banner top

 

У відповідь на звернення ФПУ щодо набрання чинності Закону України «Про державну службу» (від 17.11.11 № 4050-VI) Національне агентство України питань державної служби проінформувало ФПУ, що відтермінування введення в дію цього Закону перенесено на рік у зв’язку з необхідністю забезпечення синхронного і скоординованого введення в дію цього Закону та Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», а також з метою передбачення у проекті Держбюджету 2015 коштів, необхідних для реалізації вказаних законів.

Разом з тим, за інформацією Мінфіну та Мінсоцполітики, враховуючи фінансові можливості бюджету, у 2014 році фонд оплати праці державних службовців збільшено на 6 %.

На думку Нацдержслужби, це дасть змогу збільшити у поточному році розмір середньої заробітної плати за рахунок збільшення стимулюючих виплат в межах збільшеного фонду оплати праці.

Враховуючи, що з 1 грудня 2013 року розмір мінімальної заробітної плати підвищено на 6,2 %, відповідно 75,8 % державних службовців, які отримують заробітну плату на рівні мінімальної, буде здійснений перерахунок.

Таким чином, так зване підвищення заробітної плати державним службовцям за рахунок збільшення стимулюючих виплат в реальності, на жаль, є досить сумнівним.

Разом з тим, слід зазначити, що Уряд має намір у 2014 році розглянути можливість введення в дію Закону України «Про державну службу» (нова редакція) і серед запропонованих можливостей, розглядається запровадження його в цілому, за винятком статей, що стосуються матеріального забезпечення державних службовців.

ФПУ спільно з Профспілками працівників державних установ України продовжує наполягати на введенні в дію зазначеного Закону у 2014 році в повному обсязі.

 

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту