IMG 2257

 

У рамках проведення соціального діалогу 13 листопада 2014 року відбулося засідання представників членських організацій СПО об’єднань профспілок з обговорення питання зміни Граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку.

 

«Укрпошта» пропонує збільшити тарифи на пересилання письмової кореспонденції в межах України.

Аргументи поштарів: зростання цін на паливно-мастильні матеріали, подорожчання орендної плати та низка інших факторів, які суттєво збільшують витрати «Укрпошти» у процесі надання нею послуг поштового зв’язку.

Через це пропонується підвищити тарифи на пересилання простих поштових карток, листів та бандеролей - на 10%;

-  рекомендованих відправлень (поштових карток, листів, бандеролей) – в середньому на 16%;

-  на пересилання посилок без оголошеної цінності вагою до 10 кг пропонується поетапне збільшення тарифів: - з 1 січня 2015 року - на 15,8%, а з 1 липня 2015 року ще на 11,1%.

 В «Укпошті» вважають, що саме такий рівень тарифів дозволить забезпечити ефективну роботу УДППЗ «Укрпошта» у 2015 році з одночасним підвищенням рівня оплати праці працівників. Декларується, що у разі підвищення тарифів не менш ніж 76% приросту доходу буде спрямовано на збільшення фонду оплати праці працівників галузі.

 

Переважна більшість представників профспілок, які брали участь у нараді, висловили сумнів з приводу перспектив відчутного підвищення зарплат листонош та інших поштарів через зміну тарифів.

Висловлювались думки, що додаткові кошти дозволять лише покрити витрати галузі, а відчутного зростання зарплат працівників від цього не відбудеться, тому для вирішення цієї проблеми варто вишукувати додаткові внутрішні резерви, а не перекладати цю проблему на плечі усіх співгромадян.

Підсумком дискусії стало категоричне неприйняття членів профспілок підвищення Граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку з огляду на таке.

На сьогодні внаслідок прийняття Урядом низки «антикризових» рішень вже маємо:

-         обвальне підвищення цін на соціально значущі товари і послуги,

-         «замороження» основних соціальних стандартів і гарантій,

-         падіння реальних доходів населення,

-         значне зменшення купівельної вартості заробітної плати,

-         найвищий за останні п’ять років рівень інфляції (за січень-вересень 2014 року зафіксовано інфляцію на рівні 116,2%, а до кінця року прогнозується - на рівні 120% ) і,

-         як наслідок - поглиблення масштабів і глибини бідності серед працюючих.

 

Відповідно до позиції профспілок, питання підвищення будь-яких тарифів можливо розглядати лише за умови «розмороження» основних соціальних стандартів і гарантій, підвищення мінімальної заробітної плати не менш ніж на рівень інфляції, відновлення на належному рівні купівельної спроможності громадян, ліквідації перекосу темпів зростання заробітної плати й споживчих цін та ліквідації відставання рівня життя від існуючих реалій.

 

IMG 2248

 

IMG 2250

 

 

IMG 2265

 

IMG 2252

 

 

 

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту,

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ