F47tCSTsEjd6MITzov8RevVHujqZf49sH2YG2E2o 

1). Мінреінтеграції інформує: На виплати ВПО за перший період липня вже спрямовано 4 млрд гривень (станом на 11 липня 2023 року). Кошти найближчим часом надійдуть на банківські рахунки внутрішньо переміщених осіб.

Йдеться про щомісячну державну допомогу на проживання, яка складає 3 тис. грн особам з інвалідністю й дітям і 2 тис. грн для решти ВПО.

https://minre.gov.ua/2023/07/11/na-vyplaty-dopomogy-na-prozhyvannya-vpo-za-lypen-spryamovano-4-mlrd-gryven/

2). Мінвідновлення:

- Головні виклики пошуку роботи для ВПО: результати дослідження.

Портал robota.ua за ініціативи Міністерства відновлення провів опитування щодо викликів у працевлаштуванні вимушено переміщених осіб.

Переважна більшість опитаних (56,2%) наразі не мають роботи і активно її шукають. При цьому чверть респондентів (26,2%) хоча і працевлаштовані, але шукають краще місце роботи. Більш ніж половина опитаних (64,4%) шукають повну зайнятість, а неповна зайнятість або фриланс цікавить 39% та 16,5% опитаних відповідно.

Більшість опитаних шукають роботу недалеко від місця проживання (58,8%), а для 27,7% ключовими є умови роботи та розмір оплати праці.

Головними проблемами у пошуку роботи, зокрема, називають низьку оплату праці, небажання роботодавця наймати на роботу ВПО, відсутність вакансій за рівнем освіти та досвідом, неактуальність професії.

Результати опитування стануть основою спільного проєкту «Робота та відновлення» щодо пошуку роботи для ВПО. У рамках проєкту переміщеним особам будуть надані актуальні вакансії Міністерства відновлення, а також підприємств та організацій, що належать до сфери управління Міністерства.

https://mtu.gov.ua/news/34498.html

- єВідновлення: Понад 1400 заявників отримали грошову допомогу на ремонт житла, пошкодженого внаслідок збройної агресії рф. На рахунки заявників було нараховано понад 115 млн гривень. Загалом, з 10 травня, дня запуску послуги єВідновлення, подано майже 25 тисяч заяв.

https://mtu.gov.ua/news/34493.html

3). Мінфін інформує:

За I півріччя 2023 року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 218,3 млрд грн, що на 42,5 млрд грн більше порівняно з аналогічним періодом 2022 року.

Основними доходами загального фонду місцевих бюджетів (без урахування міжбюджетних трансфертів) за I півріччя 2023 року були: 145,4 млрд грн – податок на доходи фізичних осіб; 27,1 млрд грн – єдиний податок; 16,7 млрд грн – плата за землю; 10 млрд грн – акцизний податок; 7 млрд грн – податок на прибуток підприємств приватного сектору економіки.

За рахунок цих ресурсів органи місцевого самоврядування і надалі мають можливість забезпечувати фінансування першочергових потреб на місцевому рівні.

https://www.mof.gov.ua/uk/news/minfin_za_i_pivrichchia_2023_roku_do_zagalnogo_fondu_mistsevikh_biudzhetiv_nadiishlo_2183_mlrd_griven-4098

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid02Df5KdLr8SEjGLrf7uSmpVJZpb8BAwKnxDmRPfJrp1yQw7w8dZ2jFTqvnoNSyMd8ol

- Від початку 2023 року Міністерство фінансів України залучило 135 млрд грн через випуск військових облігацій, станом на 4 липня 2023 року. Кошти спрямовуються на підтримку ЗСУ та забезпечують наших військових найнеобхіднішим. Від початку 2023 року портфель громадян, що володіють державними облігаціями, збільшився на 12,5 млрд грн до 43 млрд грн, станом на 10 липня 2023 року.

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid0waXhrmAb67RXvcGxuaHC2YVZiQ2epPwynkcXnPLNCjmvKZuPE8scbj4yuudpst9Ll

- Програма Ukraine Facility від ЄС сприятиме переходу до зеленої, цифрової та інклюзивної економіки.

Про це заявив Міністр фінансів України Сергій Марченко під час зустрічі з Генеральним директором Директорату Європейської Комісії з питань політики сусідства та розширення Гертом Яном Коопманом.

Сторони обговорили питання підготовки та імплементації Фінансового інструменту для України (Ukraine Facility) від ЄС.

Чотирирічний фінансовий інструмент для України (Ukraine Facility) від ЄС передбачає фінансування до 50 млрд євро, та буде сфокусований на підтримці макрофінансової стабільності України, а також підтримці відновлення України.

https://www.mof.gov.ua/uk/news/sergii_marchenko_ukraine_facility_will_contribute_to_the_transition_to_a_green_digital_and_inclusive_economy-4100

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid038NcTFGaRg47CtcEsGrhWw8vfCvpYGukmtcjHbJpvAbcLSNAJ2AVNZfeu9Q45wpTl

Довідково: Мінекономіки спільно з українським бізнесом, асоціаціями та експертами створить понад 10 галузевих робочих груп для обговорення та розробки конкретних і комплексних заходів для розвитку в ключових галузях економіки України. Про це заявила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки Юлія Свириденко під час зустрічі із українським бізнес-середовищем.

Зокрема, планується обговорення ключових галузей, які мають стати стимулом для розвитку української економіки та напрацювання конкретних високорівневих секторальних пропозицій.

Ці напрацювання ляжуть в основу Плану України для Ukraine Facility від Європейського Союзу. Докладніше: https://cutt.ly/jwi48Ott

- З моменту старту Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» суб’єкти підприємництва отримали від уповноважених банків 66 273 кредити на загальну суму 213,53 млрд грн; за час дії воєнного стану в Україні у рамках Програми укладено 31 451 кредитний договір на загальну суму 123,9 млрд гривень.

https://mof.gov.ua/uk/news/minfin_za_chas_dii_voiennogo_stanu_v_mezhakh_derzhavnoi_programi_dostupni_krediti_5-7-9_vidano_31_451_pilgovii_kredit_na_sumu_blizko_124_mlrd_grn-4099

4). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит:

- За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у червні 2023 р. порівняно з травнем 2023 р. становила 0,8%, з початку року – 4,6%. 

https://news.dtkt.ua/state/other/84639-indeks-infliaciyi-za-cerven-stanovit-1008

За підсумками засідання КМУ від 11 липня 2023 року, зокрема:

!!! Прийнято постанову, яка вносить зміни до порядку призначення виплат на проживання для ВПО.

Для всіх ВПО, які отримують допомогу від держави зараз, з 1 серпня 2023 р. буде автоматично продовжено її виплату ще на 6 місяців.

Допомога продовжується для всіх осіб, які проживають в Україні і є ВПО: для дітей та осіб з інвалідністю – 3 тис. грн, для інших осіб – 2 тис. грн.

Для ВПО, які вперше звернуться по отримання допомоги після 01.08.2023 р., допомога призначається на 6 місяців, на сім’ю, та буде виплачуватися одному з членів сім’ї (уповноваженій особі) з розрахунку на кожного члена сім'ї. Допомога може бути призначена сім'ї ще на 1 шестимісячний період, якщо в родині є: діти з інвалідністю; особи, які доглядають за особою з інвалідністю; особи пенсійного віку; які мають трьох і більше дітей віком до 18 років; неповнолітні та малолітні діти, які прибули без супроводу законного представника; якщо середньомісячний сукупний дохід на одного члена сім'ї не перевищує 4 прожиткових мінімумів (8372 грн). Але допомога не призначатиметься, якщо протягом трьох місяців перед зверненням член родини здійснив суттєві витрати чи оплатив послуги на суму від 100 тис. грн. одним платежем.

Починаючи з 1 серпня 2023 року, виплати припиняються тим, хто:

перебувають за кордоном більше 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, що підтверджуються документально (обґрунтованими вважаються причини, коли людина була у службовому відрядженні чи на стажуванні, перебувала на лікуванні або реабілітації, доглядала за хворою дитиною, оздоровлювала дитину та ін.);

повернулися до покинутого місця проживання;

- відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

З 1 вересня допомога продовжується для тих громадян, чий майновий стан потребує такої підтримки, і не продовжується для громадян, чий майновий стан дозволяє здійснювати суттєві витрати без допомоги держави. Виплату буде припинено тим ВПО, які від моменту ухвалення даної Постанови

придбали транспортний засіб, якому менше 5 років, крім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби оборони країни;

придбали на суму більше 100 тис. грн земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого за рахунок державного чи місцевого бюджету);

мають на депозитному банківському рахунку більше 100 тис. грн;

придбали іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму більше 100 тис. грн;

мають у власності житло, що розташоване на інших територіях ніж тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 м2 на одного члена сім’ї. Перелік таких територій – за посиланням: https://bit.ly/44jHGH9

Постановою надано можливість отримувати допомогу на дітей, які народились у ВПО після переміщення і їхнє зареєстроване місце проживання співпадало з місцем задекларованого місця проживання батьків (місця, куди переїхали ВПО).

Буде проведено верифікацію отримувачів виплат, за результатами якої певна частина ВПО може припинити отримувати виплати. Якщо за результатами перевірки отримувачів через державні реєстри буде прийняте рішення про припинення допомоги, громадянина про це буде повідомлено.

У разі незгоди, він може оскаржити таке рішення органу соцзахисту або, можливо, надати підтверджуючі документи, та продовжувати отримувати виплати.

Більш детально з інформацією можна ознайомитися за посиланнями:

https://tinyurl.com/2cpudh27 - в т.ч. інфографіка

https://www.msp.gov.ua/news/22951.html

https://minre.gov.ua/2023/07/12/uryad-zminyv-poryadok-vyplat-vpo/

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid0o75sEkrmRfCdXwiVpvqwkzwkC1cs73FNtYhuvevsjoX485qfx392tNYqD12UFhEZl

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid02UozrSQxKxGnTNXXEURwE5fLiopwms9XnDwsrQZ2ND4qPEfmzHLgsrbMzpUBFCgdbl

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid02VFShCQAiRWshAQ1tptHBbWxD56J5NPfpUQ7YY6QATXfZcztT3JoGCpxR5h9QvSTml

https://www.msp.gov.ua/news/22953.html

- Відповіді на питання щодо зміни правил виплат допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб за посиланням: https://www.msp.gov.ua/news/22955.html?fbclid=IwAR2bIOjstdgP9ssM8ovYCQtVTim6e11jul04T-nWx-OnqtYgBxOtz2JCG54

- Виділено понад 140 млн грн на виплату державної допомоги особам, які повернулися з полону, а також сімʼям тих, хто досі перебуває в полоні. https://t1p.de/7szl7

- Визначено обсяги державного замовлення для здобувачів освіти всіх рівнів: на 3,5 тисячі збільшено держзамовлення на 2023 рік на підготовку фахівців медичних спеціальностей, психологів, реабілітологів, соцпрацівників та  робітників.

Також визначено пріоритетні галузі для підготовки фахівців найпотрібніших спеціальностей, а саме: інженерно-технічні, педагогічні та природничі. Зокрема, збільшено обсяги державного замовлення за спеціальностями: автоматизація, комп᾽ютерно-інтегровані технології та робототехніка; інформаційно-вимірювальні технології; соціальна робота; озброєння та військова техніка; міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії; психологія; безпека державного кордону.

https://mon.gov.ua/ua/news/derzhzamovlennya-na-pidgotovku-fahivciv-na-35-tisyachi-bilshe-medikiv-psihologiv-reabilitologiv-socpracivnikiv-i-robitnikiv

https://www.kmu.gov.ua/news/derzhava-zbilshyt-derzhzamovlennia-na-pidhotovku-medykiv-reabilitolohiv-i-sotspratsivnykiv-pidsumky-narady-v-uriadi

- Врегулювано надання статусу учасника бойових дій добровольцям – цивільним особам, які брали безпосередню участь у захисті України. Йдеться про процедуру встановлення статусу учасника бойових дій цивільним особам, які з 24 лютого по 25 березня 2022 року самостійно або у складі добровольчих формувань у взаємодії із ЗСУ, МВС, Держприкордонслужбою, Нацполіцією, Нацгвардією, СБУ брали участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією рф проти України, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

Нагадаємо, 7 липня 2023 року Уряд затвердив порядок встановлення факту безпосередньої участі цивільних осіб у захисті України для надання відповідних статусів. https://t1p.de/1grcc

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid0FFFSBck5QsrLtQtU2p5LTPW3HrBn9fATmwzH9uk7FZkQG4Fc1o1MWyHG39W6FpdMl

Новини Парламенту:

- Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів надав пропозиції до тексту Української доктрини, основні орієнтири якої Президент України Володимир Зеленський запропонував обговорити на загальнонаціональному рівні. 

Докладніше: https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/238784.html

Департамент з питань бюджету та оплати праці