 млн євро від Європейського інвестиційного банку; 1,3 млрд доларів анонсованої допомоги від США; додаткових 381 млн євро допомоги від Німеччини. https://t1p.de/mqhg2

Спільна заява співголів урядів України та Великої Британії, які є співорганізаторами Конференції з відновлення України 2023: https://t1p.de/0mzo7.

Денис Шмигаль озвучив чотири важливих меседжі Конференції відновлення в Лондоні (під час завершальної панелі Конференції):

- Україна стане членом ЄС;

- росія повинна заплатити за свої злочини та руйнування. Потрібно завершити створення механізму справедливої компенсації, який дозволить використовувати заморожені російські активи для відновлення України;

- бізнес має бути в центрі відновлення України; https://t1p.de/t88zq

- відновлення України принесе користь не лише Україні, а й нашим партнерам і союзникам. Мова йде про значний поштовх для європейської економіки, додаткові можливості та перспективи для бізнесу з усього світу.

Наступного року велика конференція з відновлення відбудеться в Берліні. https://t1p.de/jxevo

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid02rW68myRpJKmGeV7T9Mdph5YBiZ1gCk2vTgJEvcKQpzgbF7UxsFLRvEnRc7woJUa1l

https://www.facebook.com/dshmyhal/posts/pfbid02yseUTRDUsGEyXDvbwUpJWQ9fUeVNkvKwoFJLFqKsAiA2nHazF3MuWWSDs1GCo9tkl

https://www.facebook.com/dshmyhal/posts/pfbid0B3bKaHrfkLcRa5gnUEdXmXXNaugoYnPUU5CRaC2yRRCaG6YDMcRoqwvRiob4qs2Wl

2). Мінекономіки: Перший віце-прем’єр-міністр - Міністр економіки Юлія Свириденко представила бачення відновлення та розвитку України на Конференції відновлення у Лондоніhttps://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=44cb61d4-440f-40d5-a694-79fcd6479b02&title=YUliiaSviridenkoPredstavila

3). МОЗ: Україна презентувала у Лондоні бачення розвитку системи охорони здоровʼя 2030 року та інвестиційні можливості. https://www.kmu.gov.ua/news/ukraina-prezentuvala-u-londoni-bachennia-rozvytku-systemy-okhorony-zdorovia-2030-roku-ta-investytsiini-mozhlyvosti

4). Мінфін інформує:

- Джерела фінансування держбюджету України у 2023 році, станом на 21 червня 2023 року. Найбільшими ресурсами у поточному році є:

·      макрофінансова допомога від ЄС – 8,1 млрд доларів США;

·      ОВДП – 7,8 млрд доларів США;

·      гранти від Сполучених Штатів Америки – 6 млрд доларів США;

·      кошти від МВФ у рамках програми розширеного фінансування – 2,7 млрд доларів США;

·      пільгове фінансування від Канади – 1,7 млрд доларів США.

Загальний обсяг зовнішнього фінансування у 2023 році складає 19,9 млрд доларів США.

Деталі в інфографіці за посиланнями:

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid029TrX7bLieUb2AP1sHyf9k8ZajEkqhwR7K8nqu2oYPrHgnVmwd6FP6CimGhYkdJb3l

https://www.mof.gov.ua/uk/news/ukraines_state_budget_financing_since_the_beginning_of_the_full-scale_war-3435

22 червня Україна отримала п’ятий транш у розмірі 1,5 млрд євро в рамках масштабної макрофінансової допомоги (МФД) на 2023 рік. Загальний обсяг фінансування за програмою сягає 18 млрд євро.

Таким чином, у 2023 році до державного бюджету України надійшло вже 9 млрд євро пільгових коштів від ЄС.

МФД надається на безпрецедентно пільгових умовах для України й спрямовується на фінансування пріоритетних видатків держбюджету.

https://www.mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_the_fifth_tranche_of_large-scale_eu_macro-financial_assistance_in_the_amount_of_eur_15_billion-4070

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid0eRciwHTXAk5NGgE8YvKvstVQFmrhcWVjQypqheJnbYfZj8ZYWec4jPqEQGtbB8Dyl

22 червня у рамках візиту до Лондону на Конференцію з питань відновлення України, під час зустрічі Міністра фінансів України Сергій Марченко з Віце-президенткою Європейського інвестиційного банку Терезою Червінською обговорено стан виконання спільного портфелю проектів, а також можливі напрями розширення співпраці.

https://www.mof.gov.ua/uk/news/sergii_marchenko_ukraine_has_received_about_usd_17_billion_in_budget_support_from_the_eib_since_the_start_of_the_full-scale_war-4071

- 23 червня Міністр фінансів України Сергій Марченко, Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца та Заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова взяли участь у Global Official Institutions Conference, організованій BNP Paribas у Парижі.

Міністр фінансів України, виступаючи як ключовий спікер панельної дискусії, розповів про стан та перспективи розвитку економіки України, виконання держбюджету в умовах війни та наявні можливості і виклики у відновленні країни.

Водночас Міністр фінансів наголосив, що зовнішня фінансова підтримка продовжує відігравати важливу роль. Міжнародні партнери запевнили Україну у наданні загалом 42,5 млрд доларів США прямої бюджетної допомоги протягом поточного року.

Станом на 23 червня Україна отримала близько 22 млрд доларів США зовнішнього фінансування на пріоритетні потреби держбюджету у 2023 році. Також Мінфін України вже активно працює з партнерами над забезпеченням потреб держбюджету у 2024 році.

У контексті відновлення, Сергій Марченко розповів про вже існуючі інструменти залучення коштів на відбудову, започатковані у співпраці з МФО. А також закликав іноземний бізнес інвестувати в Україну, запевнивши у готовності Уряду співпрацювати для забезпечення сприятливих умов.

https://mof.gov.ua/uk/news/sergii_marchenko_state_budget_revenues_increased_by_45_in_may_2023_compared_to_may_2022-4073

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid0a9VTCphZuzn8B8tnZkFm694dyvfVNEkz9yi523zEDuTpYGm7LwDsyxBKwKLS43iPl

5). НАДС: У парламентському комітеті одноголосно підтримали законопроект про реформу системи оплати праці держслужбовців  (реєстр. № 8222). Документ спрямують для розгляду у сесійній залі у першому читанні. 

https://nads.gov.ua/news/u-parlamentskomu-komiteti-odnoholosno-pidtrymaly-zakonoproekt-pro-reformu-systemy-oplaty-pratsi-derzhsluzhbovtsiv

https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/237966.html

6). Мінреінтеграції інформує:

- Звільнені з полону українки можуть отримати допомогу від Фонду Шептицького. Деталі за посиланням: https://minre.gov.ua/2023/06/24/zvilneni-z-polonu-ukrayinky-mozhut-otrymaty-dopomogu-vid-fondu-sheptyczkogo/

- Зміни для українців у Чехії з 1 липня: житло та виплати. https://minre.gov.ua/2023/06/25/zminy-dlya-ukrayincziv-u-chehiyi-z-1-lypnya-zhytlo-ta-vyplaty/

7). Пенсійний фонд України: У червні профінансовано 1 030,5 млн грн на житлові субсидії та пільги. https://www.kmu.gov.ua/news/pfu-23-chervnia-zaversheno-finansuvannia-pensii-za-cherven

За підсумками засідання КМУ від 24 червня 2023 року, зокрема:

-  Уряд затвердив порядок підвищення кваліфікації працівників для роботи на деокупованих територіях. Йдеться перш за все про керівних працівників та спеціалістів державного управління. https://t1p.de/vnpm3

Департамент з питань бюджету та оплати праці