zadolzhennost-po-zarplate-v-ukraine

За офіційною статистикою заборгували зарплату майже 70 тисячам працівників економічно-активних підприємств, знову з’являються факти невчасної виплати заробленого в бюджетних організаціях. Це потребує негайного реагування – про що йшлося під час особистої зустрічі керівників Федерації профспілок України з Міністром соціальної політики України Денісовою Людмилою Леонтіївною, яка відбулася 6 березня 2014 року.

Незважаючи на багаторазові запевнення попередньої влади, домовленості між сторонами соціального діалогу та рішення Парламенту щодо кінцевих термінів погашення заборгованості з виплати заробітної плати, це ганебне явище досі має місце.

З одного боку бізнесові структури пояснюють це кризовими явищами в економіці країни, з іншого боку – не може бути ніяких виправдань щодо порушення конституційного права працівників на своєчасне отримання оплати за виконану роботу.

ФПУ ініціювало перед Міністром соціальної політики України прийняти наступні рішення:

1) щодо економічного, правового і політичного спонукання роботодавців до негайного повернення заборгованої винагороди за працю;

2) щодо економічного захисту інтересів працівників у разі затримки заробітної плати шляхом законодавчого запровадження механізму зобов’язання роботодавця сплачувати працівнику компенсацію у розмірі подвійної ставки Національного банку у розрахунку на рік за кожний день затримки. Це зробить економічно невигідною для недобросовісного роботодавця затримку винагороди за працю;

3) щодо запровадження гарантування виплат при неплатоспроможності роботодавця за допомогою гарантійних установ;

4) щодо відновлення, але з принципово новими функціями, роботи Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Водночас, ФПУ звернулася до своїх членських організацій з пропозицією опрацювати з первинними профспілковими організаціями механізми та інструменти солідарних дій з метою ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах, в тому числі шляхом використання схвалених Президією ФПУ відповідних матеріалів.

Додатки:

АКТ про невиплату заробітної плати

Технологічна карта дій у разі виникнення заборгованості із виплати зарплати

Профспілкове подання про порушення конституційного права на своєчасну виплату зарплати та дій профспілки з ліквідації заборгованості

Департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання ФПУ