1378984123 t

В рамках соціального діалогу СПО об’єднань профспілок погоджено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2014 р. № 83», підготовлений Міністерством соціальної політики з метою посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

За попередніми розрахунками Мінсоцполітики України, право на компенсацію додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на ці послуги має майже третина домогосподарств України з найменшими доходами.

Проте, станом на 31.10.2014 за відповідною компенсацією до органів соціального захисту населення звернулося лише 7,5 тис. домогосподарств.

Отже, виникла необхідність доопрацювати механізм компенсації для забезпечення соціальної підтримки найменш захищених категорій населення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2014 року № 83 «Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги».

Проектом вищевказаного нормативно-правового акта пропонується внести зміни до Порядку призначення і надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2014 року № 83, у частині поширення Порядку на інші види послуг (централізоване постачання холодної води, водовідведення, електропостачання, вивезення побутових відходів, у тримання будинків і споруд та прибудинкових територій).

Крім того, проектом акта пропонується надати право громадянам за вибором отримувати компенсацію або житлову субсидію, а також встановити, що компенсація надається сім’ям, дохід яких не перевищує півторакратної величини прожиткового мінімуму сім’ї, яка визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення (на сьогодні згідно з діючою нормою – не перевищує прожиткового мінімуму сім’ї).

Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2014 р. № 83» планується розглянути на найближчому засіданні Уряду.

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту