1355133910 detail picture 747825 82485449

 

 

На виконання рішення Президії ФПУ від 30.01.2014 заступник Голови ФПУ С.М. Кондрюк провів консультативну нараду з представниками всеукраїнських профспілок працівників бюджетної сфери, на якій розглянуто питання загострення дискримінації в оплаті праці працюючих в бюджетних установах, закладах та організаціях.

 

Так, залишається невиконаним завдання поставлене Главою держави у Посланні Президента України до Верховної Ради України «Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2013 році» щодо «визначення чіткого терміну встановлення розміру тарифної ставки працівникам І розряду ЄТС на рівні мінімальної заробітної плати, як це передбачено законодавством про оплату праці».

 

З грудня 2013 року Кабінетом Міністрів України грубо порушено норму чинної Генугоди (п. 2.22), згідно якої передбачено скорочення грошового розрив між розмірами базового тарифного розряду ЄТС та мінімальної заробітної плати. Таким чином, збільшення грошового розриву є недопустимим.

 

Ухвалений Верховною Радою України Державний бюджет України на 2014 рік, сформований Урядом без погодження з профспілками, фактично легалізував «заморожування» росту базового тарифного розряду ЄТС упродовж І півріччя 2014 року (його розмір не переглядався з 1 січня 2013 року) та збільшення грошового розриву.

 

Крім того, з 2008 року, після замороження заробітної плати у бюджетній сфері через фінансово-економічну кризу, посадові оклади державних службовців не підвищувались навіть на рівень інфляції та рівень підвищення мінімальної заробітної плати в Україні, що призвело до того, що середня заробітна плата спеціаліста державного управління становить лише половину від середньої заробітної плати по Україні.

 

З метою забезпечення права працюючих галузей бюджетної сфери на належну оплату праці ФПУ та всеукраїнські профспілки працівників бюджетної сфери звернулась до Глави держави та в.о. Прем’єр-міністра України С.Г. Арбузова щодо вжиття невідкладних заходів для законодавчого врегулювання зазначеного питання, а також до Національної служби посередництва і примирення з проханням сприяння до конфліктному врегулюванню ситуації в оплаті праці працівників бюджетної сфери та до співголів Національної тристоронньої соціально-економічної ради від сторони роботодавців та Урядової сторони щодо якнайшвидшого розгляду цієї проблеми на засіданні Національної ради.

 

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту апарату ФПУ