a1

 

- Якими є нові виклики бідності, в чому полягають їх основні загрози та наслідки?

- Яких тенденцій можна очікувати найближчим часом?

- Яким чином політика протидії бідності має відповідати на нові виклики?

- Які проблеми можуть виникнути у процесі дослідження нових форм та нетипових для України проявів бідності?

Відповіді на ці питання шукали учасники відкритої панельної дискусії «Бідність в Україні: нові виклики, ризики, тенденції». Панелістами виступили: Елла Лібанова, Директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України, академік НАН України, Сергій Кондрюк, Заступник Голови Федерації профспілок України, Володимир Паніотто, Генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології.

Під час заходу учасники відверто говорили про проблеми, пов’язані з виникненням нових форм та проявів бідності в Україні, потребу зміни усталених тенденцій та стереотипів, появу нових викликів та ризиків на шляху подолання бідності, необхідність розробки нової, реально ефективної політики протидії бідності.

Рецепт подолання бідності від Заступника Голови ФПУ С. Кондрюка, що полягає у чесній діагностиці, формуванні прогресивних соціальних маяків, визначенні шляхів досягнення, моделюванні варіантів боротьби з бідністю і донесенні цього до нових народних депутатів, нового Уряду і до гаранта Конституції віднайшов активну підтримку серед науковців, високопосадовців, державних службовців, представників громадянського суспільства.

За підсумками заходу вироблені рекомендацій щодо політики запобігання та подолання «нової» бідності, які будуть направлені керівникам країни.

Крім того, Директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Елла Лібанова, наголосила, що зазначена панельна дискусія ініційована Федерацією профспілок України, з якою давно плідно співпрацює інституту, і це лише перший крок у низці заходів з даної проблематики. Ще одним активним партнером пошуків шляхів подолання бідності в Україні є Програма розвитку ООН в Україні.

 

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту апарату ФПУ

 

a2

 

a3

 

 

a4