20000003199

 

Податок на нерухомість для багатьох країн ЄС цілком природна річ, однак, його розрахунок ведеться по різному, а ставки можуть сильно відрізнятися навіть у сусідів. Крім Мальти і Ірландії, податок на нерухомість в Євросоюзі платять усі.

 

Світова практика свідчить, що в більшості країн ЄС:

 

  1. 1.Ставка розраховується на основі кадастрової вартості, яка зазвичай менше ринкової вартості.

На Кіпрі та в Греції від оподаткування звільнено недорогу нерухомість, вартістю до 120 тис.євро та до 200 тис. євро відповідно.

У Болгарії, Нідерландах, Словенії та Естонії мінімальна ставка складає 0,1% від вартості нерухомості. Крім того, за ставкою менше 1% (нижній поріг) податки платять власники в Австрії, Іспанії, Італії, Латвії, Люксембурзі, Португалії, Румунії, Фінляндії та Швеції. За фіксованою ставкою 1% від оціночної   вартості сплачують власники житла в Литві. У Бельгії ставка трохи більше -        1,25-2,5%. Найвищі податки в Німеччині та Данії. В цих країнах мінімальна ставка податку становить 2,6 % від оціночної вартості і досягає 10 і 6,4% відповідно. У Берліні мешканець ( власник або орендар) квартири з однією спальнею платить від 200 до 500 євро на рік.

 

Слід зазначити, що в трьох країнах Євросоюзу ставка визначається у розрахунку на квадратний метр: у Польщі власники платять 0,17 євро за кв.м , у Словаччині - 0,033 євро за кв.м , в Чехії - від 0,08 до 0,4 євро за кв.м на рік.

В УКРАЇНІ ставки податку встановлено на рівні 1% та 2,7% мінімальної заробітної плати у розрахунку на квадратний метр (при сплаті податку за 2013 рік об’єктом оподаткування виступає житлова площа, починаючи з 2014 року – вже загальна).

 

  1. 2.Податок, як правило, сплачується 1 раз на рік.

 

В УКРАЇНІ фізичні особи 1 раз на рік, юридичні - щокварталу;

 

3. Пільги надаються або соціально незахищеним платникам податків або за типами нерухомості.

В УКРАЇНІ на сьогодні: до об’єктів нерухомості, що не підлягають оподаткуванню, відносяться, зокрема, нерухомість у власності держави територіальних громад, будівлі сімейного типу, садові та дачні будинки, гуртожитки. Існує також неоподатковуваний мінімум площі: 120 кв.м. для квартири, 250 кв.м. для житлового будинку, 370 кв.м., якщо у власності перебуває квартира та житловий будинок.

Зміни, передбачені урядовим закопроектом про внесення змін до Податкового кодексу України (реєстр. №5079): планується скасувати неоподатковувану площу нерухомості, тобто пенсіонери та малозабезпечені повинні будуть платити цей податок

 

Варто зазначити, що при гармонізації податкового законодавства в Україні до вимог ЄС не варто повністю копіювати законодавство та систему справляння податку будь-якої країни, але було б доречним запозичити кращий досвід інших держав під час реформування вітчизняної системи оподаткування.

 

На думку окремих експертів найбільш прийнятним для України було б врахування польської моделі застосування податку на нерухомість. При подальшому реформуванні податкової системи України цінним для врахування буде той факт, що в Польщі:

- ставки податку встановлюються диференційовані – при цьому найнижчі – для будинків житлового фонду – 2,75 грн. за 1 кв. м. (0,17 євро). Для порівняння в Україні – 12,18 грн. за 1 кв.м. (1%МЗП, нижній поріг), вищезгаданим законопроектом №5079 планується збільшити податок в 2 рази та встановити єдину ставку 24,36 грн. за 1 кв. м. (2%МЗП) з одночасним скасуванням неоподатковуваної площі нерухомості. Ще більшим буде контраст, якщо зробити порівняння зі ставкою Чехії (1,29-6,47 грн. за 1 кв. м.) та Словаччини (0,53 грн. за 1 кв. м).

     - існує доволі значний перелік пільг, зокрема, для нерухомості з метою проведення статутної діяльності серед дітей і молоді у сфері освіти, виховання, науки і техніки, фізичної культури та спорту, дитячих таборів та баз відпочинку; сільськогосподарських кооперативів (членами яких є люди пенсійного віку, інваліди І та II груп), будівель садово-дачних кооперативів, нерухомості вищих навчальних закладів, публічних та приватних шкіл, інститутів та закладів підвищення кваліфікації викладачів, науково-дослідних організацій, музеїв, національних парків, заповідників. Цей список не є вичерпним, він може доповнюватися шляхом прийняття відповідної резолюції.

 

Позитивний досвід окремих країн щодо справляння податку на нерухомість слугуватиме додатковим аргументом при відстоюванні позиції ФПУ щодо необхідності проведення в Україні соціально орієнтованої податкової реформи.

 

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту апарату ФПУ