App Development Planning Company Presentation in Yellow White Professional Gradients Style 2

16 серпня 2023 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (далі – Комітет), під час якого розглядалося питання щодо доцільності включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати, в тому числі у випадку неплатоспроможності роботодавця за реєстр. № 9510.

Як зазначається у Висновку Комітету, законопроект за реєстр. № 9510 спрямований на вирішення однієї з найгостріших соціально-економічних проблем України – наявності заборгованості з виплати заробітної плати.

За результатами розгляду зазначеного законопроекту та обговорення його на засіданні, Комітет рекомендував Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати, в тому числі у випадку неплатоспроможності роботодавця (реєстр. № 9510), поданий народними депутатами України Третьяковою Г.М. та іншими народними депутатами України, включити до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу з подальшим доопрацюванням Комітетом до 2-го читання (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42312 ).

На переконання профспілок, прийняття зазначеного законопроекту зробить економічно невигідним для роботодавця затримувати зарплату, створить умови для скорочення обсягів наявної заборгованості з її виплати, підвищить рівень економічного захисту працівника у випадку невчасної оплати праці, а також забезпечить створення механізму компенсації заробітної плати у випадку неплатоспроможності роботодавця.

Крім того, реалізація запропонованих норм сприятиме наближенню законодавства України до європейського права та виконанню завдань, визначених Європейською Комісією у Аналітичному звіті про рівень наближення законодавства України до актуального права ЄС. (Розділ 19. Соціальна політика), оприлюдненому у лютому ц.р. (https://eu-ua.kmu.gov.ua/analityka/analitychnyy-zvit-yevropeyskoyi-komisiyi-pro-riven-nablyzhennya-zakonodavstva-ukrayiny-do )

Департамент з питань бюджету та оплати праці апарату ФПУ