peregov

 

 

Пунктом 2.22 чинної Генугоди передбачено зобов’язання Кабміну проводити щороку до 1 травня консультації, а до 1 серпня переговори щодо встановлення Кабінетом Міністрів України розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника І-го тарифного розряду ЄТС та посадових окладів працівників бюджетної сфери, яким посадові оклади визначаються окремими Урядовими рішеннями, у т.ч. державних службовців, з метою поступового наближення розмірів посадових окладів (тарифних ставок) до законодавчо гарантованого рівня.

В рамках соціального діалогу та домовленостей про напрями невідкладної співпраці, досягнутих під час зустрічі Міністра соціальної політики України Л.Л. Денісової з керівництвом ФПУ (06.03.14), Мінсоцполітики підтримано ініціативу профспілок щодо проведення консультацій із зазначених питань. Незважаючи на викладене, до цього часу не відбулося жодної такої консультації, однак розпочати їх Урядова сторона обіцяє найближчим часом.

Разом з тим, Мінфін висловив позицію, що «розгляд питання стосовно підвищення розміру посадового окладу працівника I тарифного розряду ЄТС до стабілізації економічної ситуації в країні є недоцільним», а Національне агентство України з питань державної служби пояснює відтермінування нового закону «Про державну службу» необхідністю «забезпечення синхронного та скоординованого введення в дію цього Закону та Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» та акцентує увагу, що «питання розмірів заробітної плати державним службовцям та працівникам органів місцевого самоврядування буде розглядатися в межах балансу бюджету».

На часі розпочато роботу з формування Держбюджету 2015 року:

-         Парламентськими комітетами опрацьовується проект Основних напрямів бюджетної політики на 2015 рік, схвалений 16 квітня 2014 року на засіданні Уряду;

-         Міністерство фінансів України формує попередні показники проекту Держбюджету-2015 та індикативні прогнозні показники обсягів видатків і надання кредитів на 2016 і 2017 роки.

За результатами попередньої наради профспілкової робочої групи, що відбулася 21 травня 2014 року, профспілки готові відстоювати позицію щодо встановлення базового тарифного розряду ЄТС у 2015 році на рівні мінімальної заробітної плати.

 

 

З ситуацією щодо оплати праці в основних галузях бюджетної сфери можна ознайомитися тут.

 

 

Департамент бюджетної політики та

 соціального захисту апарату ФПУ