1690956115662 210823

Як ми повідомляли, на розгляді парламентаріїв знаходиться профспілковий законопроєкт 9510 «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати, в тому числі у випадку неплатоспроможності роботодавця», яким враховано пропозиції профспілок.

У разі його прийняття Верховною Радою України суттєво посилиться соціальний захист працівників.

У членських організаціях ФПУ, в трудових колективах спілчани обговорюють зазначений документ. На наші запитання відповідає Катерина Маршалок, голова профкому Комунального підприємства «Облводоканал» Запорізької обласної ради.

 

1. За який період ви не отримуєте заробітну плату?

- Якщо  брати загальну заборгованість – за два місяці. Половину ми отримали за травень, а червень і липень - поки не було. У милому році у нас також була заборгованість - протягом півроку. Але Мінфін тоді виділив кошти 40 млн. і заборгованість була погашена. Однак, з лютого минулого року, як почалась війна, наше економічне становище дуже погіршилось. З 8 цехів лише один працює. Інші опинились на території, що перебуває тимчасово під окупацією. Зараз багато хто з працівників на простої, або переїхали як переселенці.

Але ми як комунальники, працюємо і не можемо залишити людей без послуг.

2. Що робить керівник Вашого підприємства, щоб виплатити вам затриману зарплату?

- Наш генеральний директор Сергій Басанський постійно доводить інформацію про заборгованість до Запорізької військової адміністрації, неодноразово він звертався листами до Віце-прем’єр-міністра з відновлення, міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова, до профільних міністерств, територіальних громад.

У цих зверненнях ми чітко пояснили ситуацію на підприємстві, поінформували про об’єм заборгованості, причини її виникнення.

3. Законодавством передбачено, що у разі затримки зарплати більш ніж на 1 місяць роботодавець разом із затриманою зарплатою має сплатити працівнику компенсацію. Чи сплачують вам компенсацію за затримку заробленого?

- Так, сплачують. Це згідно вимог закону, вона розраховується з урахуванням рівня інфляції за той період, як виникла заборгованість.

4. У Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 9510, яким передбачено норми, що спрямовані на посилення захисту прав працівників на своєчасне отримання зарплати. Зокрема, передбачається право працівника призупиняти тимчасово виконання роботи, якщо йому заструмують зарплату. Як Ви до цього ставитесь?

– Саме пункт щодо припинення працівником роботи, я підтримую 50 на 50. Звісно, якщо не виплачується зарплата, у першу чергу ми повинні захистити працівника. Але, якщо взяти наш приклад, ми відносимось до критичної інфраструктури, то не вийти на роботу ми не можемо. Якщо таке станеться, місто потоне у воді, вода не буде очищатись, що може призвести до справжньої катастрофи. Тому, якщо враховувати специфіку нашого підприємства, ми ось так раптово не можемо взяти і зупинити нашу роботу.

З іншої сторони, важливо мати законодавчі гарантії того, що, якщо люди через невиплату їм зарплати не вийшли на роботу, то їх би за це не звільнили. Більш того, така міра може стати додатковим важелем для того, щоб і керівництво і влада почали би швидше працювати над вирішенням питання повернення зарплатних боргів. Бо іноді фінансування виділяється, але воно дуже затягується через оце листування, бюрократичну волокитну, а люди страждають, тому я вважаю, що наявність такої норми у законі могла би це пришвидшити. Ще було б не погано, якби закон передбачав те, що, якщо працівник тимчасово припиняє роботу, але в цей час у нього є право десь віднайти можливість заробити додатково, підзаробити, бо без грошей дуже важко.

А ще на мою думку, було б дуже добре, якби у державі був утворений такий окремий інститут (служба), який би був як фонд гарантування повернення заборгованості по зарплаті. Наприклад, на такому підприємстві, як наше, що відноситься до критичної інфраструктури, виникає заборгованість по зарплаті. Оця служба протягом якогось терміну займається вирішенням цієї проблеми: з’ясовує, чому не виплачена зарплата, яким чином її повернути людям. Працівники увесь цей час продовжують працювати і отримувати зарплату з цього фонду. А вже згодом, за результатами розслідування, коли питання погашення заборгованості буде вирішено, то гроші, які завинили працівникам, йшли б би до того фонду. Тоді б люди не страждали через відсутність заробітку.

 

Пресцентр ФПУ