kak-pereschityvaetsya-razmer-platy-za-uslugi-po-soderzhaniyu-domov-pri-ikh-nepredostavlenii

 

Федерація профспілок України, зважаючи на соціальну гостроту питання, з початку 2013 року неодноразово звертала увагу органів влади України на необхідність розробки та прийняття нормативно-правового акту щодо порядку проведення перерахунку розміру плати за послуги з утримання будинків   і споруд та прибудинкових   територій у разі перерви в їх наданні.

Усвідомлюючи актуальність піднятого профспілками питання 11 грудня 2013 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову №970 «Про Порядок проведення перерахунку розміру плати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у разі перерви в їх наданні, ненадання або надання не в повному обсязі».

Звертаємо увагу, що цей Порядок визначає механізм проведення перерахунку розміру плати тільки за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, до яких згідно із Законом України «Про житлово-комунальні послуги» належить: прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо.        

Дія цього Порядку поширюється на суб’єктів господарювання всіх форм власності, предметом діяльності яких є надання послуг (виконавці), і фізичних та юридичних осіб, яким надаються послуги.             

Виконавці ведуть облік доходів, витрат та кількісних і якісних показників надання послуг щодо кожного будинку та кожної складової тарифу окремо.

      Перерахунок проводиться не рідше одного разу на рік протягом кварталу, наступного за періодом перерахунку. При цьому ураховуються результати перерахунків, проведених з початку звітного року, виходячи з фактично понесених у звітному періоді витрат на надання послуг щодо кожного будинку окремо.

Важливо, що   ураховуються обсяги наданих послуг в межах тарифу, періодичність та строки надання послуг, установлених рішенням органу місцевого самоврядування.                    

Обсяг фактично наданих послуг та виконаних робіт, пов’язаних з їх наданням, повинен бути підтверджений виконавцем відповідною первинною документацією.

Облік витрат з технічного обслуговування ліфтів ведеться з урахуванням даних, зазначених у журналах реєстрації зупинок ліфтів. Перерахунок проводиться у разі простою ліфта більше доби.

Перерахунок розміру плати за енергопостачання ліфтів проводиться за показаннями лічильників електроенергії, а у разі відсутності лічильників — на підставі актів постачальника електроенергії за умови врахування у них факту простою ліфта більше доби.

У разі перерви у наданні послуг, споживач повинен скласти акт-претензію, згідно затвердженої у постанові форми. Якщо представник виконавця не прибув в установлений договором строк для проведення перевірки кількісних або якісних показників, або необґрунтовано відмовився від підписання акта-претензії, цей акт вважається дійсним, якщо його підписали не менш як два споживачі, що проживають у будинку.                  Акт-претензія реєструється уповноваженими особами виконавця у журналі реєстрації актів-претензій.

Якщо виконавець приймає рішення про задоволення претензії, перерахунок проводиться протягом наступного місяця з дати отримання виконавцем акта-претензії.

Важливо, що перерахунок за актом-претензією проводиться для усіх споживачів будинку, яким не були надані послуги.

Інформація про проведення перерахунку наводиться виконавцем у платіжному документі та/або розміщується на власному веб-сайті із зазначенням при цьому даних про перерви в наданні послуг, ненадані або надані не в повному обсязі послуги, суму та період перерахунку.

       Виконавець здійснює коригування сум нарахованих пільг з урахуванням проведеного перерахунку щодо кожного споживача і подає структурним підрозділам з питань соціального захисту населення місцевих держадміністрацій або виконавчих комітетів відповідних рад інформацію за результатами такого коригування, а також інформацію про суму та період перерахунку щодо кожного споживача — отримувача субсидії для перерахунку розмірів наданих субсидій.

 

                                                 Департамент бюджетної політики та соціального захисту