original-1346327936

 

Молокопродукти

Молоко – унікальний продукт, у якому учені виявили 160 потрібних нам речовин! Але всі ці споживчі властивості молокопродуктів зникають при порушенні умов зберігання. Отже, вибираючи молокопродукти, слідкуйте, щоб упаковка не була пошкоджена. Неякісна упаковка свідчить і про низьку якість товару в ній. На упаковці мають бути такі дані:

— дата виготовлення та кінцевий термін реалізації;

— адреса виробника;

— вміст консервантів;

— склад.

  Усі упаковки продуктів державного виробництва повинні містити текст українською мовою. Продавець на вимогу споживача зобов'язаний надати інформацію про якість продукції.

   Згідно з вимогами Закону України «Про захист прав споживачів» у разі, придбання покупцем неякісних молокопродуктів продавець зобов'язаний замінити його на якісні або повернути покупцеві гроші.

   За останніми даними територіальними органами Держспоживінспекції України протягом 9 місяців 2013 року було перевірено більше 77 тонн масложирової продукції, забраковано та знято з реалізації 37 % від перевіреної кількості, у тому числі через:

-                     відсутність супровідних документів щодо якості та безпеки – 61 %;

-                     відсутність інформації про товар – 40 %;

-                     невідповідність вимогам нормативних документів – 13 %;

-                     вичерпаний термін придатності – 3 %.

         Зазначу, що вище наведені цифри ні в якому разі не говорять про те, що продукт є небезпечним. Скоріше це показник роботи виробників та реалізаторів, якім варто було б більш відповідально ставитися до споживача і надавати вчасно всю необхідну інформацію. Саме задля застосування комплексного підходу до вирішення питання захисту прав споживачів, та наведення порядку на споживчому ринку молочної продукції, у грудні 2011 року Держспоживінспекція України підписала Меморандуму про   співробітництво зі Спілкою молочних підприємств України.

 

Держспоживінспекція України