64481deb8440cbed777abc5b7ce2c1904bae36ab 

1). Мінреінтеграції інформує:

- Мешканці Миколаївщини, які постраждали від підтоплення внаслідок підриву ворогом Каховської ГЕС почали отримувати грошову допомогу від Міжнародної організації з міграції ООН. За 29 червня одноразову грошову допомогу у розмірі 6600 гривень від Міжнародної організації з міграції виплатили на загальну суму 105 600 гривень. Виплати проводить Укрпошта.

Контакти для отримання консультацій та реєстрації за посиланням: https://minre.gov.ua/2023/06/29/postrazhdali-vid-pidtoplennya-pochaly-otrymuvaty-groshovu-dopomogu-vid-mizhnarodnoyi-organizacziyi-z-migracziyi-oon/

- У фокусі уваги – компенсація за житлово-комунальні послуги тим, хто прихистив внутрішніх переселенців.

Під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулася нарада, на якій підіймалися питання реалізації проєкту «Прихисток» і порядку надання компенсації ЦОВВ та місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг за розміщення ВПО (ці питання регулюються ПКМУ від 11.03.2022 № 261 та від 19.03 2022 № 333).

Наразі Товариство Червоного Хреста України, яке є фінансовим партнером програми «Прихисток», профінансувало компенсації громадянам за житлово-комунальні послуги за січень і лютий. Також розпочато процедуру верифікації виплат за березень-квітень. Затримки виплат пов’язані з тривалими безпековими та фінансовими протоколами організації.

Що стосується компенсації комунальних послуг за розміщення ВПО в об’єктах державної, комунальної та приватної власності, то наразі Мінреінтеграції узагальнює інформацію від ЦОВВ, обласних, Київської міської військових адміністрацій за I квартал 2023 року.

Після її узагальнення відомством буде підготовлено проєкт розпорядження Кабміну про виділення на ці цілі коштів із резервного фонду державного бюджету. Питання планується врегулювати протягом липня.

https://minre.gov.ua/2023/06/30/u-fokusi-uvagy-kompensacziya-za-zhytlovo-komunalni-poslugy-tym-hto-pryhystyv-vnutrishnih-pereselencziv/

29 червня 2023 року відбулась прес-конференція «Державна підтримка внутрішньо переміщених осіб». https://minre.gov.ua/2023/06/29/iryna-vereshhuk-integracziya-vnutrishnih-pereselencziv-u-gromady-ye-priorytetom-dlya-uryadu/

Трансляція заходу - https://www.youtube.com/watch?v=603wwt86aSQ

- Від початку війни міжнародні партнери виділили для України майже 170 млрд євро. Ця сума включає в себе військову, фінансову та гуманітарну допомогу від урядів іноземних держав, а також міжнародних фінансових організацій. Про це йдеться в оновленому дослідженні Кільського інституту світової економіки.

Згідно з даними системи Ukraine Support Tracker, донорами України стали 40 країн, а також європейські інституції, МВФ та Світовий банк.

Докладніше: https://minre.gov.ua/2023/06/29/mizhnarodna-dopomoga-dlya-ukrayiny-syagnula-170-mlrd-yevro/

2). Мінфін інформує:

- 29 червня 2023 року до державного бюджету України надійшли грантові кошти в розмірі 1,215 млрд доларів США через Цільовий фонд багатьох донорів Світового банку (частина п’ятого додаткового фінансування в рамках проекту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE in Ukraine)). Україна отримала 1,2 млрд доларів США від Сполучених Штатів Америки та 15 млн доларів США від Фінляндської Республіки.

Залучене грантове фінансування буде спрямовано на оплату праці працівників державних органів та педагогічних працівників, пенсійних виплат, а також виплати за окремими програмами державної соціальної допомоги (ВПО, особам з інвалідністю, малозабезпеченим сім’ям та виплати житлово-комунальних субсидій).

https://www.mof.gov.ua/uk/news/ministry_of_finance_attracted_usd_1215_billion_in_grant_funding_from_the_united_states_and_the_republic_of_finland-4083

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid035dPyDtSeX63NXBuRSm3QnkVEnvgfHtNCupM3gE7t2DhMjMQuqZrBUUgiXgtJAzSXl

У червні 2023 року до державного бюджету України надійшло 3 млрд доларів США зовнішнього фінансування. Близько 40 % із залучених коштів Україна отримала у формі грантів (на безповоротних умовах).

Залучена міжнародна допомога спрямовується на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, зокрема соціальних та гуманітарних.

https://www.mof.gov.ua/uk/news/ministry_of_finance_attracted_usd_3_billion_in_grants_and_concessional_financing_from_international_partners_in_june_2023-4086

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid024bzD1d8K5ZQah2JUdsXGKUrQGLZok1SrTBqVfMCsw8JpwPSMT3dv4Tu59GAf4TRml

Інфографіка щодо джерел фінансування держбюджету України у 2023 році, станом на 29 червня 2023 року за посиланням: https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid0ZsLDTwkq54zy9V5oJvDPMcqnDFYtA9zVENbczzE2c6PzHhp1MyxwvN1i2G7pzWYZl

- 29 червня Рада директорів МВФ завершила перший перегляд програми розширеного фінансування для України (Extended Fund Facility - EFF).

Успішний перегляд Програми розширеного фінансування дозволяє Україні отримати другий транш в сумі 890 млн доларів США найближчим часом.

https://mof.gov.ua/uk/news/imf_executive_board_completes_the_first_review_under_the_extended_fund_facility_eff_arrangement_for_ukraine-4085

- Україна отримає 1,5 млрд доларів США під гарантії Уряду Японії через Цільовий фонд Світового банку (ADVANCE Ukraine) на підтримку відновлення та розвитку України.

Кошти будуть спрямовані на зміцнення системи соціального захисту в Україні, відновлення економіки, а також посилення підзвітного та прозорого використання державних ресурсів.

https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_will_receive_usd_15_billion_from_japan_through_the_world_bank-4087

- 29 червня 2023 року відбувся Круглий стіл з обговорення підготовленого Мінфіном проекту Методичних рекомендацій щодо формування бюджетних програм головними розпорядниками коштів державного бюджету. Цей документ стане першим кроком у напрямі створення нових підходів щодо результативності використання коштів за бюджетними програмами.

Методичні рекомендації стануть комплексним документом, що охопить питання формування бюджетних програм на різних стадіях бюджетного процесу, створить більш глибоке розуміння суті характеристик бюджетних програм, їх взаємозв’язків між собою, а також взаємозв’язків бюджетних програм із цілями державної політики.

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid0FBy63UnXeQ8oDwrDPqjHKFWn8kgQjcoDre9bdhg2sxzCKD8xeZYqekMWhA4Dua3ul

3). Мінветеранів з 1 липня починає впроваджувати інститут помічника ветерана у чотирьох пілотних регіонах (Вінницькій, Дніпропетровській, Львівській, Миколаївській областях). Пілотний проект триватиме до кінця поточного року, надалі буде поширений по всій території України. Докладніше: https://www.kmu.gov.ua/news/yuliia-laputina-minveteraniv-z-1-lypnia-pochynaie-vprovadzhuvaty-instytut-pomichnyka-veterana-u-chotyrokh-pilotnykh-rehionakh

4). Мінекономіки:

Щонайменше $2 млрд прямих збитків завдано Україні через підрив Каховської ГЕС. Йдеться про втрати житлово-комунального сектора, енергетики, сільського господарства, транспорту, екології, промисловості. Такі дані наведено у першому аналізі, здійсненому фахівцями KSE Institute – аналітичного підрозділу Київської школи економіки, у співпраці з Офісом Президента України, Мінекономіки та Мінінфраструктури. З деталями можна ознайомитися у звіті за посиланням: https://bit.ly/445MJL5

http://surl.li/ippxj

5). Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України:

- Прем’єр-міністр: Впровадження обов’язкового пенсійного накопичення дозволить забезпечити справедливу й достойну пенсію для українців.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль провів нараду щодо впровадження обов’язкового пенсійного накопичення. «За підсумком реформи кожен українець повинен отримати власні пенсійні накопичувальні рахунки. Це дозволить забезпечити справедливу й достойну пенсію для громадян», — зауважив Прем’єр-міністр. За результатами наради Глава Уряду дав завдання систематизувати готові напрацювання для подальшої розробки рішень у цьому напрямку. http://surl.li/ipckp

6). МОЗ: Понад 630 медиків-добровольців готові долучитися до роботи в медзакладах, постраждалих від затоплення областей.

Найбільше медиків-добровольців – із Черкаської, Тернопільської, Вінницької, Одеської областей та міста Київ.

Завдяки підтримці Офісу ВООЗ в Україні, медики окрім заробітної плати отримуватимуть компенсацію додаткових витрат, пов’язаних із перебуванням у місці відрядження. https://moz.gov.ua/article/news/580-medikiv-dobrovolciv-gotovi-doluchitisja-do-roboti-v-medzakladah-postrazhdalih-vid-zatoplennja-oblastej

За підсумками засідання КМУ від 30 червня 2023 року, зокрема:

- Під час виступу на засіданні КМУ Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що у середу під час виступу у Верховній Раді Президент України Володимир Зеленський запропонував орієнтири та елементи нової Української доктрини, які є співзвучні з багатьма проектами, які Уряд визначив пріоритетними цього року.

Тепер кожне міністерство має представити дорожню карту змін відповідно до озвучених Президентом елементів нової Доктрини. Всі ці документи мають бути доступні для публічного ознайомлення, обговорення та дискусій.

https://t1p.de/gxuoc

- Прийнято розпорядження «Про проведення у 2023 році оглядів витрат державного бюджету в окремих сферах», яким визначено 8 сфер діяльності для 7 головних розпорядників, де проводитимуться огляди витрат у цьому році.

Відповідним розпорядженням передбачено складання головними розпорядниками планів проведення оглядів витрат на наступні 5 років (2024–2028 р.р.) та подання їх до Мінфіну.

Такі плани мають охопити сфери діяльності за усіма бюджетними програмами головного розпорядника, передбаченими у державному бюджеті на 2023 рік. Це стане першим кроком до законодавчого визначення періодичності проведення оглядів витрат та забезпечення їх повної інтеграції у бюджетний процес.  https://t1p.de/smyds

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid0gDUku8y6c3StSMSMnL3UTSuDUTHtoNQTFD9cVt28ESrvvRJUjBFRHN3q5ug8QmkLl

Новини Парламенту:

- На пленарному засіданні 29 червня Верховною Радою України прийнято, зокрема, в цілому законопроект реєстр. №9165, який надає громадянам України можливість самостійно обирати в Дії проекти розвитку власних регіонів, які будуть профінансовані з Державного фонду регіонального розвитку. Після набуття законом чинності, кожен громадянин через застосунок Дія зможе проголосувати за одну інвестиційну програму регіону за місцем проживання; крім того, громадяни зможуть подавати свої програми регіонального розвитку на відкрите голосування; https://mtu.gov.ua/news/34452.html

Крім того, прийнято за основу законопроекти:

·      реєстр. №9310 про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо деяких питань забезпечення ВПО житлом для тимчасового проживання; https://www.rada.gov.ua/news/razom/238351.html

·      реєстр. №9141 щодо унормування процедури оформлення статусу ветерана; https://www.rada.gov.ua/news/razom/238457.html

·      реєстр. №9042-1 про основи соціальної захищеності дітей, які постраждали внаслідок повномасштабної збройної агресії рф проти України. https://www.rada.gov.ua/news/razom/238357.html

https://www.rada.gov.ua/news/razom/238339.html

https://www.rada.gov.ua/news/Top-novyna/238337.html

Департамент з питань бюджету та оплати праці