Volunteer day 201212

 

     Щорічно 5 грудня відзначається Міжнародний день волонтера. У рамках відзначення цієї події 5 грудня 2013 року в Міністерстві соціальної політики України під головуванням Міністра соціальної політики України Королевської Н.Ю. відбулося засідання Ради з координації роботи щодо надання волонтерської допомоги, шефської підтримки установам та закладам системи соціального захисту населення.

       У зазначеному засіданні взяв участь представник Федерації профспілок України.

         У вступному слові Міністр соціальної політики України Королевська Н.Ю. окреслила, що понад місяць назад Мінсоцполітики посилено координацію роботи з питання надання волонтерської допомоги, шефської підтримки установам та закладам системи соціального захисту населення.

Основною метою Міністерства наголосила Королевська Н.Ю. - є гарантування максимального захисту найуразливішим верствам населення, щоб людина могла вчасно отримувати пенсію, заробітну плату, щоб кожний, хто опинився в складних життєвих обставинах, зміг отримувати соціальну допомогу.

З метою активізації роботи щодо запровадження волонтерської допомоги та надання шефської підтримки установам та закладам системи соціального захисту населення, наказом Мінсоцполітики України                           від 03.12.2013 № 835 затверджено склад Ради з координації роботи щодо надання волонтерської допомоги, шефської підтримки установам та закладам системи соціального захисту населення при Міністерстві соціальної політики України (далі – Рада).

До складу Ради увійшли представники міністерств та відомств, народні депутати України, благодійні організації та представник Федерації профспілок України.

У своїх виступах доповідачі поінформували присутніх щодо волонтерської діяльності в Україні, запровадження шефства трудових колективів, громадських організацій, благодійних фондів над закладами та установами системи соціального захисту населення. Проблемах та перспективах із зазначених питань.

Зокрема, член Ради - виконавчий директор Всеукраїнської благодійної організації «Турбота про Літніх в Україні» Полякова Г.О. звернула увагу, що 31 особа у складі Ради це забагато, для ефективної роботи з порушених питань доцільно створити оперативну Робочу групу.

Зазначена пропозиція була підтримана Міністром соціальної політики Королевською Н.Ю.

Крім того, Королевська Н.Ю. поінформувала, що наразі у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про волонтерську діяльність» (реєстр. № 3549-1                      від 14.11.2013), який підтримано Міністерством соціальної політики України. оскільки він стосується спрощення у сфері волонтерської діяльності.

Законопроектом, зокрема пропонується:

- скасувати необхідність надання юридичній особі статусу «волонтерської організації»;

- скасувати необхідність створення центрального органу виконавчої влади у сфері волонтерської діяльності;

- передбачити, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах їх компетенції, зокрема, забезпечують реалізацію державної політики в сфері волонтерської діяльності та розробляють та забезпечують реалізацію галузевих та регіональних програм сприяння розвитку та підтримки волонтерської діяльності.

Міністр соціальної політики закликала членів Ради підтримати вказаний законопроект.

Одночасно Міністр соціальної політики України запропоновувала звернутися до українського щотижневого журналу «Кореспондент» з проханням надання шефської підтримки установам та закладам системи соціального захисту населення, оскільки «Кореспондент» є лідируючим журналом новин, який пише для широкого кругу читачів про цікаві та актуальні теми.

За результатами засідання членам Ради було запропоновано протягом грудня ц.р. надати Мінсоцполітики України пропозиції:

- до проекту Положення «Про Раду з координації роботи щодо надання волонтерської допомоги, шефської підтримки установам та закладам системи соціального захисту населення при Міністерстві соціальної політики України»;

- до плану роботи Ради на 2014 рік.

 

 

                                               Департамент бюджетної політики

                                               та соціального захисту