23 січня 2024 року Міністерство економіки України на виконання доручення Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля від 04.04.2023 № 10013/0/1-23 щодо проведення щотижневих засідань Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення) провело нараду за результатами вжитих заходів щодо скорочення заборгованості із виплати заробітної плати у 2023 році і недопущення її виникнення у подальшому на підприємствах-боржниках у 2024 році.

Відкриваючи нараду, заступник Міністра економіки Тетяна БЕРЕЖНА звернула увагу присутніх на необхідності здійснення активних дій, спрямованих на погашення заборгованості із заробітної плати, оскільки у заборгованості є багато негативних наслідків, один з яких – скорочення надходжень до державного бюджету від сплати ПДФО.

Бережна

При цьому було зазначено, що за оперативними даними станом на 01.01.2024 загальна сума заборгованості із заробітної плати склала 2983 млн грн на 443 підприємствах (без урахування частини тимчасово окупованих територій та територій, на яких ведуться бойові дії). На економічно-активних підприємствах борги складають 2422,2 млн грн, 69,1% яких припадає на підприємства державної форми власності.

У цілому, протягом 2023 року Мінекономіки проведено 18 робочих нарад, що забезпечило зниження обсягу заборгованості із заробітної плати на 99,3 млн грн порівняно з червнем попереднього року.

Довідково: Протягом 2022-2023 року, незважаючи на неодноразові наполягання Профспілкової сторони, не було проведено жодного засідання Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення).

Ігор ДЕГНЕРА, Голова Державної служби України з питань праці, зазначив, що за період з 16 червня 2023 року, коли інспектори Держпраці отримали можливість здійснення заходів контролю на підприємствах, які допустили виникнення заборгованості із заробітної плати, здійснено перевірки на 708 підприємствах-боржниках, в т.ч. на 50 підприємствах за зверненнями громадян. Через створення перешкод інспекторам Держпраці, не вдалося здійснити перевірки на 30 підприємствах, більшість з яких приватні. При цьому 114 підприємств погасили заборгованість до початку таких перевірок або під час їх проведення.

Під час перевірок Держпраці було виявлено, що 269 боржників виплачували заробітну плату не у першочерговому порядку (порушення статті 175 Кримінального кодексу України). Наразі до органів Національної поліції направлено 242 матеріали відносно таких підприємств, по яких вже порушено 147 кримінальних справ.

Всього за результатами перевірок винесено 594 приписи, з яких на даний час виконано 41%, 17% приписів не виконано та по 34% приписів не надано інформації щодо виконання.

Слід зазначити, за чинним законодавством Держпраці не має можливості проводити перевірки стану виконання приписів, тому І. Дегнера запропонував врегулювати вказану проблему, зокрема шляхом внесенням змін до відповідного наказу Мінекономіки.

Також, було поінформовано учасників наради, що на сайті Держпраці створено інтерактивний  дашборд по заборгованості із заробітної плати, який оновлюється щопонеділка та надає інформацію, зокрема, в розрізі органів управління, регіонів, підприємств - https://dsp.gov.ua/mzzp2023/

Відповідно до Порядку денного про стан справ  із виплатою заробітної плати на підприємствах звітували представники Фонду державного майна України, АК «Українська оборонна промисловість», Міністерства енергетики України, Державного космічного агентства України, Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України, Дніпропетровської ОВА, Одеської ОВА та м. Києва.

Від профспілкової сторони участь у нараді взяли, зокрема:

Шубін

Олександр ШУБІН – перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, член Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), який звернув увагу на необхідність врегулювання наступних питань:

- з метою забезпечення доступу інспекторів Держпраці на підприємства, щодо яких визначено необхідність проведення інспекційної перевірки, звернутися до Міністерства внутрішніх справ України стосовно надання відповідної допомоги;

- з метою посилення кримінальної відповідальності керівників підприємств-боржників внести зміни до частини 3 статті 175 Кримінального кодексу України щодо звільнення особи від кримінальної відповідальності, якщо виплату заробітної плати здійснено, наприклад, до вручення підозри;

- забезпечити складання графіків погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах обов’язково за участі профспілкових організацій;

- запровадити практику проведення окремих засідань, на яких розглядати питання щодо погашення заборгованості із заробітної плати на системних підприємствах-боржниках, оскільки врегулювання проблем діяльності таких підприємств потребує синхронізованих комплексних дій з боку Мінекономіки, органів управління, органів місцевого самоврядування за підтримки профспілок;

- забезпечити підтримку та долучитися до доопрацювання (у разі прийняття у першому читанні) проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати, в тому числі у випадку неплатоспроможності роботодавця» (реєстр. № 9510 від 19.07.2023), який містить низку раніше напрацьованих соціальними партнерами положень та спрямований на скорочення обсягу заборгованості з виплати заробітної плати, зокрема у разі неплатоспроможності роботодавця, та наблизить законодавство України до європейських трудових стандартів;

- забезпечити регулярне (не рідше 1 разу на місяь) проведення засідань Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати за обов’язкової присутності Голови МРГ СВИРИДЕНКО Ю. А. – Першого віце-прем’єр-міністр України – Міністра економіки;

- щонайменше 1 раз на півроку виносити на засідання Кабінету Міністрів України питання заборгованості з виплати заробітної плати разом з проектами актів і організаційно-розпорядчих рішень по найбільшим підприємствам-боржникам;

- паралельно з просуванням законопроектів, зареєстрованих у ВРУ, забезпечити під час роботи над проектом Трудового кодексу включення до нього відповідних норм, зокрема щодо створення гарантійної установи;

Жугаєвич

Ярема ЖУГАЄВИЧ – Голова Профспілки працівників авіабудування та машинобудування України – наголосив, зокрема, на проблемах діяльності Харківського державного авіаційного виробничого підприємства (входить в АТ «Укроборонпром») та запропонував розглянути питання щодо розірвання контракту з керівником ХДАВП, а також врегулювати питання включення до страхового стажу для призначення пенсій періоду невиплати заробітної плати працівникам;

Рябко О

Олександр Рябко – Голова Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України, який, зокрема, зосередив увагу на причинах та механізмах забезпечення погашення заборгованості з виплати заробітної плати на ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» та ТОВ «ВСМПО ТИТАН УКРАЇНА» (підпорядковані ФДМУ);

Зимін

Андрій Зимін – Голова Профспілки працівників вугільної промисловості України, підкреслив, що заборгованість із заробітної плати в галузі виникла у 2015 році та постійно зростає, зокрема, через скорочення обсягів виробництва та реалізації продукції, зношеність і застарілість основних фондів та недостатність фінансування державних вугледобувних підприємств,  що призводить до звільнення кваліфікованих працівників та загрожує зупинкою підприємств;

Сергій ТЕСЛЕНКО – Голова Об'єднання профспілок Харківської області, зазначив про нагальність розв’язання проблем недосконалості нормативної бази щодо притягнення керівників до відповідальності за невиплату заробітної плати та необхідність:

- запровадження дієвого контролю за виконанням відповідних доручень та прийнятих рішень щодо забезпечення своєчасної виплати зарплати;

- активізації роботи Держпраці, особливо в період оголошення воєнного стану;

- врегулювання проблеми заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах, щодо яких порушено справу про банкрутство тощо;

Віктор ГАРМАШ – Голова Профспілки працівників космічного та загального машинобудування України, голова профкому ДП «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова»;

Олександр ЧЕГАНЕНКО – Голова Одеської обласної організації профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості.

За результатами наради готуються пропозиції СПО об’єднань профспілок до протокольного рішення.

Департамент з питань бюджету та оплати праці.