IMG 20230724 143823 09 

1). Мінфін інформує:

25 липня до держбюджету надійшов шостий транш у розмірі 1,5 млрд євро в рамках масштабної макрофінансової допомоги від ЄС на 2023 рік.

Загальний обсяг фінансування за програмою сягає 18 млрд євро. У 2023 році Україна отримала вже 10,5 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС.

Кошти надаються на безпрецедентно пільгових умовах для України й спрямовуються на фінансування пріоритетних видатків держбюджету. 

https://www.mof.gov.ua/uk/news/ministry_of_finance_has_attracted_the_sixth_tranche_of_the_large-scale_macro-financial_assistance_from_the_eu_in_the_amount_of_eur_15_billion-4121

- Рада з фінансової стабільності схвалила оновлену Стратегію розвитку фінансового сектору України та обговорила системні ризики на черговому засіданні 19 липня 2023 року. Розроблення зазначеної Стратегії передбачено Меморандумом про економічну та фінансову політику між Україною та МВФ.

https://www.mof.gov.ua/uk/news/rada_z_finansovoi_stabilnosti_skhvalila_onovlenu_strategiiu_rozvitku_finansovogo_sektoru_ukraini_ta_obgovorila_sistemni_riziki-4120

З моменту старту Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» суб’єкти підприємництва отримали від уповноважених банків 67 390 кредитів на загальну суму 217,5 млрд грн; за час дії воєнного стану в Україні у рамках Програми укладено 32 568 кредитних договорів на загальну суму 127,9 млрд гривень. Деталі за посиланнями:

https://www.mof.gov.ua/uk/news/minfin_za_chas_dii_voiennogo_stanu_v_mezhakh_derzhavnoi_programi_dostupni_krediti_5-7-9_vidano_32_568_pilgovikh_kreditiv_na_sumu_blizko_128_mlrd_grn-4119

https://cutt.ly/bwaop2Bw

2).   Мінсоцполітики інформує:

11 липня 2023 року Уряд прийняв постанову № 709 «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб».

Держава змінила підхід у наданні допомоги на проживання.

Відтепер виплати здійснюватимуться на сім’ю протягом шести місяців з можливістю продовжити ще на один шестимісячний термін для соціально вразливих сімей. Також запроваджуються критерії та умови призначення виплат відповідно до майнового стану і терміну перебування за кордоном.

Орган соціального захисту населення повідомить отримувача виплат у разі припинення надання допомоги.

За інформацією звертайтеся до органів соціального захисту населення або на Гарячу лінію Національної соціальної сервісної служби України (044) 289–87–89.

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/videos/612168751047812/

- До Дня Незалежності українські ветерани та особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, отримають разову грошову виплату – ухвалено постанову КМУ від 21 липня 2023 р. № 754 «Деякі питання соціального захисту ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань». Відповідно до неї, держава забезпечить до Дня Незалежності України разову грошову виплату ветеранам війни, постраждалим від нацистських переслідувань, громадянам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною і відзначились, боронячи власну країну. Виплати до Дня незалежності громадяни отримають у розмірах від 450 грн до 3 100 грн.

Постановою встановлено наступні розміри виплат для визначених категорій осіб:

- особи з інвалідністю внаслідок війни та колишні малолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнані особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин

I групи ‒ 3 100 грн;

II групи ‒ 2 900 грн;

III групи ‒ 2 700 грн;

- учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності та колишні неповнолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також діти, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків ‒ 1 000 грн;

- особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною –  3 100 грн;

- члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, статус яким установлено згідно з пунктом 1 Ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», дружини (чоловіки) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружини (чоловіки) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге – 650 грн;

- члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України – 1 000 грн;

- учасники війни та колишні в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, особи, яких було насильно вивезено на примусові роботи, діти партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога ‒ 450 гривень.

Довідка: розмір грошової допомоги обчислювався, виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, – 2 093 грн.

Для осіб з інвалідністю внаслідок війни:

I групи ‒ 2 093 грн × 150 % – 3100 грн;

II групи ‒ 2 093 грн × 140 % –  2 900 грн;

III групи ‒ 2 093 грн × 130 % – 2 700 гривень.

Для виплати учасникам бойових дій застосовано коефіцієнт 50% прожиткового мінімуму, для членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України – 30% та учасникам війни – 20%.

https://www.msp.gov.ua/news/22977.html; https://t1p.de/zscxe

https://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-sotsialnoho-zakhystu-veteraniv-viiny-ta-zhertv-natsystskykh-peresliduvan-i210723-754 - ПКМУ від 21 липня 2023 р. № 754

3). Мінекономіки:

- Відбулося перше засідання міжвідомчої робочої групи з питань підготовки «Плану України» в рамках програми Ukraine Facility (спеціального Фінансового інструменту для України, що передбачає фінансування до 50 млрд євро на чотирирічний період). Погоджено перелік необхідних документів та графік роботи.

План України відображатиме комплексне бачення відновлення та розвитку країни у наступні 4 роки; це програма дій, конкретних реформ та інвестиційних проєктів, реалізація яких забезпечить швидке економічне зростання в зазначений період.

Підготовка Плану відбуватиметься поетапно: 1) погодження проєкту Концепції – до 4 серпня; 2) написання самої Концепції, в якій будуть описані основні заходи, необхідні для забезпечення швидкого зростання економіки – до кінця серпня; 3) завершення підготовки Плану України – до 31 жовтня.

Детальніше: https://cutt.ly/vwaI3PRi

4). Мінінфраструктури:

- Спільно з партнерами переходимо до середньострокового планування відновлення до 2027 року.

25 липня Віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков взяв участь у засіданні П’ятого Керівного комітету Міжвідомчої координаційної донорської платформи для України.

У ході засідання він презентував пріоритети відновлення України на 2023 рік та середньострокові плани з реформування України.

Також сторони обговорили ініціативу Єврокомісії зі створення спеціального Фінансового інструменту для України (Ukraine Facility).

Кубраков повідомив партнерів, що урядова команда вже розробляє спеціальну дорожню карту – Український План (Ukraine Plan) зі структурних реформ та інвестиційних проєктів, які Україна планує реалізувати в наступні 4 роки.

https://mtu.gov.ua/news/34537.html

5). Мінветеранів: До пілотного проекту Мінветеранів із запровадження інституту помічника ветерана хочуть долучитися ще п’ять областей – Закарпатська, Сумська, Київська, Полтавська та Харківська.

Довідково: впродовж найближчих півроку в чотирьох експериментальних областях (Вінницькій, Львівській, Миколаївській, Дніпропетровській) відпрацьовуватиметься механізм послуги з індивідуального супроводу в межах системи переходу наших Захисників та Захисниць з військової служби до цивільного життя. Далі проект буде розширено по всій території України. Майбутні помічники консультуватимуть ветеранів й ветеранок з питань працевлаштування, навчання, аспектів соціального захисту та реабілітації, покращення стану здоров’я, загалом реалізації своїх прав та пільг у різних сферах.

https://www.kmu.gov.ua/news/rivnyi-z-rivnym-do-pilotnoho-proiektu-minveteraniv-iz-zaprovadzhennia-instytutu-pomichnyka-veterana-khochut-doluchytysia-shche-piat-oblastei

За підсумками засідання КМУ від 25 липня 2023 року, зокрема:

З Фонду ліквідації наслідків збройної агресії виділено понад 3,5 млрд грн на проєкти відновлення.

Кошти будуть спрямовані громадам Київської, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Сумської, Чернігівської, Харківської та Херсонської областей на відновлення зруйнованих об’єктів інфраструктури: житлових будинків, лікарень, шкіл, дитсадків, адмінбудівель.

Зокрема, за інформацією Міністерства охорони здоров’я України, виділено понад 230 млн грн на відновлення медзакладів на Сумщині та Харківщині. https://t1p.de/kr79x

https://t1p.de/8anna; https://mtu.gov.ua/news/34535.html

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vydilennia-koshtiv-z-fondu-likvidatsii-naslidkiv-zbroinoi-s770-250723 - постанова КМУ від 25 липня 2023 р. № 770

- Понад тиждень росія тероризує південні регіони України. Прем’єр-міністр нагадав, що жителі Одещини можуть подати заявки на участь у програмі єВідновлення для отримання коштів на ремонт свого житла. Це цільова виплата до 500 тисяч гривень, яка допоможе відновити власну оселю. 

Довідково: Понад 1400 українців вже отримали близько 115 млн грн за цією програмою. https://t1p.de/aorog

- Ухвалено постанову «Деякі питання реалізації експериментального проекту з водозабезпечення у Дніпропетровській, Херсонській, Запорізькій та Миколаївській областях», якою, зокрема, затверджено Порядок реалізації експериментального проекту з водозабезпечення у Дніпропетровській, Херсонській, Запорізькій та Миколаївській областях. https://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-realizatsii-eksperymentalnoho-proektu-z-vodozabezpechennia-u-dnipropetrovskii-khersonskii-zaporizkii-ta-mykolaivskii-oblastiakh-i250723-771

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid0312W1a6LgTDQ6ubWKy36SnKikpmVx9Pw4CuAjpxq5euePze4VDYQwTd63vtfAoR8Yl

Департамент з питань бюджету та оплати праці