sayt myncyfra 753 1 

1). Офіс Президента України:

- Президент України Володимир Зеленський запропонував передбачити в Українській доктрині основні напрями трансформації, яку Україна має здійснити за десятиріччя.

Про це він заявив, представляючи орієнтири майбутнього документа на пленарному засіданні Верховної Ради з нагоди Дня Конституції України.

Президент наголосив, що ми маємо пройти за цей час такий шлях, який інші народи долали десятиліттями. Україна перемоги матиме особливу увагу, особливу довіру світу, і кожен прояв такої уваги й довіри маємо спрямувати на розвиток України та всіх аспектів життя в нашій державі.

Першою конкретною метою для України Володимир Зеленський назвав досягнення рівня ВВП у трильйон доларів, і потенціал нашої держави здатний це забезпечити.

Другий пункт – відмова від ідеї, нібито дешевизна праці українців – це конкурентна перевага.

«Ми ставимо собі за мету досягти такого рівня оплати праці, який можна було б визначити за формулою «сусіди у Євросоюзі плюс 30%». Це справедлива мета, за цю війну. Україна перемоги зробить ставку передусім на кваліфіковану працю. А отже, на освіту», – сказав Глава держави.

Надважливим завданням Зеленський визначив повернення додому якнайбільшої кількості наших громадян, які виїхали за межі держави. Для цього необхідно створити якнайбільше робочих місць, які будуть привабливими для наших людей, дадуть змогу жити в Україні достойніше, ніж в інших країнах.

Крім того, Україна перемоги має стати країною, яка реалізувала пенсійну реформу, щоб кожен, хто працює сьогодні, мав гідну підтримку в майбутньому. У цьому контексті Володимир Зеленський звернувся до народних депутатів із закликом до реалізації кроків для забезпечення цієї реформи.

У межах трансформації відбуватиметься відбудова України, тож після перемоги наша країна стане найбільшим будівельним майданчиком у Європі. Нам потрібно відбудувати сотні міст і сіл, тисячі об’єктів інфраструктури, сотні тисяч будинків. Це дасть свій поштовх економіці. 

Докладніше про напрями трансформації: https://bit.ly/3JzuiGx

https://www.rada.gov.ua/news/Top-novyna/238212.html - Виступ Президента України у Верховній Раді України до Дня Конституції України

2). Мінреінтеграції інформує:

- Всі управління соцзахисту зобов’язані приймати заяви на грошову допомогу постраждалим від підтоплення.

Про це йшлося на міжвідомчій нараді під головуванням Віцепрем’єрки Ірини Верещук щодо грошових виплат населенню, яке постраждало від повені внаслідок руйнування Каховської ГЕС.

На нараді обговорено стан реалізації рішення Кабміну про виплату грошової допомоги мешканцям Миколаївщини та Херсонщини, які постраждали від підтоплення внаслідок підриву ворогом Каховської ГЕС.

Зокрема, жителі цих областей зможуть отримати одноразову грошову допомогу у розмірі 5000 гривень від Уряду та 6600 гривень від МОМ. У тому числі люди, які з 6 червня виїхали із підтоплених районів тимчасово окупованої території Лівобережжя на підконтрольну Україні територію.

Мінсоцполітики проінформувало ОВА й управління соціального захисту населення (УСЗН) щодо можливості надходження звернень на отримання такої фінансової допомоги. УСЗН не мають права відмовлятися приймати відповідні заяви.

https://minre.gov.ua/2023/06/27/vsi-upravlinnya-soczzahystu-zobovyazani-pryjmaty-zayavy-na-groshovu-dopomogu-postrazhdalym-vid-pidtoplennya/

- 29 червня 2023 року об 11:00 в Національному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбудеться прес-конференція «Державна підтримка внутрішньо переміщених осіб». Спікери розкажуть про допомогу держави внутрішньо переміщеним особам, можливості якнайшвидшої інтеграції ВПО на новому місці перебування, послуги служби зайнятості та діючі програми для цієї категорії громадян, а також про здобуття нових професій та навичок, які допоможуть у підвищенні конкурентоздатності на ринку праці тощо.

https://minre.gov.ua/2023/06/28/tryvaye-akredytacziya-zhurnalistiv-na-pres-konferencziyu-derzhavna-pidtrymka-vnutrishno-peremishhenyh-osib/

3). Мінекономіки:

- Постраждалий від війни малий бізнес та мешканці трьох регіонів отримають підтримку від Міжнародної організації з міграції.

Грантова підтримка буде надана 30 мікро- та малим підприємствам в Київській, Чернігівській та Полтавській областях.

Також на допомогу можуть розраховувати 300 мешканців цих регіонів з-поміж вразливих категорій, включаючи ВПО і осіб, які повернулися в громади.

Ці люди зможуть:

· здобути професійні навички, аби знайти роботу чи відкрити власний бізнес;

· отримати обладнання чи інструменти для роботи за набутим фахом.

Проект «Рішення в сфері безпеки людини в Україні» фінансується Урядом Японії та реалізується МОМ з 31 січня по 30 жовтня 2023 року у зазначених областях. https://cutt.ly/hwybjUKy

- єРобота: понад 84 млн грн мікрогрантів на старт або розвиток бізнесу отримають від держави переможці дев'ятої хвилі подачі заяв. http://surl.li/imxpq

4). МОН інформує:

- МОН запрошує до співпраці громадські організації, фонди та експертів задля трансформації системи освіти.

Сформовано Візію трансформацій української освіти. Тепер Міністерство прагне залучити експертне середовище і сформувати робочі групи для співпраці над формуванням стратегії. Попереду 7 тижнів активної спільної роботи за напрямами.

Також МОН створює перший реєстр Платформи відновлення освіти – Education Recovery Support Platform – задля планування та спільних дій із громадськими організаціями, фондами та об’єднаннями освітньої сфери по всій країні. Мета – відкритий реєстр із розподілом за сферами, який буде доступний на сайті МОН та подальша якісна співпраця за напрямами.

Як долучитися до зазначеної роботи – деталі за посиланнями:

https://www.facebook.com/UAMON/posts/pfbid02LvqTKLqj1JCCgiGbdXsRuyxYTXnGXui8Y39BjVmsw2yeq9BZuqwHpj2SGZqUJfgDl

https://mon.gov.ua/ua/news/zaproshuyemo-do-spivpraci-gromadski-organizaciyi-fondi-ta-ekspertiv-zadlya-transformaciyi-sistemi-osviti

5). Мінфін інформує:

- У рамках робочого візиту до Вашингтону, США, Міністр фінансів України Сергій Марченко:

- зустрівся з Керуючим директором Світового банку з питань операційної діяльності Анною Б'єрде та Віце-Президентом Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Антонеллою Бассані. Сторони обговорили співпрацю у мобілізації ресурсів на бюджетні потреби та імплементацію проектів зі швидкого відновлення https://www.mof.gov.ua/uk/news/sergii_marchenko_ukraine_has_already_received_over_usd_22_billion_from_the_world_bank_and_donor_countries_through_the_banks_mechanisms-4079

- обговорив з Адміністраторкою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Самантою Павер співпрацю з моніторингу за використанням міжнародної фінансової допомогиобговорено поточну фінансову ситуацію в Україні, а також співпрацю у забезпеченні прозорості та підзвітності використання донорського фінансування в Україні.

https://www.mof.gov.ua/uk/news/sergii_marchenko_and_usaid_administrator_samantha_power_discussed_cooperation_in_monitoring_the_use_of_international_financial_assistance-4080

З моменту старту Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» суб’єкти підприємництва отримали від уповноважених банків 64 485 кредитів на загальну суму 208,75 млрд грн; за час дії воєнного стану в Україні у рамках Програми укладено 29 663 кредитних договори на загальну суму 119,1 млрд гривень. https://mof.gov.ua/uk/news/minfin_za_chas_dii_voiennogo_stanu_v_mezhakh_derzhavnoi_programi_dostupni_krediti_5-7-9_vidano_29_663_pilgovikh_kreditiv_na_1191_mlrd_grn-4076

За підсумками засідання КМУ від 27 червня 2023 року, зокрема:

Відновлення має бути у фокусі кожного міністра, регіонального та місцевого керівника. Це один із основних векторів, за яким буде проводитися оцінка роботи, - наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду.

Уряд вже розподілив на проекти відновлення 23,5 млрд грн з відповідного фонду. Зокрема, 4,4 млрд грн було виділено на програму єВідновлення. 6,6 млрд грн – на відбудову критичної інфраструктури. 1,5 млрд грн – на нові водогони для забезпечення міст на Півдні питною водою. 1 млрд грн – на відновлення пошкоджених і зруйнованих об’єктів після теракту на Каховській ГЕС.

Як зазначив Денис Шмигаль, був створений Фонд ліквідації наслідків збройної агресії. Це одне з основних джерел фінансування відбудови. Вже зараз у фонді майже 62 млрд грн. https://t1p.de/7icgv

-Один із п’яти пріоритетів на цей рік – допомогти громадянам відремонтувати пошкоджене житло. На цьому наголосив Прем’єр-міністр під час виступу на засіданні.

Очільник Уряду зазначив, що за програмою єВідновлення подано 21 600 заяв, тоді як 378 заяв передано на виплату (лише 2%), що є незадовільною роботою. Денис Шмигаль наголосив, що місцеві керівники та комісії мають у рази прискорити процес оцінки пошкодженого житла – він має займати не місяці, а тижні, які Уряд дає на виправлення ситуації.

27 червня Урядом затверджено два розпорядження, які дозволять залучити кошти від Міжнародного банку реконструкції та розвитку – пільговий кредит в розмірі 70 млн доларів та грант на 152,5 млн доларів для реалізації програми єВідновлення. Як зазначив Шмигаль, більш ніж 8 млрд грн Уряд зможе направити на відновлення житла наших громадян. Десятки тисяч родин зможуть отримати кошти, аби якнайшвидше відремонтувати власні домівки, які постраждали від російського терору. https://t1p.de/dodt9

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zaluchennia-pozyky-vid-mizhnarodnoho-banku-a577r

- Виділено субвенцію на функціонування судово-медичних служб під час перехідного періоду їх реформування. https://t1p.de/2u45o

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid02q92FvwvHgMw2MFfsrMnS9NVqUiLQLnZj8R2EsfTEmhNQymujDidzCiQsaJ2HWw2Ml

-  Затверджено бюджет Пенсійного фонду України на 2023 рік. https://www.kmu.gov.ua/news/kabinetom-ministriv-zatverdzheno-biudzhet-pensiinoho-fondu-ukrainy-na-2023

- 1 липня, в Україні завершується дія карантину та режиму надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією COVID-19. Про це заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання Кабінету Міністрів.

Нагадаємо, що 5 травня Всесвітня організація охорони здоров’я скасувала статус пандемії COVID-19 як глобальної надзвичайної ситуації.

https://minre.gov.ua/2023/06/28/v-ukrayini-za-kilka-dniv-zavershytsya-karantyn-cherez-covid-19/

Новини Парламенту:

- Верховна Рада України на пленарному засіданні 28 червня прийняла 2 Закони і 2 Постанови, зокрема у другому читанні та в цілому прийнято законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану, реєстр. №9342, яким, зокрема, запропоновано врегулювання питань виплати щомісячної додаткової винагороди під час дії воєнного стану військовослужбовцям, а також військовослужбовцям строкової військової служби, курсантам вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки. https://www.rada.gov.ua/news/razom/238197.html

https://www.rada.gov.ua/news/razom/238196.html

https://www.rada.gov.ua/news/Top-novyna/238127.html

Департамент з питань бюджету та оплати праці