ce7007e1eeb5057715f0a7e0270e2377 1024x768

1). Мінреінтеграції інформує:

- Постраждалі від підтоплення внаслідок підриву ворогом Каховської ГЕС почали отримувати по 5000 грн держдопомоги. 6 липня Укрпошта почала виплати постраждалим мешканцям Херсонщини. Крім того, Держказначейство перерахувало 4,47 млн грн на виплату одноразової матеріальної грошової допомоги постраждалим: 532 жителям Херсонщини та 362 – Миколаївщини. Відповідно до їхніх заяв, гроші вже надійшли на банківські рахунки.

- Відбулась нарада Координаційного штабу з питань забезпечення реалізації прав і свобод ВПО, на якій обговорено питання реалізації проєкту «Прихисток», яким передбачена компенсація тим, хто безоплатно розміщує в себе внутрішніх переселенців.

Фінансується проєкт за кошти Товариства Червоного Хреста України (ТЧХУ). Як повідомив представник цієї організації, виплата компенсації громадянам за житлово-комунальні послуги за березень-квітень має розпочатися до 20 липня.

- У червні Мінреінтеграції перерахувало 42,1 млн грн сім’ям полонених. https://minre.gov.ua/2023/07/06/u-chervni-minreintegracziyi-pererahuvalo-421-mln-gryven-simyam-polonenyh/

- У Польщі з’явилася онлайн-платформа для захисту прав українців. Це один із розділів сайту Міжнародного комітету порятунку. У ньому українським шукачам притулку роз’яснюються їхні права. Зокрема, щоб орієнтуватися на ринку праці та вберегтися від недобросовісних роботодавців.

2). Мінсоцполітики: Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович в ефірі Національного телемарафону розповіла про соціальну політику в умовах 500 днів повномасштабної війни з рф, цифровізацію соціальної сфери та запуск цифрової моделі виплат субсидій вже через кілька місяців. https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/videos/654045056651735/

3). Мінфін інформує:

- Джерела фінансування держбюджету України у 2023 році, станом на 5 липня 2023 року. Найбільшими ресурсами у поточному році є:

·      макрофінансова допомога від ЄС - 9,8 млрд доларів США;

·      ОВДП - 8,2 млрд доларів США;

·      гранти від США - 7,2 млрд доларів США;

·      кошти від МВФ у рамках програми розширеного фінансування - 3,6 млрд доларів США;

·      пільгове фінансування від Канади - 1,7 млрд доларів США.

Загальний обсяг зовнішнього фінансування у 2023 році складає 23,6 млрд доларів США.

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid0zMcWKXCfEXeQKL97Ruyqdjsbz4YUqCbJP9anGxUo76w19qEW9hcNph91PG8MiDRGl - інфографіка

- Заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова взяла участь у панельній дискусії на тему «Лондонська конференція з відновлення: чи будуть проекти і гроші?», за організацією Центра економічної стратегії.

Заступниця Міністра фінансів розповіла про передумови залучення фінансування на відновлення України від міжнародних партнерів, зобов’язання щодо надання коштів від міжнародних фінансових установ та країн-донорів, необхідність подальшого проведення реформ в Україні.

- Україні потрібні інвестиції вже зараз, щоб пришвидшити економічне відновлення та перемогу у війні. Про це сказав Міністр фінансів України Сергій Марченко в інтерв’ю для Bloomberg TV. Також Марченко розповів про поточну макрофінансову ситуацію в Україні, бюджетні потреби на 2024 рік, заходи, які впроваджує Україна, для залучення у відбудову міжнародних інвесторів.

Водночас Міністр фінансів зазначив, що станом на зараз ведеться активна робота з партнерами для забезпечення стабільного фінансування у 2024 році.

4). Мінекономіки: Гранти для ветеранів та ветеранок: перші учасники отримають 6,8 млн грн на реалізацію бізнес-ідей. https://cutt.ly/3wu4uvgN

5). Національний банк України: Головні макроекономічні та монетарні тренди травня-червня зі свіжого Щомісячного огляду НБУ:

- Інфляція у травні сповільнилася до 15,3% річних та, за оцінками НБУ, продовжила знижуватися в червні. Цьому посприяли достатня пропозиція продовольства, стійкий валютний ринок, а також подальше поліпшення інфляційних та курсових очікувань.

- Економічна активність продовжувала сезонно пожвавлюватися насамперед завдяки початку жнив та активнішим будівельним роботам. Водночас на діяльності низки підприємств транспортної галузі, енергетики та металургії негативно позначилися, по-перше, блокування «зернового коридору», по-друге, підрив російськими окупантами Каховської ГЕС.

- Пропозиція робочої сили в червні стабілізувалася, а от попит на неї й надалі зростав (це частково пояснюється сезонним пожвавленням у будівництві та сільському господарстві). Незначно зросла зайнятість, зокрема серед ВПО, про що свідчать результати опитувань.

Посилення конкуренції за робочу силу та збереження диспропорцій на ринку праці (регіональних та кваліфікаційних), пов'язаних зокрема із досі активною міграцією, на тлі низької бази порівняння зумовило відновлення зростання зарплат.

Кількість зареєстрованих ВПО на 30 квітня досягла 3,6 млн, МОМ оцінює кількість ВПО на початок травня – 5,1 млн, кількість тих, хто повернувся на попереднє місце проживання після 24.02.2022 – 4,8 млн.

Кількість осіб, що мають тимчасовий захист у ЄС, залишалася значною.

У червні ООН змінила підхід до оцінки кількості українських мігрантів: раніше оцінка ґрунтувалася на даних щодо перетинів кордону (різниця виїздів та повернень), наразі – на кількості мігрантів, які мають статус тимчасового захисту або подібний на дату відповідно до звітності країн-реципієнтів. Це призвело до суттєвого зменшення оцінки кількості мігрантів: з 8,2 млн до 6,3 млн, частково за рахунок зменшення даних по рф та білорусі (з 2,9 до 1,3 млн). Проте міграція досі активна.

Повний текст Щомісячного макроекономічного та монетарного огляду: https://bit.ly/44dLpWJ.

6). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит:

- Нюанси оплати праці за зовнішнім сумісництвом.

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час. Працівники-сумісники одержують зарплату за фактично виконану роботу.

Детальніше: https://news.dtkt.ua/labor/labor-relations/84600-niuansi-oplati-praci-za-zovnisnim-sumisnictvom

За підсумками засідання КМУ від 7 липня 2023 року, зокрема:

!!! Ухвалено рішення, що виплати постраждалим від підтоплення здійснюватимуться незалежно від того, чи отримує особа виплати ВПО. Йдеться про виплати матеріальної допомоги у розмірі 5000 грн від держави особам, які постраждали від підтоплення внаслідок підриву ворогом Каховської ГЕС.

Раніше права на отримання такої допомоги не мали особи, які станом на 5 червня 2023 року були зареєстровані як отримувачі допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Відтепер грошову допомогу від держави отримають всі громадяни, які на момент Каховської катастрофи проживали (були зареєстровані/задекларовані) в населених пунктах Миколаївської та Херсонської областей, що зазнали підтоплення. https://t1p.de/gw6yc

!!! Ухвалено рішення про перерозподіл освітньої субвенції на 107 млн гривень, що дасть змогу здійснювати оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників у громадах, у яких було допущено помилки під час заповнення персональних даних учнів, та здійснити вчасну і повну виплату відпускних для педагогічних працівників Херсонської області, які є на простої.

Нагадаємо, раніше КМУ ухвалено розпорядження для погашення кредиторської заборгованості із оплати праці з нарахуваннями педагогічних працівників, що утворилася на кінець 2022 року в місцевих бюджетах Харківської та Херсонської областей, а також розпорядження спрямоване на виділення додаткових коштів на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників для деокупованих територіальних громад Харківської і Херсонської областей.

https://t1p.de/whaa8; https://t1p.de/f8h74

- Виділено понад 340 млн гривень Миколаївщині на ліквідацію наслідків підриву Каховської ГЕС. https://t1p.de/9dz6p

Довідково: за останні декілька тижнів Уряд виділив регіонам 16,3 млрд грн субвенції на проекти відновлення та трансформації. https://t1p.de/i0n28

- Ухвалено рішення, що дадуть змогу залучити від ЄІБ додаткові 1,1 млрд грн на проекти розвитку та відновлення українських регіонів. Перший проект – це оновлення громадського транспорту, що передбачає закупівлю нових тролейбусів, трамваїв, ремонт інфраструктури та розвиток цифрових систем. Другий – розвиток муніципальної інфраструктури, зокрема кошти на ремонт та модернізацію систем водо- і теплопостачання. https://t1p.de/kruo6