IMAG1508

 

 30 вересня 2014 року в ФПУ відбувся черговий вебінар, темою якого визначено: «Як бюджетна політика Уряду стосується пересічних громадян?».

Доповідала та відповідала на питання учасників з цієї тематики завідувач відділу з питань бюджетної політики департаменту бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ Л.Г. Маковецька.

Під час заходу учасників було проінформовано про:

-                     внесені зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» та їх наслідки для пересічних громадян;

-                     комплекс «економних» ініціатив Уряду, які закладено до вже прийнятих та діючих законів і нормативно-правових актів;

-                     наміри урядовців «протягти» через підготовлені законопроекти антисоціальні та антиконституційні зміни до чинного законодавства;

-                     очікування від бюджету 2015 року, зокрема у частині розмірів заробітних плат, пенсій, державних допомог тощо;

-                     дії ФПУ на упередження та недопущення порушення прав працюючих.

Основну увагу було зосереджено на тому, що у поточному році кожні нові наміри Уряду зекономити бюджетні кошти знову і знову пропонують реалізовувати «антикризові» заходи за рахунок працюючої людини, а пропозиції профспілок щодо залучення альтернативних шляхів наповнення бюджету залишаються непочутими (легалізація заробітної плати та зайнятості, введення податку на багатство і розкіш, підвищення рівня оподаткування нетрудових доходів, європейські акцизи на горілчані, тютюнові вироби, пиво і т.д.).

При цьому Уряд готує та розглядає «економні» зміни оперативно (в стислі строки), кулуарно і всупереч обов'язкам, передбаченим Генеральною угодою, без узгодження з профспілковою стороною.

Тому, враховуючи поточну непросту ситуацію, головне завдання профспілок – покласти край спробам наступу на права працівників. Федерація профспілок України всіма доступними засобами здійснює моніторинг законодавчих ініціатив і прикладає максимум зусиль для попередження та мінімізації негативних наслідків владних рішень.

Задля вирішення означених проблем Федерація профспілок України неодноразово зверталась до Міністерства соціальної політики України, Міністерства фінансів України, Кабінету Міністрів України (в т.ч. особисто до керівників уряду), Верховної Ради України (у т.ч. до Глави Парламенту), а також Президента України.

ФПУ та всеукраїнські галузеві профспілки консолідували свої зусилля, щоб захистити трудові права працівників бюджетної сфери і не допустити зниження рівня їх соціального захисту.

 

Презентація вебінару

 

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту апарату ФПУ