razvorovyvaetsya-70-byudzhetnykh-sredstv-deputat

 

Сьогодні, 14 травня ц.р., відбулось перше засідання оновленого складу Міжвідомчої робочої групи при Мінсоцполітики щодо вдосконалення методології визначення прожиткового мінімуму.

Окрім членів робочої групи учать у засіданні взяли також заступник Міністра соціальної політики В.Іванкевич та директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України – Е.Лібанова.

В процесі обговорення членами робочої групи висловлено позиції щодо шляхів подальшої роботи з удосконалення методології визначення прожиткового мінімуму. Зокрема представниками Мінсоцполітики запропоновано робочій варіант проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про прожитковий мінімум», яким передбачається: запровадження нормативно-структурного методу формування прожиткового мінімуму, встановлення співвідношення вартості продуктів харчування та непродовольчих товарів у структурі прожиткового мінімуму у розмірі 60% (вартість набору продуктів харчування) на 40% (вартість непродовольчих товарів та послуг), а також впровадження нового поняття – прожитковий мінімум на сім'ю, який буде застосовуватись при встановлені права на отримання соціальної допомоги, що призначаються на сім'ю, та соціальних послуг виходячи з вимог Конституції України та законів України.

Враховуючи, що даний проект закону містить цілий ряд неоднозначних позицій, які потребують напрацювання щодо них профспілкової позиції, 15 травня ц.р. заплановано його детальне обговорення на засіданні робочої групи СПО об’єднань профспілок з напрацювання законодавчих ініціатив щодо вдосконалення методики формування прожиткового мінімуму.

 

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту апарату ФПУ