photo

У рамках виконання доручення Прем’єр-міністра України Яценюка А.П. керівникам центральних органів виконавчої влади щодо проведення зустрічей з представниками всеукраїнських профспілок, 7 травня відбулася зустріч представників ФПУ на чолі із заступником Голови ФПУ Кондрюком С.М. з Першим заступником Міністра доходів і зборів України Білоусом І.О. й керівниками структурних підрозділів Міндоходів.

В своєму виступі І.О.Білоус окреслив основні завдання Міндоходів, яке знаходиться в процесі реорганізації, передусім вони стосуються:

- забезпечення стабільних надходжень до бюджетів всіх рівнів;

- боротьби з тіньовою економікою, «податковими ямами» та з нелегальним обігом підакцизних товарів.

Перший заступник Міністра також зазначив, що в нинішніх складних економічних умовах Міндоходів намагається проводити ефективну податкову політику, і в цьому сенсі є певні досягнення :

- запроваджено обов’язкове оприлюднення на сайті Держказначейства списку платників ПДВ, які отримують відшкодування з Державного бюджету;

- спостерігається позитивна динаміка у поверненні сум ПДВ;

- скорочуються темпи росту переплат по податках;

- готуються до випуску ПДВ облігації;

- спостерігається перевиконання податкових надходжень до бюджету за березень-квітень ц.р.

Заступник Голови ФПУ С.М. Кондрюк, зокрема, зазначив, що ФПУ є наймасовішим громадським об'єднанням, загальна чисельність членів профспілок складає понад 8 млн.осіб.

Представники СПО об’єднань профспілок беруть участь у засіданнях урядових, парламентських комітетів та Кабміну під час розгляду нормативно-правових актів у сфері соціальних, економічних і трудових відносин.

Основними напрямками роботи профспілок в податковій сфері є удосконалення порядку оподаткування фізичних осіб та неприбуткових, зокрема, профспілкових, організацій.

При цьому, ключовою вимогою профспілок залишається забезпечення єдиних підходів при оподаткуванні трудових доходів (заробітної плати) порівняно з:

-​ результатами діяльності бізнесу;

-​ нетрудовими доходами (прибутки від продажу рухомого, нерухомого майна ін).

Також в дискусії взяли участь заступник Голови Профспілки металургів і гірників України Рябко О.І., заступник Голови профспілки Машприлад Левченко В.П., секретар Профспілки автосільгоспмаш Цехмейструк В.Ф., - які висловилися щодо окремих галузевих проблем.

Підводячи підсумок зустрічі, Сторони висловили готовність до продовження ефективної співпраці, а Міндоходів, в свою чергу, пообіцяло залучити представників профспілок до активної роботи в робочій групі з подальшого реформування податкової системи.

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту