єіссс

1). Мінсоцполітики інформує:

Все більше і більше соціальних послуг можна отримати прямо зі свого смартфона або з комп'ютера.

Перша черга Єдиної інформаційної системи соціальної сфери вже впроваджена.

Зокрема, реалізовано централізоване призначення, нарахування та виплати допомоги на проживання ВПО;  забезпечено можливість подання в застосунку та на порталі Дія звернень щодо отримання довідки про взяття на облік, отримання допомоги та зміни адреси ВПО, тощо.

Завдяки цифровізації та переведенню послуг для ВПО в Дію, внутрішньо-переміщені особи змогли отримати більше 82 млрд грн.

Третина з ВПО – змогли зареєструватися дистанційно.

Комплексною послугою для ВПО в застосунку Дія скористалися вже понад 1,4 млн українців. Понад 200 тисяч разів українці скасували довідку переселенця без відвідування органів соцзахисту, онлайн, в декілька кліків.

Однією з послуг, яку Мінсоцполітики цифровізує спільно з Міністерством цифрової трансформації, є послуга з усиновлення. Деталі за посиланням: https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid02dfwnGX8jFwbsoenzafZ2PRTVh254DJTdNTUjBm3G63JgrJpFgESL2pgsqDuhyXwkl

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid0Doi2gvmVbvbSNRbpgic3KSJDga1nBfKLKqj1sQTmwpGh2yFYdZ3B5tVTp2ogSykkl

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid02atCrLNNWLhQkUAQeXDT3KtVzwNzdwo3aB65q47rwFgpLtFHake7Aqt2GMeQnAsnfl

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid02kS7pV4kKC8Rdcf1uuWjzvvmoGxgMiAYZXh8VDNrGHmCAzLuS1HKsDSYhRq4fdoHRl

19 липня 2023 року відбувся «Digital Social Forum: формуємо спроможність замість залежності». Організатори – Мінсоцполітики України у партнерстві зі Всесвітньою продовольчою програмою ООН (ВПП) та Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ). https://www.msp.gov.ua/news/22969.html

На Форумі презентовано хід реалізації стратегії цифрової трансформації соціальної сфери, яку впроваджує Мінсоцполітики за підтримки партнерів ВПП, TAPAS, EGAP, UNICEF та Світового банку.

Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович під час форуму з цифровізації «Digital Social Forum» розповіла, що: близько 250 тис. дітей народжується щороку в Україні; держава підтримує родини з дітьми, надаючи соціальні виплати та допомоги; наразі нараховується понад 830 тис. одержувачів допомог сім'ям з дітьми тощо.

Наприклад, єМалятко, а також єОздоровлення, що пропонує батькам дітей з малозабезпечених сімей, які належать до певних категорій, 14 тис. грн від держави на відпочинок та оздоровлення дітей – для цього необхідно лише відкрити спеціальну картку в Приватбанку, самостійно обрати заклад для відпочинку та придбати путівку: https://www.msp.gov.ua/news/22860.html.

Також. завдяки платформі «єДопомога» понад 5 тисяч волонтерів з 54 країн світу допомогли маже 30 тис. родин з України.

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid02fje2PQgcufXeo1iyQeMd9Jx6DLhfUZSPNtfTTESp6yNpsoX2QBeAD8ibnYcTBKccl

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid02ZHGTZu6JJLo3GcKDpaw9bNxYQoCvBVivquHcrSGH3KergWsBA3F2cUKVDkpwJgoul

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid02TRd93bsD4xwwXU5dPVa1zmR6MqFXLPUaNRWT8iPEWmM1zbjdM1BD39LDvkJWxeqvl

- За 5 місяців 2023 року з моменту цифровізації Реєстру надавачів соціальних послуг вже зареєстровано 3172 надавачів соцпослуг і майже 4 тис. місць надавання соцпослуг. Наявність і функціонування Реєстру дає можливість і соціальним працівникам, і тим, хто потребує послуг, бачити цілісну картину щодо їх надавачів у будь-якому регіоні країни.

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid0aQaMxKKgtvjp3w2Rx7qvoxzjgbcdoxJHgR7bgZr264ufkw2HBWcKTBphgZgjr4Kdl

2). Мінреінтеграції інформує:

Агенція США з міжнародного розвитку (USAID) виділить 500 млн доларів на гуманітарну допомогу українцям, які постраждали від війни.

Кошти будуть спрямовані на підтримку ВПО, забезпечення екстреною продовольчою та медичною допомогою, притулками, безпечною питною водою та багатоцільовою грошовою допомогою. https://minre.gov.ua/2023/07/18/ssha-vydilyayut-ukrayini-piv-milyarda-dolariv-na-gumanitarnu-dopomogu/

Громадяни України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях або за межами країни, можуть отримати безоплатну правову допомогу (БПД) з питань українського законодавства. Роз’яснення з будь-яких правових питань надаються дистанційно. Деталі за посиланням:

https://minre.gov.ua/2023/07/17/ukrayinczi-na-tymchasovo-okupovanyh-terytoriyah-i-za-kordonom-mozhut-skorystatysya-bezoplatnoyu-pravovoyu-dopomogoyu/

3). НАДС: 18 липня 2023 року Президент України підписав Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (законопроект № 6504 від 05.01.2022: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/38738).

Законом, зокрема, передбачено встановлення рамки посадових окладів службовців місцевого самоврядування:

·      схема посадових окладів складається з мінімального посадового окладу службовця місцевого самоврядування категорії ІІІ та міжпосадових співвідношень такого посадового окладу з іншими посадовими окладами (у коефіцієнтах);

·      мінімальний розмір посадового окладу службовця місцевого самоврядування, який займає посаду категорії ІІІ, не може бути меншим мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Набрання чинності Законом передбачено через шість місяців з дня його опублікування, але не раніше ніж через шість місяців з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні.

https://nads.gov.ua/news/prezydent-ukrainy-pidpysav-zakon-ukrainy-pro-sluzhbu-v-orhanakh-mistsevoho-samovriaduvannia-3077-ikh?fbclid=IwAR3vRrR4ceL1gpWa55itEpalDYttiRzvpBIafRT8hSDedHwemND1fv5WiTk

https://www.facebook.com/StateEmployeesUnionofUkraine/posts/pfbid02nFceGqpbzpWCYiF2QioBCF4QHTGoPZpMuREtLs5bqtvvaieZmAFmrGVsKv9xTjrRl

https://decentralization.gov.ua/news/16914

4). Мінфін інформує:

- За січень-червень 2023 року загальна сума касових видатків загального фонду державного бюджету становить 1408,3 млрд грн. У червні видатки становили 265,1 млрд гривень.

У структурі видатків найбільше спрямовано на оплату праці з нарахуваннями – 569,4 млрд грн, або 40,4% від загального обсягу видатків, витрачених за січень–червень 2023 року (у червні – 98,7 млрд грн). Зокрема, на грошове утримання військовослужбовців спрямовано 441,9 млрд грн (у червні – 75,5 млрд грн).

НСЗУ на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення перераховано 67,4 млрд грн; 264,3 млрд грн (у червні – 42,5 млрд грн) спрямовано на соціальне забезпечення (виплату пенсій, допомоги, стипендій) або 18,8% від загального обсягу видатків; 84,4 млрд грн (у червні – 22,4 млрд грн)  – на трансферти місцевим бюджетам; 116,8 млрд грн (у червні – 33 млрд грн) – на обслуговування державного боргу або 8,3% від загального обсягу.

Деталі та інфографіка за посиланням:

https://www.mof.gov.ua/uk/news/minfin_vidatki_zagalnogo_fondu_derzhbiudzhetu_v_chervni_stanovili_2651_mlrd_grn-4109

- 18 липня відбулось підписання Субсидіарної угоди про безповоротну передачу коштів гранту в розмірі 200 млн доларів США між Міністерством фінансів України, Міністерство енергетики України та НЕК «Укренерго».

Грант надається Міжнародним банком реконструкції та розвитку в рамках проекту з відновлення енергозабезпечення у зимовий період та постачання енергетичних ресурсів «Re-Power». Кошти гранту будуть направлені на придбання високовольтного обладнання для підстанцій та пристроїв підвищення стійкості, що дозволить зміцнити енергетичну систему України.

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid0GKPov3wkD1DuQ7tdLzyxvQ9e24V4AoPdupuD7BtZqd1eeoDGFgb5LTnNsMhGJW6Ql

- Міністр фінансів України Сергій Марченко провів низку зустрічей:

·      18 липня, з Віце-Президенткою Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Антонеллою.

Обговорено реалізацію спільних проектів в рамках ініціативи Світового банку – Фонду URTF (Ukraine Relief, Recovery, Reconstruction and Reform Trust Fund). Проекти впроваджуватимуться у процесі відновлення України та будуть спрямовані на реконструкцію транспортної інфраструктури – проект «RELINK», електроенергетичного сектору – проект «Re-Power», підтримку системи охорони здоров’я – проект «Heal Ukraine», відновлення зруйнованого житла громадян внаслідок бойових дій – проект «HOPE», а також інші проекти, що наразі знаходяться на етапі підготовки та імплементації.

https://www.mof.gov.ua/uk/news/sergii_marchenko_ukraine_received_more_than_usd_22_billion_through_the_world_bank_mechanism_since_the_beginning_of_the_full-scale_invasion-4111

·      19 липня, з Президентом Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) Акіхіко Танакою. Обговорено поточну економічну ситуацію в Україні та пріоритетні напрями відновлення. Особливу увагу приділено обговоренню підготовки та імплементації спільних проектів з відновлення, зокрема, узгодження наявних ресурсів на відновлення від Японії з найбільш нагальними проектами, а також пріоритетні сфери співпраці на найближчі місяці.

https://www.mof.gov.ua/uk/news/sergii_marchenko_and_jica_president_discuss_further_cooperation_in_the_recovery_of_ukraine-4112

·      З заступницею Міністра промисловості, торгівлі і туризму Іспанії Шіаною Маргаридою Мендес Бертолою обговорено поточну економічну ситуацію в Україні; потенційні сфери співпраці України з іспанським бізнесом для відновлення країни. https://www.mof.gov.ua/uk/news/sergii_marchenko_and_deputy_minister_of_industry_trade_and_tourism_of_spain_discussed_the_involvement_of_spanish_business_in_the_recovery_of_ukraine-4113

- Європейська Комісія вперше включила Україну до регулярних економічних прогнозів у Spring 2023 Economic Forecast.

У прогнозі ЄС зазначається, що Україна продемонструвала неабияку стійкість під час війни, а зусилля, спрямовані на вступ до ЄС, після отримання статусу країни-кандидата 23 червня 2022 року, мають покращити перспективи розвитку держави.

Із економічним оглядом та прогнозом для України можна ознайомитись за посиланням: https://ec.europa.eu/economy_finance/forecasts/2023/spring/SpecialIssue-Candidate_countries.pdf.

https://www.mof.gov.ua/uk/news/ievropeiska_komisiia_vpershe_vkliuchila_ukrainu_do_reguliarnikh_ekonomichnikh_prognoziv_u_spring_2023_economic_forecast-4110

5). Міністерство енергетики: Співпраця зі Світовим банком дозволить реалізувати проекти для посилення стійкості української енергосистеми.

Міністр енергетики України Герман Галущенко провів зустріч з Віце-президентом Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Антонеллою Бассані та регіональним директором Світового банку у справах країн Східної Європи Арупом Банерджі. Обговорено, зокрема, напрямки підтримки українського енергосектору та реалізацію проєктів з посилення стійкості енергосистеми. Проект «Відновлення енергозабезпечення у зимовий період та постачання енергетичних ресурсів» передбачає загальне фінансування в обсязі $500 млн. https://www.kmu.gov.ua/news/spivpratsia-zi-svitovym-bankom-dozvolyt-realizuvaty-proekty-dlia-posylennia-stiikosti-ukrainskoi-enerhosystemy-herman-halushchenko

6). Департамент комунікацій Секретаріату КМУ: Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та президент Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) Акіхіко Танака обговорили відновлення України та започаткування проектів державно-приватного партнерства.

JICA реалізовує в Україні програму екстреного відновлення на суму понад 500 млн доларів. Мова йде про проекти у сфері транспорту, гуманітарного розмінування, зміцнення енергетичної системи, відновлення галузі сільського господарства, сфер охорони здоров’я та освіти. https://tinyurl.com/2p6z6rvp

7). Мінвідновлення:

Компенсація за знищене житло: стартувало бета-тестування подання заяви. Наразі воно стосується громадян, які мають знищене житло в Мощуні та Бородянці Київської області. https://mtu.gov.ua/news/34520.html

- Олександр Кубраков: Спільно зі Світовим банком працюємо над відбудовою житла.

Зазначимо, що наразі за фінансування Світового банку реалізується програма єВідновлення. Вона передбачає надання грошової допомоги на дрібний ремонт пошкодженого житла.

 Міністерство відновлення та Світовий банк впроваджують 3 проекти співпраці: 1). «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України»; 2). «Другий проект розвитку міської інфраструктури», направлений на підтримку критичної інфраструктури України; 3). «Відновлення критично важливої логістичної інфраструктури та мережевого сполучення (RELINC). https://mtu.gov.ua/news/34526.html

За підсумками засідання КМУ від 18 липня 2023 року, зокрема:

- Уряд завершує формування нормативно-правової бази для системної відбудови громад і регіонів. Затверджено порядок визначення територій відновлення, а також порядки розробки, реалізації та моніторингу планів відновлення та розвитку регіонів і окремих територіальних громад (відповідні плани розроблятимуться на період до 31 грудня 2027 року; вони включатимуть завдання та заходи з відновлення та розвитку, потребу в коштах і можливі джерела фінансування, індикатори виконання завдань, перелік конкретних проектів). 

Прийняття порядків дозволить прискорити відновлення громад та регіонів, які постраждали внаслідок збройної агресії, зокрема, відновити об’єкти транспортної, комунальної та соціальної інфраструктури, об’єкти житлового та громадського призначення. А отже забезпечити доступ до життєво важливих послуг мешканцям постраждалих громад. https://t1p.de/gmypd; https://mtu.gov.ua/news/34525.html

Уряд погодив експериментальний проект відновлення Каховської ГЕС. Фінансування проекту здійснюватиметься за рахунок коштів ПрАТ «Укргідроенерго», кредитних коштів та інших джерел, не заборонених законодавством.  Детальніше: https://t1p.de/7qf77; https://cutt.ly/BwpteOnv

- Внесено зміни до порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які брали участь в АТО. Документ розроблено у зв’язку із необхідністю врегулювання питання надання статусу учасника бойових дій особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією рф. https://t1p.de/vxm29

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zminy-do-punktu-4-poriadku-nadannia-ta-pozbavlennia-statusu-uchasnyka-boiovykh-dii-osib-iaki-zakhyshchaly-i180723-725

- Ухвалено зміни до Порядку використання коштів з рахунка для задоволення потреб охорони здоров’я в межах фандрейзингової платформи UNITED24. Документ, зокрема, врегульовує питання, в частині особливостей обліку та звітності на рівні бюджетного законодавства. https://t1p.de/xu1kt

Слід зазначити, що станом на липень зібрано 1 497,1 млн грн, з них до 01.05.2023 року для потреб охорони здоров’я було використано 1 342,9 млн грн.

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-postanovy-kabinetu-ministriv-ukrainy-vid-26-kvitnia-2022-r-s728-180723

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid02Nppfz1mbPG9RPvpVjJYopKgNhQX88awestcZASrRGfjry8fbDJDxixZHqPFqPiJgl

- Схвалено розпорядження від 18 липня 2023 р. № 634-р «Про затвердження плану заходів на 2023 рік щодо розвитку Єдиної інформаційної системи соціальної сфери в межах реалізації Стратегії цифрової трансформації соціальної сфери». https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennia-planu-zakhodiv-na-2023-rik-shchodo-rozvytku-iedynoi-informatsiinoi-systemy-sotsialnoi-sfery-v-mezhakh-realizatsii-stratehii-tsyfrovoi-transformatsii-i180723-634

Департамент з питань бюджету та оплати праці