DWTH market monitoring2

1). Мінфін інформує:

За січень-жовтень 2023 року загальна сума касових видатків загального фонду державного бюджету становить 2347,1 млрд грн. У жовтні видатки становили 228,5 млрд гривень.

У структурі видатків найбільше спрямовано:

983,9 млрд грн. – на оплату праці з нарахуваннями або 41,9% від загального обсягу видатків, витрачених за січень–жовтень 2023 року;

- 562,8 млрд грн. – на оплату використання товарів і послуг або 24% від загального обсягу видатків. У тому числі 113,4 млрд грн – перераховано Національною службою здоров’я України на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення;

- 424,2 млрд грн – на соціальне забезпечення (виплату пенсій, допомоги, стипендій) або 18,1% від загального обсягу видатків;

- 187,5 млрд грн – на обслуговування державного боргу;

- 125,6 млрд грн – на трансферти місцевим бюджетам.

https://www.mof.gov.ua/uk/news/minfin_vidatki_zagalnogo_fondu_derzhbiudzhetu_u_zhovtni_stanovili_2285_mlrd_grn-4302?fbclid=IwAR1TidyX5nLdiq5Hk-Mzca_g7v1EvHcVKX_MxPE-6nmH8XJdAItLvyoAfrw

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid02sx9vZmmoJ7Z8VvHPUQp75ksxt6WUMrB1dz7YvimxD9h9mMqVPDCNaKuARzUPCutVl

У 2024 році усі надходження з державного дорожнього фонду (94,7 млрд грн) буде спрямовано на зміцнення армії та посилення оборони держави.

Більш детально з інформацією та інфографікою можна ознайомитися за посиланням: https://mof.gov.ua/uk/news/sergii_marchenko_usi_koshti_z_dorozhnogo_fondu_u_2024_rotsi_budut_perenapravlenni_na_potrebi_bezpeki_ta_oboroni-4301?fbclid=IwAR1g6y8rFr-gmzPNu2mZFI_WkhxrOnyok07LFQ41m1L0tAlD6HM1JsECRHQ

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid02NtVkybSRuiye75iSh3u29XyHkzbLodWjozPWU8nhuGaBiDqtpFjx4vHcNscf3YwXl

У цьому році Уряд змінив підходи до оздоровлення та відпочинку дітей, запровадивши механізм «гроші ходять за дитиною» для оплати послуг з оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. Так, у січні-жовтні 2023 року спрямовано 200 млн грн на оздоровлення і відпочинок дітей, які потребують особливої уваги.

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid0rdviqXsGj7RnMvfJ9vJBXGNWEMdLZG9cMnwtqz55SHG7ivGXr8esfNErMJwtJgZGl

У період з 16 по 17 листопада заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова взяла участь у засіданні Адміністративної Ради Банку Розвитку Ради Європи (БРРЄ), як новопризначений представник від України. У рамках засідання, було ухвалено перший спільний проект пільгового кредитного фінансування України та БРРЄ у сфері охорони здоров’я в рамках Механізму фінансування державного сектору (Public Sector Financing Facility - PFF) обсягом 100 млн євро.

https://mof.gov.ua/uk/news/the_council_of_europe_development_bank_approves_the_first_joint_healthcare_project_with_ukraine_worth_eur_100_million-4304?fbclid=IwAR31mwCeOc6UA1yrj9hY9qHKy76G-8t97g005bIk0AFmemhM12unNO-Pidg

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid034hdnzoZ9Ma2DfQ8JNgPXg2Pb7bPZx3Q1bTHxkgpv9aXBiTgrpkdiqQGehLy3HDegl

Заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев у колонці для «Економічної правди» (https://www.epravda.com.ua/columns/2023/11/17/706712/) розповів про пріоритети фінансування охорони здоровʼя у наступному році.

https://www.epravda.com.ua/columns/2023/11/17/706712/

https://mof.gov.ua/uk/news/kolonka_zastupnika_ministra_finansiv_romana_iermolicheva_dlia_ekonomichnoi_pravdi_17112023-4305?fbclid=IwAR06nBQxi9pG4jsqYnSBPUS5teaMVrIEkjAuIu2s5_5JIUgU7BljoYeu5_8

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid0a2FryC5xnpPbL7sD2CgnkeDAEewQSsswyvmzma4C3sJc12SgZicMAkNmTYXvfhw9l

2). Мінреінтеграції інформує:

- У 12 регіонах України проведено моніторинг умов побуту й облаштування місць тимчасового проживання (МТП) внутрішньо переміщених осіб. Моніторинг проводився на вимогу Уряду та згідно з постановою № 930, яка затверджує Порядок функціонування місць тимчасового проживання ВПО.

Моніторингом було охоплено 424 МТП із загальною кількістю 28 816 місць. З них вільними для проживання наразі залишаються 8903 місця. Як засвідчують результати дослідження, у середньому в одному МТП проживають 47 внутрішньо переміщених осіб.

https://www.kmu.gov.ua/news/minreintehratsii-provedeno-monitorynh-mists-tymchasovoho-prozhyvannia-vpo

- Мінреінтеграції працює над переліком місць тимчасового проживання ВПО. Про це йшлося на засіданні Координаційного штабу з питань ВПО, яке відбулось під головуванням Віце-прем’єр-міністра- Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук. Зокрема, учасники розглянули питання затвердження переліку місць тимчасового проживання ВПО згідно з постановою КМУ від 01.09.2023 № 930.

Наразі Мінреінтеграції готує узагальнений перелік МТП на основі отриманої від обласних та Київської міської військових адміністрацій інформації. Це важливо, оскільки міжнародні донори розглядають можливість фінансування ремонтів саме тих закладів, які будуть включені до переліку місць тимчасового проживання ВПО.

https://www.kmu.gov.ua/news/minreintehratsii-pratsiuie-nad-perelikom-mists-tymchasovoho-prozhyvannia-vpo

3). Мінсоцполітики інформує:

- Ввезення гуманітарної допомоги: продовжено можливість використання паперових декларації до 1 квітня 2024 року. У той же час, з 1 грудня цього року отримувачі можуть вже почати використовувати цифровий механізм для ввезення гуманітарної допомоги. Тобто подавати декларацію онлайн з використанням Автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги. 

https://www.kmu.gov.ua/news/vvezennia-humanitarnoi-dopomohy-prodovzheno-mozhlyvist-vykorystannia-paperovykh-deklaratsii-do-1-kvitnia-2024-roku

Мінсоцполітики нагадує, що на порталі @Дія ви можете подати заяву про отримання субсидії на оплату комунальних послуг, газу та палива.

Незабаром форма подачі заяви спроститься. Наразі до тестування сервісу можуть долучитись користувачі Дії, які мають: українське громадянство, картку платника податків (РНОКПП) та підстави для отримання субсидії.

Зареєструватися на бета-тест можна за посиланням: https://t.me/diia_beta_bot?start=home

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid0dribk2Ust1BLgi6mmDpbjJQo5nYsTBHCjbqd4WjDZK3aB3FNZu7SKP5j2ipE9DgAl

У міністерстві соціальної політики відбулась зустріч з представниками французької делегації на чолі зі Спеціальним уповноваженим Президента Франції з питань допомоги та відновлення України П’єром Ельброном. Перший заступник Міністра Дарина Марчак та заступник Міністра з питань євроінтеграції Ірина Постоловська обговорили фінансову та технічну допомогу Франції в реалізації реформ в Україні, спрямованих на покращення соціального захисту населення.

https://www.msp.gov.ua/news/23227.html?fbclid=IwAR2R_937EOJXFeMmONX9j9fZ0cRJX77L33KVVKN8AyoJ2v2n7W4I7oMePeY

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid02dvKZuVVH5vzBL3TZphJgdj7iNRvEs2iSpVigXjXQ7eKSpGPcJi1BYXaUBfX4PeAHl

Мінсоцполітики на питання: «Як вплине продаж майна на суму понад 100 тис. грн (у листопаді-грудні цього року) на призначення субсидії на опалювальний сезон 2023-2024 років?» відповідає, що для призначення житлової субсидії на опалювальний період з жовтня 2023 року враховуються доходи домогосподарства, отримані у І-ІІ кварталах 2023 року (тобто за січень - червень 2023 р.). Доходи ж, про які йде мова, – за листопад-грудень 2023-го року, – будуть враховуватися при призначенні житлової субсидії вже у травні 2024 року.

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid06PbjBWdWeQKQLKGsSfFMonXMewo4d5stMNoPuaHG7Ga1bAWP29CC4pRv2PB5rCkQl

4). Мінветеранів інформує:

- Відбулась зустріч Міністра у справах ветеранів України Юлії Лапутіної з делегацією міжнародної організації Apostolat Militaire International (“Міжнародне військове апостольство”, AMI), під час якої обговорили питання щодо обміну досвідом в адаптації ветеранів до мирного життя.

Основну увагу Міністр акцентувала на впроваджені новітньої системи переходу від військової служби до цивільного життя, яка має полегшити українським ветеранам й ветеранкам, членам їхніх сімей реінтеграцію у громади, надати сучасні та дієві інструменти для самореалізації у мирному житті, в тому числі й за допомогою цифрових сервісів та послуг. Серед основних пріоритетних проектів Мінветеранів в цьому напрямку – розбудова всеукраїнської мережі сучасних реабілітаційних центрів, а також впровадження в Україні інституту помічника ветерана, якій послідовно реалізується в 10 пілотних регіонах.

https://www.kmu.gov.ua/news/v-minveteraniv-obhovoryly-pytannia-shchodo-obminu-dosvidom-v-adaptatsii-veteraniv-do-myrnoho-zhyttia

- Український ветеранський фонд Мінветеранів проводить конкурсні грантові програми для ветеранів–підприємців, членів їхніх сімей та родин полеглих Воїнів. Вже понад 400 підприємств ветеранів отримали від 500 тис. до 3 млн грн на розвиток власного бізнесу.

https://www.kmu.gov.ua/news/yuliia-laputina-vzhe-ponad-400-pidpryiemstv-veteraniv-otrymaly-vid-500-tys-do-3-mln-hrn-na-rozvytok-vlasnoho-biznesu

5).  Служба Міністра Кабінету Міністрів України: Уряд разом із Парламентом удосконалить процес законопроектної роботи.

15 листопада відбулось установче засідання Міжвідомчої робочої групи з питань удосконалення законопроектної роботи, оцінки законодавчого впливу та підвищення результатів реалізації законів. У засіданні також взяли участь керівництво Апарату Верховної Ради України, представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, а також громадських організацій.

Згідно з інформацією іноземних партнерів зазначено, що, незважаючи на постійні виклики, Парламент і його робочі органи функціонують у звичайному режимі, а представники Уряду регулярно беруть участь у відповідній роботі.

Парламент послідовно консультується з Кабінетом Міністрів України щодо законів, ініційованих народними депутатами. Уряд більш послідовно дотримується свого Плану законопроектної роботи під час підготовки та внесення законопроектів до Парламенту. Менша кількість законів була прийнята в позачерговій процедурі.

«У звʼязку з цим, пропонується розглянути можливість посилення координації роботи…» (заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів України Олег Войтович) та відзначена важливість постзаконодавчого забезпечення й контролю, а також взаємодії із громадськістю у законотворчій діяльності.

https://www.kmu.gov.ua/news/uriad-razom-iz-parlamentom-udoskonalyt-protses-zakonoproektnoi-roboty

6).  Дебет-Кредит інформує:

Як зміниться нарахування зарплати у 2024 році: аналіз від редакції

ВРУ прийняла Закон про Держбюджет-2024. Зокрема, цей закон встановлює розміри мінімальної заробітної плати та прожиткових мінімумів, які діятимуть з 1 січня 2024 року. Саме про застосування цих показників під час оплати праці у 2024 році йдеться у статті. 

https://news.dtkt.ua/labor/compensation/87156-iak-zminitsia-naraxuvannia-zarplati-u-2024-roci-analiz-vid-redakciyi

За підсумками засідань КМУ 17 та 21 листопада 2023 року, зокрема:

- Ухвалено рішення, яке дозволить залучити додаткові кошти від міжнародних партнерів. Зокрема, 190 млн доларів надасть Норвегія. 70 млн доларів — Швейцарія. За словами очільника Уряду, це грант, що буде надано через фонди, які адмініструє група Світового банку. «Крім того, маємо рішення, яке дозволить отримати позику від Світового банку на суму майже 1,1 млрд доларів. Дуже важлива зараз підтримка, яку Уряд направить на соціальні виплати, освіту, медицину та інші пріоритетні потреби», — відзначив Денис Шмигаль.  https://t1p.de/paxzo

- Програми транскордонного співробітництва допоможуть українським регіонам у питанні розвитку інфраструктури, економіки, соціальної сфери, екології, охорони здоров’я. «Мова про програми NEXT з Польщею, Словаччиною, Румунією, а також Дунайську регіональну програму. Ці програми розраховані до 2027 року, а їхнє загальне фінансування складе майже 590 млн євро», — зазначив Прем’єр-міністр.  https://t1p.de/ane1h

- Затверджено постанову, якою спрощено завезення в Україну енергетичного обладнання, зокрема генераторів і трансформаторів. Тепер для низки цих товарів не потрібна буде декларація про відповідність та маркування знаком відповідності.   https://t1p.de/38gry

- Виділено з резервного фонду державного бюджету 180,7 млн грн на допомогу звільненим полоненим та родинам тих, хто наразі позбавлений особистої свободи державою-агресором. Кошти надійдуть до Мінреінтеграції та будуть адресно спрямовані людям. Зокрема, з цих коштів 159,7 млн грн передбачається спрямувати на щорічну державну грошову допомогу, яка надається членам сімей полонених за кожен рік перебування людини в полоні та 21 млн грн – на надання одноразової державної грошової допомоги, яку отримують після звільнення з полону.  https://t1p.de/ucjtc

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid02A5716WEkBB25eghyCm2ycmmnknsF3DxxfBk9AfX92bBgJZc1Viq5xq1CSSQgjYLjl

- Уряд удосконалив порядок виплат ВПО - внесено зміни до низки урядових постанов щодо обліку ВПО та виплат їм держдопомоги. Зокрема, переселенці, які деякий час проживали за кордоном, можуть звертатися за призначенням виплат через 15 робочих днів після повернення в Україну. Це стосується тих, хто оформлює виплати вперше. У разі повторного переміщення в результаті обов’язкової евакуації після 1 серпня 2023 року особи, які раніше отримували виплати, зможуть отримувати допомогу протягом ще 6 місяців. ВПО отримуватимуть виплати 3 місяці після дати завершення бойових дій (можливих бойових дій) або тимчасової окупації у населених пунктах, із яких вони перемістилися.  https://t1p.de/co7m4

- Уряд врегулював порядок створення наглядових рад у медзакладах, до складу яких залучатимуть представників громадськості. Наглядові ради створять у тих лікарнях, що надають спеціалізовану медичну допомогу та мають укладені контракти із НСЗУ. Наглядові ради допоможуть створити умови для захисту прав пацієнтів і медиків, а також для підзвітності й прозорості діяльності керівника медичної установи. До складу наглядової ради кожного медзакладу має входити не менше ніж 50% представників громадськості. 

https://www.kmu.gov.ua/news/u-medzakladakh-budut-stvoreni-nahliadovi-rady-rishennia-uriadu

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid0gFXQA62dX4iqd2Z7pPXwHBkjfdbBbrPbhQDcPPCFp3uRLE9VyESxzaBqycyioLayl

Департамент з питань бюджету та оплати праці