o 1euq55ee216dn10 290623

ФПУ отримано відповідь Міненерго щодо підвищення тарифів на електричну енергію для побутових споживачів.

 

У відповідь на звернення Федерації професійних спілок України від 08.06.2023 № 04/01-15/298 щодо підвищення тарифів на електричну енергію для побутових споживачів Міністерство енергетики України направило до ФПУ листа, в якому, зокрема, йдеться, що з метою забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2019 № 483 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії» (із змінами). Урядом, зокрема, на підприємства НАЕК «Енергоатом», ПрАТ «Укргідроенерго», ДП «Гарантований покупець» та постачальників універсальних послуг покладено спеціальні обов’язки із забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії.

Кінцева ціна на електричну енергію для споживачів (в тому числі – побутових споживачів) складається з безпосередньо вартості електроенергії на ринку, тарифу на її передачу високовольтними мережами (НЕК «Укренерго»), тарифу на розподіл низьковольтними мережами (оператори систем розподілу), тарифу на постачання (електропостачальники) та податків.

Частиною третьою статті 6 Закону України «Про ринок електричної енергії» визначено, що до повноважень Регулятора на ринку електричної енергії належить, зокрема, встановлення (зміна) цін (тарифів) на послуги постачальника універсальної послуги, тарифів на послуги з передачі, розподілу електричної енергії.

На червень 2023 року Регулятором встановлено тариф транспортної складової (на передачу, розподіл та постачання електричної енергії) у розмірі 2,15 грн/кВт·год (з ПДВ). А саме:

- тариф на передачу НЕК «Укренерго» встановлено на рівні 0,52 грн/кВт·год (з

01.07.2023 заплановане чергове підвищення до 0,582 грн/кВт·год) ;

- середньозважений тариф на розподіл на рівні 1,49 грн/кВт·год (протягом року заплановане підвищення);

- середньозважений тариф на постачання на рівні 0,14 грн/кВт·год.

Враховуючи, що середньозважена ціна купівлі-продажу електроенергії на ринку «на добу наперед», яка є ціноутворюючою на ринку електричної енергії, за травень 2023 року склала 3,44 грн/кВтгод, то ринкова ціна на електричну енергію для кінцевих споживачів (у тому числі – побутових) в середньому по Україні становить близько 5,6 грн/кВт·год (з ПДВ), із врахуванням транспортної складової.

Водночас, російська агресія кардинально вплинула на увесь паливно- енергетичний комплекс України і спричинила розбалансування механізму покладення спеціальних обов’язків (далі – ПСО). Зокрема, обсяги виробництва електроенергії різко знизились, спостерігається зміна структури споживання зі зростанням частки побутового споживання і різким зниженням споживання промисловості. Як наслідок, почали накопичуватись борги на ринку електричної енергії, що можуть привести до банкрутства державних енергогенеруючих компаній та постачальників універсальних послуг і створити загрозу безпеці постачання електричної енергії.

Як наслідок, обсяги виробництва електроенергії АЕС різко знизились, що унеможливило виконання, у повній мірі, виробниками покладених на них спеціальних обов’язків (які компенсують різницю між ціною, яку сплачує населення і ринковою ціною електроенергії) і вимагало кроків для стабілізації механізму ПСО, а саме, наближення до економічно збалансованих цін для побутових споживачів, із врахуванням необхідності їх соціального захисту.

Разом з тим, в умовах складної економічної ситуації через повномасштабну військову агресію російської федерації виникла необхідність продовження підтримки населення, з метою уникнення значного зростання фінансового навантаження на побутових споживачів всіх категорій, у тому числі, від підвищення ціни на електричну енергію.

За результатом опрацювання запропонованих Регулятором варіантів зростання ціни для побутових споживачів і з метою забезпечення балансу інтересів побутових споживачів та безперебійної роботи об’єднаної енергетичної системи України, постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.2023 № 544 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 р. № 483» продовжено дію Постанови № 483.

Таким чином, починаючи з 01.07.2023 до 31.12.2023 включно для індивідуальних побутових споживачів, колективних побутових споживачів (зокрема гуртожитки), а також, споживачів (цілі споживання), які визначені в абзацах одинадцятому – чотирнадцятому пункту 13 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про ринок електричної енергії», ціна за електричну енергію становитиме 2,64 грн/кВт.год (за весь обсяг споживання), що суттєво нижче за ринкову ціну на електричну енергію.

Наразі Постанова № 483 є єдиним механізмом, який врегульовує питання щодо здійснення розрахунків між учасниками ринку в рамках застосування фіксованих цін для вразливих споживачів.

Міненерго підтримує впровадження удосконалення механізмів для дієвого соціального захисту усіх категорій вразливих споживачів, у тому числі, надання додаткових монетизованих субсидій незахищеним верствам населення з визначенням джерел їх фінансування.

Текст листа Міненерго (у повному обсязі) додається

 

Пресцентр ФПУ