62455369ca0cf

1). Мінреінтеграції інформує:

- Постраждалі через підтоплення почали отримувати грошову допомогу від держави. Держказначейство вже перерахувало 2,66 млн гривень на виплату фінансової допомоги мешканцям Херсонської області. Таким чином, допомогу від держави у розмірі 5000 гривень на особу отримають перші 532 постраждалих. Відповідно до їхніх заяв, гроші надійдуть на банківські рахунки.

Окрім державної допомоги, жителі Миколаївщини та Херсонщини, які постраждали від підтоплення внаслідок підриву ворогом Каховської ГЕС, також можуть отримати фінансову підтримку від міжнародних організацій. Наразі допомога у розмірі 6600 гривень вже нарахована понад 12 тисячам постраждалих від підтоплення і розпочалися виплати. https://minre.gov.ua/2023/07/05/postrazhdali-cherez-pidtoplennya-pochaly-otrymuvaty-groshovu-dopomogu-vid-derzhavy/

 Довідково: Мінсоцполітики нагадує, що постраждалі від підриву Каховської ГЕС можуть подати заяву на отримання одноразової матеріальної грошової допомоги у будь-якому управлінні соціального захисту.

19 червня Уряд прийняв постанову, відповідно до якої, кожен постраждалий з підтоплених регіонів Херсонської і Миколаївської областей отримає 5 тис. грн за рахунок коштів резервного фонду держбюджету.

Звернутися із заявою до органів соцзахисту необхідно до 31 серпня 2023 р. (включно). Отримати кошти можна буде через АТ «Укрпошта» або через установи уповноважених банків з можливістю їх зняття через платіжні термінали.

Мінсоцполітики звертає увагу, що призначення одноразової виплати не здійснюватиметься тим громадянам, які проживали на території підтоплення, але переїхали до інших громад, зареєструвались як ВПО і отримують щомісячну грошову допомогу на проживання для внутрішньо переміщених осіб від держави.

Докладніше про одноразову матеріальну грошову допомогу постраждалим від підриву рф Каховської ГЕС – за посиланням: https://www.msp.gov.ua/news/22931.html

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid0379CkjmorHmcTS2z6Pft4AMRuk4avBtFF6ktJb9WYFsTM8PNcEGQRijmo2vorss8Cl

- За сприяння Державної служби зайнятості працевлаштовано 47 тисяч ВПО. За інформацією Державної служби зайнятості, з березня минулого року послуги щодо сприяння у працевлаштуванні отримали 93 тисячі ВПО, з них 47 тисяч осіб знайшли роботу, понад 2 тисячі осіб пройшли професійне навчання. У 2023 році вже 6 тисяч переселенців отримали ваучери на навчання та підвищення кваліфікації. 

Наразі ухвалені позитивні рішення щодо 6 тисяч мікрогрантів на загальну суму 1,2 млрд гривень. Завдяки цим коштам створено понад 3 тисячі робочих місць. Крім того, компенсаційні виплати для роботодавців дали змогу працевлаштувати 24 тисячі внутрішніх переселенців. Детальніше: https://minre.gov.ua/2023/07/05/za-spryyannya-derzhavnoyi-sluzhby-zajnyatosti-praczevlashtovano-47-tysyach-vnutrishno-peremishhenyh-osib/

На прихисток для українців європейські країни витратили понад 43 млрд євро (за оцінками Кільського інституту світової економіки). Такі витрати включають грошові виплати, надання житла, медичну допомогу, освітні послуги, а також забезпечення продуктами харчування та засобами першої необхідності.

Детальніше за посиланням: https://minre.gov.ua/2023/07/04/na-pryhystok-dlya-ukrayincziv-yevropejski-krayiny-vytratyly-ponad-43-mlrd-yevro/

2). Мінсоцполітики інформує 5 липня відбулось засідання Наглядової Ради проєкту Ради Європи «Сприяння розробці житлових рішень для осіб, постраждалих від війни в Україні» за участю заступника Міністра соціальної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтина Кошеленка, який розповів про роботу Інформаційно-пошукової системи, яка дозволяє оцінити потреби ВПО. https://www.msp.gov.ua/news/22946.html

3). Мінфін інформує:

- До загального фонду державного бюджету України надійшов другий транш у розмірі 890 млн доларів США від МВФ. Кошти отримані як результат успішного першого перегляду програми розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF). Наразі Україна отримала вже 3,59 млрд доларів США від МВФ. Загальне фінансування за Програмою складає 15,6 млрд доларів США (11,6 млрд СПЗ). https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_usd_890_million_from_the_imf-4092

- У червні 2023 року (станом на 01.07.2023) Мінфін згідно з бюджетним законодавством забезпечив перерахування 24,3 млрд грн міжбюджетних трансфертів до місцевих бюджетів, зокрема: базову дотацію перераховано в сумі 2,4 млрд грн (100% до розпису асигнувань); додаткові дотації – понад 1 млрд грн.

Залишки коштів на рахунках місцевих бюджетів та бюджетних установ за загальним і спеціальним фондами за січень – червень 2023 року збільшились на 54,3 млрд грн і станом на 01.07.2023 становлять 169,7 млрд гривень.

За рахунок цих ресурсів органи місцевого самоврядування і надалі мають можливість забезпечувати фінансування першочергових потреб на місцевому рівні.

https://www.mof.gov.ua/uk/news/minfin_u_chervni_zabezpechiv_pererakhuvannia_z_derzhbiudzhetu_243_mlrd_grn_transfertiv_do_mistsevikh_biudzhetiv-4094

- За оперативними даними Державної казначейської служби, за червень 2023 року до загального фонду держбюджету надійшло 133,7 млрд грн (за січень-червень 2023 року – 869,4 млрд грн).

Серед платежів, справляння яких контролюють податкові та митні органи, основні надходження були отримані, зокрема, за рахунок: 15,0 млрд грн – податку на доходи фізичних осіб та військового збору; 2,3 млрд грн – податку на прибуток підприємств.

При цьому виконання місячного розпису доходів ДПС становило 101,1% (+0,6 млрд грн), Державною митною службою –106,8% (+2,0 млрд грн).

Іншим важливим джерелом доходів державного бюджету у червні цього року стали кошти, отримані Україною у вигляді міжнародної допомоги (грантів): її обсяг за підсумками місяця становив 44,4 млрд гривень. Кошти надійшли від США та Фінляндії. Деталі за посиланням:

https://mof.gov.ua/uk/news/u_chervni_do_zagalnogo_fondu_derzhavnogo_biudzhetu_nadiishlo_1337_mlrd_grn-4093

- З моменту старту Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» суб’єкти підприємництва отримали від уповноважених банків 65 821 кредит на загальну суму 211,67 млрд грн; за час дії воєнного стану в Україні у рамках Програми укладено 30 999 кредитних договорів на загальну суму 122,1 млрд грн гривень.

https://mof.gov.ua/uk/news/minfin_za_chas_dii_voiennogo_stanu_v_mezhakh_derzhavnoi_programi_dostupni_krediti_5-7-9_vidano_30_999_pilgovikh_kreditiv_na_1221_mlrd_grn-4090

4). Державна податкова служба України інформує:

- Платники продовжують підтримувати економіку України, сумлінно сплачуючи до бюджету податки. У січні – червні 2023 року до зведеного бюджету по платежах, що контролюються ДПС, надійшло 569,4 млрд грн; до держбюджету – 356,6 млрд грн, до місцевих бюджетів – 212,8 млрд гривень.

Надходження (сальдо) до загального фонду держбюджету у січні – червні 2023 року становили 351,5 млрд грн. Показники розпису Мінфіну України за доходами загального фонду держбюджету виконано на 103,1%, додатково до бюджету надійшло 10,4 млрд грн. При цьому, на рахунки платників відшкодовано 72 млрд грн ПДВ.

Детальніше: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/688631.html

https://www.facebook.com/TaxUkraine/posts/pfbid02yUwHVKYfgNZd1MQkBBgyYQbR2L8pJeof5rZLzU3RWyZKdE32WUoRmjXpxPc59mAKl

5). МОЗ: Уряд виділив понад 6,6 млрд грн на проекти відбудови з фонду ліквідації наслідків збройної агресії рф. Зокрема, це школи, дитячі садки, медзаклади, житлові будинки, будівництво та реконструкція водогонів і каналізації, тепломереж, буріння артезіанських свердловин тощо.

Частина коштів буде спрямована на відновлення та ремонт 13 медзакладів різного профілю у найбільш постраждалих від війни областях та у регіонах, які зазнали підтоплення через підрив греблі Каховської ГЕС.

https://www.kmu.gov.ua/news/13-medzakladiv-u-8-naibilsh-postrazhdalykh-vid-viiny-oblastiakh-vidbuduiut-koshtom-subventsii-z-derzhavnoho-biudzhetu

6). Мінекономіки: За рік дії урядової грантової програми єРобота держава інвестувала в розвиток бізнесу 4 млрд грн.  https://cutt.ly/rwucMhF4

7). Мінцифри інформує, що незабаром запрацює оновлений сайт Держстатистики. На оновленому сайті Держстату будуть доступні календар оприлюднення статінформації та графік подання звітності. Користувачі зможуть відстежувати майбутні релізи, а респонденти – планувати подання звітів.

https://www.facebook.com/mintsyfra/videos/1004524447352051?locale=uk_UA

https://news.dtkt.ua/accounting/automation/84545-nezabarom-zapraciuje-onovlenii-sait-derzstatistiki

За підсумками засідання КМУ від 4 липня 2023 року, зокрема:

- Ухвалено рішення про розподіл майже 5,3 млрд грн на відновлення між громадами 10 областей: Вінницької, Дніпропетровської, Житомирської, Київської, Кіровоградської, Одеської, Полтавської, Сумської, Черкаської та Чернігівської.

Джерелом субвенції є кошти, виділені Європейським інвестиційним банком у рамках спільної програми України та ЄІБ «Програма з відновлення України».

Гроші будуть спрямовані на відновлення 109 об’єктів, серед яких заклади освіти, охорони здоров’я, ЦНАПи, об’єкти критичної інфраструктури тощо. Пріоритет надається тим регіонам, які найбільше постраждали внаслідок збройної агресії або ж зазнали найбільшого навантаження через значний притік ВПО.

https://t1p.de/3qn9a; https://mtu.gov.ua/news/34481.html

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-rozpodil-u-2023-rotsi-subventsii-z-derzhavnoho-biudzhetu-mistsevym-biudzhetam-na-realizatsiiu-proektiv-u-ramkakh-prohramy-z-vidnovlennia-ukrainy-040723-596 - розпорядження КМУ від 04 липня 2023 р. № 596-р

- Розширено програму єОселя. З 1 серпня збільшується кількість українців, які можуть скористатись програмою та придбати житло. Подати заявку на отримання кредиту під 7% зможуть ветерани війни, учасники бойових дій та люди, які не мають власного житла.

Довідково: Програма єОселя працює з жовтня 2022 року; вона дала можливість військовим, правоохоронцям, вчителям, медикам та науковцям отримувати іпотеку під 3%. На сьогодні вже видано майже 1700 кредитів на суму понад 2,3 млрд грн. https://t1p.de/japnb; https://cutt.ly/1wuZLGPq

https://www.facebook.com/mineconomdev/posts/pfbid0RkCfDp2bHVnqxPsYUwHsFDJczyjQgSdzxx291zLqgJXBBDkgr5NfiDfRv6zTHfYXl

- Удосконалено механізм забезпечення житлом на умовах доступного іпотечного кредитування для ветеранів війни та членів сімей загиблих Захисників внесені відповідні зміни до Умов забезпечення приватним акціонерним товариством «Українська фінансова житлова компанія» доступного іпотечного кредитування громадян України.

Програма єОселя буде доступна і для ветеранів війни, сімей загиблих Захисників і Захисниць України. Крім того, збережено право на пільгову іпотеку під 3% річних для військовослужбовців, які під час захисту Батьківщини отримали інвалідність І-ІІ групи внаслідок війни, звільнені з військової служби чи втратили відповідний статус або звання.

Наприклад, у разі звільнення за станом здоров’я і зміни статусу, право на пільгову іпотеку під 3 % втрачалось. Військовослужбовці, які придбали житло на умовах пільгової іпотеки, під час несення військової служби та захисту держави, отримали поранення, контузію, каліцтво, як наслідок стали особами з інвалідністю І-ІІ групи та повинні були сплачувати кредит за житло не 3%, а вже 7%.

Протягом місяця стартує наступний етап реалізації програми єОселя. «Укрфінжитло» розпочинає з 1 серпня прийом заяв на доступну іпотеку під 7% через портал Дія. Докладніше: https://t1p.de/1ze2y

- Визначено умови оплати праці працівників бюджетної установи «Український молодіжний фонд». https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zminy-u-dodatok-2-do-postanovy-kabinetu-ministriv-ukrainy-vid-30-s672-40723

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid02AR1c5zoDPVzuho6UWNDZ8SzfRoVTnmNwdUdQabmtirhCGHf63rE5WdqpQV8KfKqwl

Департамент з питань бюджету та оплати праці