b photo

 

Триває обговорення Концепції реформи декларування доходів громадян (додається), оприлюдненої на сайті Міністерства доходів і зборів України.

Міндоходів запропоновано громадськості активно долучитися до її обговорення з тим, щоб побудувати найбільш оптимальну для України модель декларування доходів, що є дуже важливим в боротьбі з тіньовою економікою та корупцією.

Крім того, очікується, що нова система декларування доходів надасть необхідні компенсатори для поступового зниження податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Отже, дозволить знизити навантаження як на роботодавців, так і на найманих працівників.

Передусім варто підкреслити, що цей документ не передбачає цілковитого переходу до загального декларування, хоча і збільшує кількість декларантів. До того ж, запропонована концепція містить переважно узагальнені формулювання, без чітких правил.

У Міністерстві зазначають, що це ще не готовий законопроект, а лише концептуальні засади, збудовані на основі світового досвіду.

 

Як декларують доходи зараз?

Cтаттею 67 Конституції України визначається обов’язок громадян щорічно декларувати свої доходи відповідно до чинного законодавства.

Згідно Податкового кодексу України громадяни зобов’язані подавати декларацію, зокрема, у разі отримання доходу, який не обкладався податком на доходи фізосіб (наприклад, нецільова благодійна допомога чи інвестиційний прибуток), отримання доходу від фізосіб, які не мають статусу податкового агента або суб'єкта підприємництва (орендна плата за житло, спадщина) та іноземного доходу.

Декларацію повинні подавати і платники податків, які отримали кошти від кількох податкових агентів і сума доходу протягом року перевищила        120 мінімальних зарплат. Крім того, декларацію можуть подати фізичні особи, які мають право на податкову знижку, наприклад, на оплату за навчання.

Строк подання декларації - до 1 травня, наступного за звітним року.

 

Що нового пропонує Міндоходів в Концепції реформи декларування доходів громадян?

По-перше, відповідно до Концепції декларувати доходи пропонується не усім 44,5 млн. фізичних осіб-платників податків, а лише тим, хто заробив протягом року більше 120 мінімальних зарплат (МЗП) (з 01.01.2014 – 156 120 грн.), або ж, хто володіє майном вартістю понад 1200 мінімальних заробітних    плат – (1,56 млн грн..), або ж має фінансові зобов’язання на цю суму.

Водночас у Концепції зауважується, що можна не декларувати майно, яке відповідає таким критеріям, як наприклад, квартира площею до 120 кв. м, будинок площею до 250 кв. м, транспортний засіб з об’ємом двигуна до 2500 куб. см, чи судно довжиною до 7,5 м.

Так звана «поточна декларація» подаватиметься як і зараз до 1 травня, наступного за звітним року.

 

По-друге, безумовним нововведенням реформи є подання разової форми декларації, критеріями для подання якої є рівень річного доходу понад 120 МЗП або вартість майна понад 1200 МЗП, або сума фінансових зобов’язань понад 120 МЗП.

Вищезазначені податкові зміни планується ввести не раніше 2016 року.

 

Коментар ФПУ:

Безперечно, що введення вибіркового, а не загального декларування є позитивною рисою даної Концепції, адже ні до чого наприклад, пенсіонеру чи студенту подавати декларацію про розмір пенсії чи стипендії.

Ключовими засадами реформи декларування доходів громадян є наступне:

ü    додатково до поточної декларації, яка подається до 1 травня, запроваджується разова декларація;

ü    розширюється коло осіб, які зобов’язані подавати декларацію. Тут слід виділити наступні особливості:

* під декларування підпадатимуть не тільки доходи громадян, а й їхні зобов'язання і майно (раніше такий порядок діяв тільки щодо державних службовців);

* на відміну від існуючого порядку декларування, обов’язок подання декларації за новим порядком встановлюватиметься, зокрема, у разі отримання заробітної плати лише за основним місцем роботи, якщо її розмір перевищує 120 МЗП на рік (сьогодні такий дохід декларується лише у разі його тримання від кількох податкових агентів). При цьому громадянин повинен буде подати не лише поточну, а й разову декларацію.

ü  зберігаються існуючі нині критерії для декларування.

 

 

Варто зазначити, що аби подібна реформа була ефективною слід:

- запроваджувати її паралельно з введенням податку на багатство та розкіш;      - передбачити перехідний етап, на якому б велися роз'яснювальні роботи та не було штрафів за технічні помилки у деклараціях;

   - розміри штрафів до злісних порушників, які не подали декларацію про свої доходи та майно, повинні бути достатньо високими, щоб відбити охоту вдруге ігнорувати закон.

 

Зважаючи на те, що обговорення Концепції реформи декларування доходів громадян набуло активної фази, пропонуємо усім зацікавленим надсилати свої зауваження й пропозиції на електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

В лютому ц.р. ФПУ планує запросити представників Міністерства доходів і зборів України для обговорення даної Концепції із залученням широкого кола громадськості.

 

Департамент бюджетної

політики та соціального захисту