МАЙБУТНЯ ПЕНСІЯ 2208232324

1). Мінсоцполітики інформує:

- Постраждалі від підриву Каховської ГЕС, які ще не подали заяву на отримання одноразової матеріальної грошової допомоги, можуть подати її до 31 жовтня. https://www.msp.gov.ua/news/23016.html

- 15 серпня Мінсоцполітики спрямувало понад 5,7 млрд грн на виплату допомоги для ВПО. Йдеться про щомісячну державну допомогу на проживання, яка складає 3 000 грн особам з інвалідністю й дітям і 2 000 грн для всіх інших ВПО.

Нагадаємо, згідно з ПКМУ від 11 липня 2023 року № 709 запроваджено два виплатних періоди (15 та 28 числа кожного місяця) замість трьох, як це було раніше.

https://www.msp.gov.ua/news/23014.html; https://minre.gov.ua/2023/08/16/na-vyplaty-vpo-u-serpni-vzhe-spryamovano-ponad-57-mlrd-gryven/

- Чи мають право на субсидію ВПО? – Так, внутрішньо переміщена особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні без укладення договору оренди, може отримувати субсидію.

Куди звертатися та які документи потрібні – деталі за посиланням:

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid02cnrRPYnS3MNWP1E58C4er1tFKTeNuE2v9dJqLXtTuLsfJqrw6PFCbnr5Buf9hCgyl

-  Проєкт єОздоровлення розширено: діти з усієї України, які потребують соціальної підтримки, можуть відпочити та оздоровитися. Спочатку проєкт був спрямований на дітей із регіонів, які знаходились в тимчасовій окупації, зоні активних бойових дій або на кордоні з росією. https://www.msp.gov.ua/news/23019.html

- Протезування в Україні – безоплатне. Держава гарантує встановлення якісних протезів, а також покриває їх обслуговування та, за потреби, ремонт.

Що треба знати: https://www.msp.gov.ua/news/23018.html

2). Мінреінтеграції інформує:

- У громадах запрацювали комісії, які розглядатимуть питання компенсацій за зруйноване житло.

Уже понад 1400 українців, домівки яких постраждали внаслідок війни, подали заявки на компенсацію за програмою єВідновлення. Про це повідомляє Урядовий портал.

В найближчий місяць з громадянами, які подали заявки, будуть звʼязуватися представники місцевої влади для перевірки необхідних документів та ухвалення остаточного рішення.

Наразі заявки розглядатимуться лише від одноосібних власників житла. Для тих, у кого помешкання у співвласності, знаходиться на тимчасово окупованій території чи хто вже зробив ремонт, Уряд напрацьовує механізми компенсації, які будуть презентовані вже восени.

Що потрібно для подачі заявки на компенсацію – деталі за посиланням: https://minre.gov.ua/2023/08/17/u-gromadah-zapraczyuvaly-komisiyi-yaki-rozglyadatymut-pytannya-kompensaczij-za-zrujnovane-zhytlo/

https://mtu.gov.ua/news/34622.html; http://surl.li/kcqen

- Під головуванням Віце-прем’єр-міністра Ірини Верещук відбулася нарада щодо надання психологічних та інших послуг ветеранам війни й військовослужбовцям. Акцентовано увагу на необхідності модернізації роботи Територіальних центрів комплектування (ТЦК), зокрема через розширення їхньої сервісної складової для ветеранів та військовослужбовців. Для майже 1500 працівників ТЦК з усіх регіонів, які займаються соціальним захистом, вже провели спеціальні навчання. Також йшлося про необхідність запровадження посади патронатного менеджера, який супроводжуватиме військовослужбовця на шляху його лікування та реінтеграції. Обговорено можливість запровадження системи, за якою надавачі різнобічних послуг для ветеранів будуть знати, кому і яка допомога потрібна.

https://minre.gov.ua/2023/08/18/vsebichne-reaguvannya-na-potreby-veteraniv-zaporuka-yih-povnoczinnoyi-adaptacziyi-do-czyvilnogo-zhyttya/

- Чехія заохочуватиме українських шукачів притулку повертатися додому.

Відповідна ініціатива міститься у проєкті шостої поправки до закону, відомого як lex Ukrajina. Він регулює права й обов’язки цієї категорії українців на території Чехії. Про це повідомляє Radio Prague International.

Поправка передбачає надання допомоги та часткову компенсацію витрат для наших громадян, які вирішать повернутися на Батьківщину. Ініціатива запрацює тоді, коли чеський уряд визначиться з видом підтримки, на яку виділятимуться зазначені кошти. Тим, хто залишиться, тимчасовий захист продовжиться до кінця березня 2025 року. https://minre.gov.ua/2023/08/21/chehiya-zaohochuvatyme-ukrayinskyh-shukachiv-prytulku-povertatysya-dodomu/

3). Мінфін інформує:

- Міністерство фінансів залучило сьомий транш масштабної макрофінансової допомоги від ЄС (МФД) у розмірі 1,5 млрд євро.

У цілому у 2023 році Україна отримала вже 12 млрд євро пільгового кредитного фінансування в рамках МФД із передбачених цією програмою 18 млрд євро.

МФД, як і в попередні періоди, спрямовується на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, зокрема соціальних та гуманітарних.

https://www.kmu.gov.ua/news/ministerstvo-finansiv-zaluchylo-somyi-transh-masshtabnoi-makrofinansovoi-dopomohy-vid-ies-u-rozmiri-15-mlrd-ievro

За січень-липень 2023 року загальна сума касових видатків загального фонду держбюджету становить 1640,1 млрд грн. У липні видатки становили 231,8 млрд гривень.

У структурі видатків найбільше спрямовано на оплату праці з нарахуваннями – 669,9 млрд грн, або 40,8% від загального обсягу видатків, витрачених за січень–липень 2023 р. (у липні – 100,5 млрд грн). Зокрема, на грошове утримання військовослужбовців спрямовано 518,8 млрд грн (у липні – 76,9 млрд грн).

НСЗУ на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення перераховано 78,6 млрд грн; 304,6 млрд грн (у липні – 40,3 млрд грн) спрямовано на соціальне забезпечення (виплату пенсій, допомоги, стипендій) або 18,6% від загального обсягу видатків; 14,2 млрд грн, із них у липні 2 млрд грн спрямовано на соціальний захист дітей та сім’ї (допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, при народженні дитини, при усиновленні дитини, допомога на дітей одиноким матерям); 92,3 млрд грн (у липні – 7,8 млрд грн) – на трансферти місцевим бюджетам; 128,1 млрд грн (у липні – 11,3 млрд грн) на обслуговування державного боргу або 7,8% від загального обсягу.

Деталі та інфографіка за посиланням:

https://mof.gov.ua/uk/news/minfin_vidatki_zagalnogo_fondu_derzhbiudzhetu_u_lipni_stanovili_2318_mlrd_grn-4145

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid022dZdyz2FQ8t6PsNy8cd98qEqnr4EquqanVrSfEP4w9B1qhhqgUEx1dkZ2uqqshQLl

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid02WyHT96u4T6cuzCpsonctUNfei9UkYi7L5KiJYQwA9PC7xDFmcj4qGXu1vTJdB7dDl

4). Мінекономіки:

- Фінансування програми єОселя збільшили. Уряд разом з Укрфінжитлом залучили додаткові кошти на програму єОселя. До кінця року щонайменше 10 тисяч сімей зможуть взяти іпотеку за вигідними умовами. Тому тим українцям, кому відмовили через брак фінансування, радять повторно подати заявку на кредит в застосунку Дія.

Скористатися програмою доступного кредитування сьогодні можуть громадяни, які не мають у власності житла або хочуть покращити умови того, що мають.

Для військовослужбовців ЗСУ за контрактом, вчителів, медиків і науковців пільгова ставка становить 3% річних на вторинному або первинному ринку. Для інших категорій – учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян – ставка іпотеки становить 7%.

Довідково: програма єОселя розпочала свою роботу у жовтні минулого року. За цей час 2475 українських родин придбали власне житло на понад 3,4 млрд гривень. Темпи видачі кредитів збільшилися в травні, коли програма почала відновлювати фінансування  завдяки додатково залученим коштам. 

https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=b32314a5-0b96-40c8-9478-ad0b955e6e46&title=FinansuvanniaProgramioselia

- 12 місцевих ініціатив з відновлення інфраструктури будуть підтримані ПРООН за фінансування Уряду Німеччини.https://cutt.ly/UwgYaZBT

5). Департамент комунікацій Секретаріату КМУ: Прем’єр-міністр назвав п’ять ключових елементів нової ветеранської політики під час VI Міжнародного ветеранського форуму «Україна. Захисники. Майбутнє»: 1) створення інфраструктури, завдяки якій ветерани отримають якісні та дієві послуги; 2) економічна активність (відкрито шість Центрів ветеранського розвитку при провідних вишах країни – це платформи для розвитку професійних навичок, перекваліфікації, отримання нових знань); 3) успішна реабілітація; 4) доступне житло; 5) вшанування подвигу військових.

У заході в режимі онлайн взяв участь Президент України Володимир Зеленський, були присутні голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, урядовці, парламентарі, міжнародні партнери. https://www.kmu.gov.ua/news/premier-ministr-nazvav-piat-kliuchovykh-elementiv-novoi-veteranskoi-polityky

6). МОЗ: Держава та міжнародні партнери інвестують більше ніж 1 млрд гривень у розвиток найпрогресивнішого реабілітаційного центру країни. Мова про центр лікування та реабілітації наслідків нейротравми Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни. Наразі це єдиний в Україні медичний заклад, який приймає на реабілітацію в гострому періоді воїнів ЗСУ після важких черепно-мозкових та спінальних травм. https://moz.gov.ua/article/news/derzhava-ta-mizhnarodni-partneri-investujut-bilshe-1-mlrd-griven-u-rozvitok-najprogresivnishogo-reabilitacijnogo-centru-kraini

7). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит:

- Як отримати компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування ВПО? Компенсація надається у розмірі 6700 грн щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавцем сплачується ЄСВ, на період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення.

Умови отримання компенсації, строки звернення, як подати заяву та строки розгляду заяви – деталі за посиланням: https://news.dtkt.ua/labor/compensation/85466-iak-otrimati-kompensaciiu-vitrat-na-oplatu-praci-za-pracevlastuvannia-vpo

- Чи може роботодавець під час війни скорочувати робочий час?

Держпраці зазначає, що роботодавець має право встановити скорочений робочий час для всіх або окремих категорій працівників, для яких законодавством не передбачено обов’язкове встановлення скороченого робочого часу.

Скорочений робочий час (тиждень) – це час виконання роботи, передбаченої посадовими обов’язками, скорочений на відповідну кількість годин. При цьому працівник має право на оплату праці в розмірі повної тарифної ставки (повного окладу).

Встановлення в межах повноважень і за власні кошти скороченого робочого часу для всіх працівників підприємства чи для окремих категорій працівників або окремим співробітникам не суперечить нормам чинного законодавства. Вияв такої турботи про персонал в умовах воєнного стану є проявом соціальної відповідальності роботодавця.

Детальніше: https://news.dtkt.ua/labor/labor-relations/85406-ci-moze-robotodavec-pid-cas-viini-skorocuvati-robocii-cas

8). Інститут економічних досліджень та політичних консультацій: Відбулась онлайн презентація результатів «Нового щомісячного опитування підприємств» - «Надія дає нам крила» Основні економічні тенденції та очікування у липні 2023».

Довідково: Під час заходу представлено результати спеціального опитування щодо заробітної плати працівників під час війни на промислових підприємствах. Основні висновки вищезазначеного дослідження наступні.

Третина опитаних підприємств підвищували зарплату у 2023 році. На підприємствах, де було проведено підвищення зарплата зросла в середньому на 12%. Найвище зростання зарплати зафіксовано в деревообробці та машинобудуванні (15%), а найнижче – в поліграфічній галузі (5%). Серед регіонів, для яких доступні результати, найвище зростання зарплати у Житомирській та Чернігівській областях (15%), найнижче – в Закарпатській (7%). 14% усіх опитаних підприємств планують підвищувати зарплату до кінця 2023 року. В середньому підприємства очікують зростання зарплати на 10%.

Найчастіше мали спроможність підвищити зарплату у 2023 році середні (41%) та великі (46%) підприємства. Підприємства легкої та поліграфічної галузей частіше підвищували зарплату від інших промислових галузей; найчастіше зменшення зарплати фіксувалося в машинобудуванні та деревообробці.

Більше половини підприємств залишили зарплату без змін (59% опитаних); зарплату було зменшено на 7% підприємств.

http://www.ier.com.ua/ua/institute/news?pid=7247

За підсумками засідань КМУ 15 та 19 серпня 2023 року, зокрема:

Виділено понад 1,2 млрд грн на запит Харківської  та Чернігівської ОВА для посилення оборонних рубежів північно-східних регіонів (Харківщині – 911,5 млн, Чернігівщі – понад 363 млн грн на будівництво військових інженерних та фортифікаційних споруд). http://surl.li/kcqex

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vydilennia-koshtiv-z-rezervnoho-fondu-derzhavnoho-biudzhetu-dlia-budivnytstva-s702-150823

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vydilennia-koshtiv-z-rezervnoho-fondu-derzhavnoho-biudzhetu-dlia-budivnytstva-viiskovykh-t150823

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid0syCMeUbs4S4QpkGLE9njYwD6VA7gDdQprCSJEvU766S8aRuFLWAvaKhxHFketWXal

- Миколаїв отримає грантові кошти на модернізацію системи водопостачання – ухвалено рішення скерувати 153,3 млн грн на зазначені цілі.

https://mtu.gov.ua/news/34628.html; https://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-realizatsii-hrantovoi-uhody-proekt-my-a885

- Уряд виділив 350 млн грн для підтримки відновлення енергопідприємств (для компенсації відсотків по кредитах на відновлення, ремонт або заміну об'єктів енергоструктури, які були пошкоджені внаслідок війни). https://cutt.ly/cwhlMpZn

- Прийнято розпорядження КМУ від 19 серпня 2023 р. № 723-р «Про розподіл у 2023 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для деяких категорій осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей» (в обсязі 13 021,512 тис. грн). https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-rozpodil-u-2023-rotsi-subventsii-z-derzhavnoho-biudzhetu-mistsevym-biudzhetam-na-vyplatu-hroshovoi-kompensatsii-723r-190823

- Уряд спростив процедуру працевлаштування водіїв екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. https://moz.gov.ua/article/news/urjad-sprostiv-proceduru-pracevlashtuvannja-vodiiv-ekstrenki

Новини Парламенту:

- Апарат Верховної Ради України звернувся до Міністерства фінансів України з пропозицією перенаправити 30 мільйонів зекономлених бюджетних коштів на потреби сил безпеки й оборони. https://www.rada.gov.ua/news/Novyny/240213.html

- Бюджетний комітет погодив виділення додаткових 4,77 млрд грн на ліквідацію наслідків збройної агресії.

https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/240171.html

Департамент з питань бюджету та оплати праці